(*Kuvassa näkyvä viinipullo saatu ilmaiseksi Pernod Ricard Finlandilta, muut ainekset maksettu itse)
Viime viikolla pääsin järjestämään kivaa ja erilaista työkeikkaa. Tämä postaus ei suoranaisesti liity siihen eikä ole yhteistyö, mutta työkeikan ohessa syntyi resepti, jonka haluan tallentaa tänne: nimittäin klassinen waldorfinsalaatti.
Maailman vanhimpia klassikkosalaatteja
Kyseessä on caesarin ja nizzansalaatin ohella yksi maailman kuuluisimmista ruokaisista salaateista. Waldorfinsalaatti syntyi nimensä mukaisesti New Yorkin Waldor-hotellissa 1896, ja sen keksi tiettävästi päähovimestari Oscar Tschirky.
Alkuperäisessä salaatissa ei ollut saksanpähkinöitä, mutta ne on mainittu reseptissä 20-luvun lopulta lähtien. Nykyään salaatti voidaan tehdä myös varsiselleristä. Minä pidän enemmän juuriselleristä, joka tuntuu olevan nouseva aines ammattikeittiöissä. Esimerkiksi Vuoden kokki -kilpailun semifinaalissa juuriselleri oli pääruoan pääraaka-aine.
Oikaise tai hienostele
Jos salaatin haluaa tehdä hotellin tyylillä viimeisen päälle, pähkinät pyöritellään mausteseoksessa, jossa on muun muassa fenkolinsiemeniä ja cayannepippuria. Tämän jälkeen pähkinät paahdetaan. Salaatinkastikkeeseen ripautetaan tippa tryffeli- ja saksanpähkinäöljyä.
Nykyiset ohjeet ovat kuitenkin melko suoraviivaisia. Pähkinöitä ei aina paahdeta, ja salaatti maustetaan yksinkertaisesti. Jotkut eivät lisää kastikkeeseen muita mausteita kuin suolaa ja pippuria.
Minun versioni on raikas välimalli. Tein kastikkeen majoneesista ja kermasta. Halusin siihen hapokkuutta, joten käytin mausteina sinappia, sitruunamehua ja valkoviinietikkaa. Käytin valmista majoneesia, sillä sitä kuluu meillä reilusti, ja kaapissa on aina iso purkki. Terästän kuitenkin monesti majoneesia lisämausteilla.
Arvoin hetken tryffeliöljyn kanssa, mutta en käyttänyt sitä, koska en tiennyt, miten tuttu tämä salaatti on vierailleni ja pitävätkö he tryffelistä. Jouluna aion kuitenkin tuikata sitä hieman joukkoon.
VINK: Voit käyttää kermavaahdon sijaan kastikkeessa kermaviiliä, luonnonjugurttia tai ranskankermaa. Vegaaninen versio syntyy vegemajoneesista ja kaurafraichesta. Jos haluat peittää kauran makua, käytä vähän enemmän sinappia ja etikkaa.
VINK VINK: Koristelin salaatin viinirypäleillä, jotta vaaleassa ruoassa olisi väriä. Voit jättää rypäleet pois tai korvata ne tuoreilla ananaspaloilla.
VINK VINK VINK: Jos käytät valkopippuria, noin 0,5 teelusikallista riittää. Lisää maistellen vähän kerrallaan, sillä liian suuri määrä valkopippuria voi tuoda ruokaan tunkkaisen maun.
VINK VINK VINK VINK: Jos käytät tryffeliöljyä, lisää sitäkin maistellen, tippa kerrallaan. Esimerkiksi isoon satsiin munakoiso-tryffelipastaa riittää reilu teelusikallinen öljyä. Sitä saa hyvin varustelluista marketeista ja herkkukaupoista, kuten Stockmannilta.
