Olen nyt pyhästi päättänyt, että yritän syödä enemmän kotimaista perunaa. Timjamilla ja fetalla maustetut perunaviipaleet onnistuivat hyvin, ja päätin tuunata seuraavaksi arkista perunamuusia.
Vaikea suhteeni perunaan johtuu kouluruokaloiden kumiperunoista ja siitä, etten ole viitsinyt opetella hyödyntämään perunaa kovin kekseliäästi. Tajusin, miten naurettavaa on se, että pyöräytän kyllä kurpitsasta ja bataatista yhtä sun toista, mutta perunasta en muka keksi muuta kuin keitetyt ja paistetut potut tai muusin.
Tein eilen ruoan, joka on varmaan aika yleinen monessa suomalaisperheessä: perunamuusia, lohta ja kastiketta. En kuitenkaan maustanut muusia voilla ja tehnyt kalan kaveriksi iänikuista kermaviilikastiketta. Maisema on ihan tarpeeksi harmaanbeige, joten halusin lautaselle värejä.
Pesto ja basilika maustoivat muusin, ja kalaa mehusti helppo ja nopea tomaattikastike, joka ei vaadi edes kypsennystä – vain blenderin tai sauvasekoittimen.
Sain kastikkeeseen idean uudesta Ville Haapasalon Makujen matka – Georgia -ruoka- ja matkakirjasta. Kirjassa on esimerkiksi miedon ja tulisen georgialaisen tomaattikastikkeen reseptit.
Otin innoitusta Villen miedon soosin reseptistä, johon tulee tomaatin lisäksi makeaa paprikaa ja fenkolinsiemeniä. En kuitenkaan kypsentänyt kastiketta, sillä ideana oli tehdä jotain, jonka kiireinen ja väsynyt ihminen jaksaa tehdä nopeasti töiden jälkeen.
Korvasin myös reseptissä käytetyn korianterin basilikalla, sillä se sopii mielestäni fenkolin makeanraikkaaseen aromiin. Jos kastiketta jää yli, sen voi käyttää mainiosti pizzassa, tortilloissa tai nachojen dippinä.
Lohimedaljonkien sijaan voit ostaa palan lohifilettä, sillä se on yleensä halvempaa. Epävarma kokki voi kypsentää kalan uunissa, mutta paistaminenkaan ei ole vaikeaa.
Rohkaistu paistamaan kala todella kuumalla pannulla äläkä sörki sitä paistamisen aikana lastalla. Kala kannattaa paistaa öljyn ja voin seoksessa. Öljy ei pala yhtä helposti kuin voi, mutta voi antaa kalan pintaan kauniin värin.
Pestomuusi
6 reilua annosta:
- 1,5 kiloa jauhoista perunaa, esimerkiksi Rosamundaa
- 4 desiä maitoa
- 2 ruokalusikallista pestoa
- 1 teelusikallinen voita
- kourallinen tuoretta basilikaa
- kourallinen tuoretta basilikaa
- suolaa
Annoksen koristeluun:
- tuoretta basilikaa
- parmesaanilastuja
- Kuori perunat ja poista mustat kohdat veitsen kärjellä. Lohko perunat tasaisen kokoisiksi paloiksi. Pane perunalohkot kattilaan ja kaada joukkoon niin paljon vettä, että perunat peittyvät. Voit sekoittaa veteen pienen ripauksen suolaa, mutta älä liioittele, sillä pesto on erittäin suolaista.
- Keitä perunalohkoja, kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Tässä kestää kattilan ja perunalohkojen koosta riippuen 20−30 minuuttia. Kaada vesi pois kattilasta ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
- Survo perunalohkot muusisurvimella ja kaada lämmin maito joukkoon pienissä erissä. Kun muusi on tasaista, mausta se pestolla, voilla, tuoreella basilikalla ja suolalla. Lisää suola viimeiseksi ja maistele muusia, sillä pestossa on paljon suolaa. Koristele annos parmesaanilastuilla ja basilikalla.
Tuoretomaattikastike
6 annosta:
- mustapippuria
- sokeria
- suolaa
- 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
- reilu kourallinen tuoretta basilikaa
- 1 teelusikallinen jauhettuja fenkolinsiemeniä
- 2−4 valkosipulinkynttä
- 1 pieni/puolikas suippopaprika
- 1 tölkki laadukasta tomaattimurskaa, esimerkiksi Muttia
- Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Pese paprika hyvin, poista kanta ja siemenet ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
- Pane kaikki ainekset kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Voit soseuttaa kastikkeen myös tehosekoittimessa.
- Anna kastikkeen maustua viileässä puolisen tuntia ja tarjoile ruoan lisukkeena.
Lohimedaljongit
6 annosta:
- 1 lohimedaljonki tai 150 grammaa lohifilettä per syöjä
- voita ja öljyä paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
- Pyyhi kala kuivaksi talouspaperilla. Jos käytät lohifilettä, leikkaa se noin 150 gramman annospaloiksi.
- Kuumenna pannu kuumaksi. Säädä liesi keskilämpöä kuumemmaksi, sillä kalan paistaminen onnistuu parhaiten todella kuumalla pannulla. Lorauta pannulle reilusti öljyä ja iso nokare suolaista voita.
- Pane medaljongit/kalanpalat kuumalle pannulle. Jos käytät filettä, aseta palat pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kalaa sen paksuudesta riippuen 3−4 minuuttia. Älä irrottele kalaa paiston aikana pannusta lastalla, vaan anna sen kypsyä rauhassa. Voit kääntää kalan, kun pinnan kirkkaanoranssi väri alkaa vaalentua ja puolet kalanpalasta on sivusta katsoen kypsentynyt.
- Käännä kala ja paista paloja toiselta puolelta noin 2 minuuttia. Lohi saa jäädä keskeltä hieman pehmeäksi.
Lupaan nyt pyhästi ja julkisesti valvovien silmienne alla, että syön kotimaista perunaa ainakin kerran viikossa. Kuoriminen ja kypsentäminen vaatii enemmän aikaa ja vaivaa kuin riisin, saati sitten pastan keittäminen. Tunnen itseni idiootiksi, jos vongun ihmisiä syömään ekologista lähiruokaa, mutta syön itse suomalaista perunaa hävettävän vähän.
Pitäisi muistaa ohje, jonka kirjoitin juuri erään lehden ruokajuttuun. Jos kasvisruoka ei maistu hyvältä, vika on yleensä kokissa, ei raaka-aineissa. Peruna olkoon siis minulle jatkossa lehtikaali ja bataatti.