Olen kuulemma todella outo, koska en vain saa joulusuklaita koskaan syötyä. Vielä syyskuussakin kaapeista löytyy lahjaksi saatuja konvehtirasioita, joita en ole ehtinyt avata. Olen makeansyöjänä nakertelija. Joka päivä sitä on saatava, mutta sokerikiintiöni täyttyy todella nopeasti, tyyliin yhdestä suklaapalasta tai pienestä korvapuustista.
Ville oli taas pitkällä työmatkalla, ja lapsemme keksi, että juhlistetaan isän kotiinpaluuta leipomalla hänelle kakku. Likka haluaa nykyään leipoa koko ajan, ja puuhailua on niin liikuttavaa katsella, etten voi kieltäytyä. Jälkikasvu toivoi suklaakakkua, ja Hävikkiviikon hengessä keksin hyödyntää vanhentumassa olevat suklaat. Niistä syntyi täyteläinen, mutakakkumainen suklaa-mascarponekakku. Kirsikat sopisivat loistavasti tämän täytteeksi, mutta karviaisetkin toimivat hyvin.
Hain inspiraatiota tästä Uudenkuun Emiliankin testaamasta ohjeesta, jonka on alun perin kehitellyt Call me cupcake -bloggaaja Linda. Alkuperäisessä reseptissä kakkupohja paistetaan kahdessa todella pienessä, noin 15-senttisessä irtopohjavuoassa. Minulla ei ole noin pieniä vuokia, enkä viitsinyt ostaa niitä yhden reseptin vuoksi. Paistoin pohjan kerralla 23-senttisessä vuoassa ja halkaisin jäähtyneen pohjan kahtia.
Jos kypsennät pohjan kahdessa erässä, voit noudattaa alkuperäisen ohjeen lyhyempää paistoaikaa ja jättää pohjat keskeltä hieman valuviksi. Jos taat oikaiset, paista kakkupohjaa pidempään, jotta se ei hajoa, kun halkaiset sen. Tässä ohjeessa kakku kohotetaan sekä soodalla että leivinjauheella. Monissa suklaakakkuresepteissä kohotus tehdään pelkällä leivinjauheella, joten en usko, että saat aikaan pahaa katastrofia, jos korvaat soodan sillä. Panin taikinaan myös vähän enemmän suklaata ja kaksi munaa, eikä koostumus kärsinyt tästä – päinvastoin!
Suklaa-mascarponekakku
23-senttiseen irtopohjavuokaan
Pohja:
- 2,5 desiä vehnäjauhoja
- 0,5 desiä tummaa kaakaojauhetta
- 1/4 teelusikallinen ruokasoodaa
- 1/4 teelusikallista leivinjauhetta
- 1/4 teelusikallinen suolaa
- 100 grammaa huoneenlämpöistä voita
- 1,75 desiä (tummaa) sokeria
- 2 munaa
- 80 grammaa tummaa suklaata
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1,25 desiä maitoa
Täyte ja kuorrutus:
- 250 grammaa mascarponejuustoa
- 1 desi tummaa kaakaojauhetta
- 1 desi tomusokeria
- 2,5 desiä kuohukermaa
- tummista marjoista tehtyä hilloa, esim. kuningatarhilloa
- 300 grammaa marjoja, esimerkiksi kirsikoita tai karviaisia
- kourallinen raastettua tummaa suklaata
Kostutus:
- 2 ruokalusikallista veteen tai maitoon tehtyä kaakaota
Vuoan voiteluun:
- nokare voita tai tilkka öljyä
- Tee ensin kakkutaikina. Sekoita keskenään vehnäjauho, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita kuivat ainekset hyvin. Kaada pehmeä voi ja tumma sokeri toiseen astiaan, ja vatkaa ne sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää voi-sokeri vaahtoon vatkaten munat ja maito. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kaada sula suklaa voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi joukkoon jauhoseos pienissä erissä koko ajan sekoitellen.
- Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja lukitse irtopohjavuoka. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi reunoista pois. Voitele vuoan reunat kevyesti voilla tai öljyllä. Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Pohja on valmis, kun sen keskikohdasta ei jää tikkuun tai haarukkaan enää raakaa taikinaa.
- Anna kakun jäähtyä. Irrota kakku vuoan reunoista ensin veitsellä, jotta kakku ei halkea. Avaa vuoan reunat vasta tämän jälkeen. Halkaise pohja sivusta kahtia. Nosta kakun kansi varovasti pois alemman osan päältä.
- Tee seuraavaksi mascarponetäyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone, kaakaojauho ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Kostuta kakun alapohja kaakaolla. Sivele päälle marjahilloa ja puolet suklaa-mascarponevaahdosta. Voit panna osan marjoista halutessasi kakun väliin tai sästää ne pelkän pinnan koristeiksi.
- Nosta toinen kakkupohja varovasti alaosan päälle. Kostuta se, sivele päälle hilloa, loppu mascarponevaahto, marjat ja suklaarouhe.
Meikäläinen lähtee nyt viikonlopun viettoon. Sielläkin kokataan hävikkiruokaa jääkaapista löytyneistä juustonjämistä, hapankermasta ja kasviksista. Ehkäpä näitä helppoja tarte flambéita, jotka voi tehdä nopeasti grillaamalla ja käyttää pohjina rieskoja.