Waldorfinsalaatti mukulaselleristä
- 400 grammaa juuriselleriä
- 2 hapanta vihreää omenaa, esimerkiksi Granny Smithejä
- 1 desi majoneesia
- 1 desi kuohukermaa
- 2 teelusikallista sinappia
- 2 teelusikallista sitruunamehua
- 2 teelusikallista valkoviinietikkaa
- suolaa
- ripaus (valko)pippuria
- 100 grammaa saksan- tai hasselpähkinöitä
- koristeeksi kourallinen vihreitä viinirypäleitä
- kulhollinen sitruunamehutilkalla maustettua vettä pitämään kasvikset raikkaina
- Kuori juurisellerit huolellisesti. Leikkaa sellerit veitsellä tai mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi ja pieniksi tikuiksi. Selleri tummuu nopeasti, joten laita tikut sitruunalla maustettuun veteen odottelemaan ja maustumaan.
- Kuori omenat, poista kannat ja kodat. Leikkaa myös omena pieniksi tikuiksi ja siirrä sitruunaveteen.
- Tee kastike. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita se majoneesiin. Mausta etikalla, sitruunalla, sinapilla, pippurilla ja suolalla.
- Paahda halutessasi pähkinät kuumalla pannulla. Kaada pähkinät toiseen astiaan heti, kun ne alkavat tuoksua paahtuneilta, jotta ne eivät pala. Paahtaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
- Valuta vesi selleri- ja omenatikuista. Kaada tikut tarjoilukulhoon ja sekoita joukkoon kastike. Koristele salaatti pähkinöillä ja viinirypäleenpuolikkailla.
Ihmeen hyvä seitankunkku
Työtehtäväni oli järjestää bloggaajille viinitasting, jossa maistelimme viinejä ja testasimme niiden yhteensopivuutta kinkun kanssa. Tein elämäni ensimmäisen joulukinkun – joka oli kuulemma hyvä! Yleensä keskityn jouluna kaloihin ja tuhteihin salaatteihin, ja teemme riistasta kreikkalaisen lihapadan eli stifadon.
Koska entistä useammasta joulupöydästä löytyy kinkun sijaan tai sen rinnalla jokin kasvisproteiini, testasimme viinejä myös seitanin kanssa. Lempiseitaniani valmistaa tamperelainen Vegem, jonka kebablastu on koukuttavan hyvää.
Tänä jouluna Vegem on lanseerannut seitanista tehdyn, 600-grammaisen paistin. Sen nimi on osuvasti joulukunkku. Kunkku on älyttömän helppo elintarvike, sillä se on valmiiksi kypsennetty, maustettu ja siivutettu. Sen voi myös pakastaa joulua odottamaan. Seitanpaistin voi nauttia kylmänä tai lämmittää ennen tarjoilua.
Seitan tehdään vehnägluteenista ja kikhernejauhosta. Ainesosalistassa oli kahta säilöntäainetta. Loput ainekset olivat tuttuja mausteita, kuten jeeraa, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.
Kestää jouluiset mausteet ja vahvan viinin
Vegemin seitankinkun koostumus on hyvin lihaisa. Siinä on jäystettävää, jota moni kasvissyöjäkin kaipaa pehmoisten lisukkeiden kylkeen. Sinappi-maustehuntu oli sopivan jouluinen. Itse seitanin maku on syvempi kuin kinkun. Lisukkeiden kanssa se voisi mennä naudasta. Vahva maustekuori sopiikin makuun hyvin. Seitan kesti monenlaisia punaviinejä kevyen mausteisesta Pinot Noirista jynkympiin pihviviineihin.
Jos kunkulle haluaa tehdä kastikkeen, siinä kannattaa käyttää rohkeasti mausteita. Seitan kestää esimerkiksi pippuri- tai punaviinikastikkeen.
Osa porukastamme suhtautui seitaniin vähän epäluuloisesti, mutta kokemus oli arastelijoillekin positiivinen. Tykästyin makuun ja koostumukseen niin paljon, että kunkku tulee joulupöytäämme tuttujen ruokien oheen. Kannattaa maistaa rohkeasti! Valmiit siivut sopivat myös leivän päälle sinapin kanssa tai vaikka pizzaan.
Vegem ❤️
Oon tuota seitankunkkua katsellut lähikaupassa (onni on K-market Mestari) mutta oon aatellut ostaa sen vasta lähempänä joulua koska muuten koko kunkku on syöty ennen h-hetkeä.
Sen voi muuten pakastaa. Mä sain vegemiltä yhdestä pressitilaisuudesta toisen ilmaiseksi ja se odottelee nyt aattoa pakkasessa.