fetalla ja mintulla täytetty lamasrulla

Fetalla ja mintulla täytettyä lammasta ja couscousia granaattiomenan kera

Sairastelut on onnellisesti lusittu ja ruokakin maistuu taas. Siispä raskaampien lihapatojen ääreen. Tänä pääsiäisenä teimme lammasta hieman eri tavalla kuin ennen, täytettynä rullana.

Feta-lammasrullan ohje on Glorian Ruoasta ja Viinistä, mutta muokkaan ohjetta jatkoa ajatellen. Alkuperäiseen reseptiin tulee mielestäni liikaa korppujauhoja, ja fetaakin saisi olla enemmän. Samasta julkaisusta napatun couscousin alkuperäisessä ohjeessa on fetaa. Jätin sen pois, koska lampaassa oli juustoa. Halutessasi voit siis lisätä couscousiin suolaista juustoa, joka sopii hyvin yhteen hedelmien ja yrttien kanssa. Lisukekastikkeeksi teimme nopean harissan.

Lammasrulla:

2-kiloinen luuton lampaanpaisti
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Täyte:

1 pieni purjo
ruukku tuoretta minttua
2-4 valkosipulinkynttä
50 grammaa voita
200 grammaa herneitä
2 desiä korppujauhoja tai kuivaa leivänmurua
2 kananmunaa
300-400 grammaa fetajuustoa
puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
suolaa
mustapippuria

Lisäksi:

paistinarua

1. Jos käytät pakastettua lihaa, sulata se edellisenä päivänä.

2. Tee ensin täyte. Huuhtele ja suikaloi purjo ja kuori ja murskaa valkosipuli. Hienonna minttu pieneksi rouheeksi.

3. Sulata voi kattilassa. Kuullota purjoa ja valkosipulia miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon herneet, minttu ja korppujauhot. Kypsennä vielä pari minuuttia ja sekoita koko ajan. Nosta kattila pois liedeltä.

4. Riko munat kulhoon ja vatkaa kevyesti rakenne rikki. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt täyte. Murenna lopuksi joukkoon feta, sitruunan mehu ja kuori. Mausta suolalla ja pippurilla. Varo ylisuolaamasta, koska fetassa on reilusti suolaa.

5. Leikkaa paistista liika rasva pois. Levitä paisti leikkuulaudalle levyksi. Tee lihan paksuimpiin kohtiin lihassyiden mukaisia viiltoja noin viiden sentin välein. Nuiji liha ohueksi ja mureaksi lihanuijalla tai kaulimella. Halutessasi voit leikata lihan kahteen osaan, jolloin rullat mahtuvat pienempäänkin vuokaan. Hiero lihan pintaan hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Levitä täyte tasaisesti lihan pinnalle ja kääri paisti rullaksi. Sido tiiviisti narulla.

6. Paista noin 175 asteessa 1,5 tuntia. Anna rullan jäähtyä vartti ennen kuin leikkaat sen siivuiksi.

uunissa paistettu lammasrulla ohje

uunissa paistettu lammasrulla ohje

Helppo harissa:

1 valkosipulinkynsi
1 tuore punainen chili
puoli ruukkua tuoretta korianteria
2 desiä tuoretta tai 200 gramman pussi pakastepinaattia
1 desi oliiviöljyä
0,5 teelusikallista jauhettua korianteria
0,5 teelusikallista juustokuminaa
ripaus suolaa

1. Kuori ja murskaa valkosipuli. Halkaise chili ja poista siemenet, ellet halua selvästi tulista harissaa.

2. Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai kulhoon. Soseuta tasaiseksi sekoittimessa tai kulhossa sauvasekoittimella. Anna harissan vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia ja tarjoile lihan lisukkeena.

Couscous granaattiomenan kera:

3 desiä couscousia
6 desiä kasvislientä
1 desi oliiviöljyä
puolikas punasipuli
puolikkaan sitruunan mehu
1 appelsiini
1 desi tuoreita yrttejä (esim. korianteria, minttua tai lehtipersiljaa)
1 granaattiomena
0,5 teelusikallista kuivattua chiliä
mustapippuria
suolaa
(200 grammaa fetaa)

1. Keitä couscous kypsäksi kasvisliemessä.

2. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Laita sipuli kulhoon ja lisää joukkoon sitruunamehu, chili, hieman suolaa ja pippuria. Anna sipulin marinoitua hetki.

3. Pese appelsiini hyvin kuumassa vedessä. Raasta kuori ja purista appelsiinin mehu couscousiin. Lisää joukkoon öljy ja marinoitu sipuli.

4. Sekoita lopuksi joukkoon revityt yrtit, granaattiomenan siemenet ja halutessasi feta.

Lopuksi vielä pari vinkkiä. Fetan lisäksi couscousin joukkoon voi laittaa alkuperäisen ohjeen mukaan pari desiä paahdettua mantelirouhetta. Jos et löydä kaupasta granaattiomenaa, ei hätää. Voit korvata sen vaikka appelsiinilla tai omenalla. Kasvisliemen keittäminen itse on vaivan väärti. Liemi porisee itsekseen kannen alla, lisäät vain veteen pari porkkanaa, sipulin, palan lanttua tai palsternakkaa, laakerinlehtiä, suolaa ja pippuria.

Olin todella tyytyväinen raikkaisiin ja mausteisiin makuihin. Yrtit! Lihan laatu sen sijaan jäi tympimään. Mikä lie pallopaisti tämäkin ollut. Osa lihasta oli todella jänteistä, ja mies sai kirjaimellisesti nuijia lihan mureaksi. Olikohan Kuningaskuluttaja tai jokin Ylen dokumentti, jossa vuosi kaksi sitten selviteltiin lihanleikkuuta. Paistin tai vaikka entrecôten määritelmä on joillekin leikkaajille valitettavan venyvä. Kuluttaja maksaa ja manailee jänteitä ja sitkeyttä.

 

 

2 Kommenttia

  1. Mulla jäi tänä vuonna karitsat ja pääsiäiset väliin, mutta aion heti ottaa vahingon takaisin, jahka kynnelle kykenen! Hyvän näköinen käärö!!

    • Siis kyllä tästä hyvää tuli ja tosi näyttävä ruokalaji, vaikka tuo lihan jänteisyys kismittikin. Lammas vain on niin kovin voimakasta, että en voi syödä sitä ihan hirvittävän montaa päivää putkeen. Jäin vielä miettimään tätä ruokaa, pitäisikö modata niin, että täyte olisi vielä juoksevampi, oikeastaan yrttiöljy? Alkuperäisessä reseptissä oli 3 desiä korppujauhoja ja vain yksi muna. Lisäsin toisen munan, ja ottaisin kyllä puolet pois tuosta jauhomäärästä. Seuraavaan kokeiluun haluaisin vielä enemmän mehukkuutta ja juoksevuutta. Ehkä teenkin paksua harissaa ja laitan sitä lihan sisään ennen kypsennystä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.