”Hitto kun jengi ehdottaa Koskenlaskijaa tai aurajuustoa aina, kun kysyy arkiruokavinkkejä!”
Suurin piirtein näin eräs ystäväni parahti taannoin. Myöntelin ja symppasin. Minäkään en mainittavasti innostu ruokavinkeistä, joissa safka kääritään ensin pekoniin, upotetaan sen jälkeen kolmen pippurin sour cream and onion Asia hint of lime -ruokakermaan ja ryyditetään vielä paketillisella sulatejuustoa.
Blogistani löytyy näköjään kaksi reseptiä, joissa olen käyttänyt Koskenlaskijaa, ja nekin ovat aika vanhoja. Koskenlaskija-chorizokeitto, joka on flunssan murentamalle ihmiselle kuin ööö, nyrkki päähän tai….johonkin. No eniveis, niin mausteinen, rasvainen ja täyteläinen keitto, että jos pääsi on kuin ampiaispesä ja makuaistisi turta, tämän takuulla maistat.
Koskenlaskija-makaronilaatikko taas on suurin somesaavutukseni. Tein tämän reseptin ihan Savusuolan alkuaikoina, ja se on edelleen blogini historian suosituin postaus, jota on luettu kymmeniätuhansia kertoja.
Kehitys kehittyy, ihminen muuttuu. On silti edelleen yksi ruoka, jossa hyväksyn Koskenlaskijan varauksetta. Ojjjojjj, oikein hykerryttää puhuakin tästä. Kyseessä on rakkaan puolisoni mukaan nimensä saanut Villen pata. Oikeastaan Villem pata, koska niin kunnom manselainen sel lausuu.
Villen pata syntyi romanssimme alkuaikoina. Ville oli ensimmäinen tapailemani mies, joka osasi laittaa ruokaa. Siis se osasi paistaa pihvin mediumiksi ja teki lasagnen itse kaikkia kastikkeita myöten. Ja söi vapaaehtoisesti KASVISRUOKAA. Olin shokissa ja lumoutunut. Aikaisemmat jäppiset kun olivat olleet sarjaa ”pakastewokkivihannekset pannulle ja kebabin kautta kotiin”.
Eräänä hyisenä marraskuun iltana mielemme teki mättöä. Lohturuokaa, jossa olisi kaikkea syntistä ja pornahtavaa. Rasvaa, makkaraa, vahvoja makuja ja poltetta, mehevyyttä. Luovasti jääkaapin jämistä säveltäen syntyi Villen pata. Erittäin yrttinen, himpun verran tulinen makkarapata. Se ui juustokastikkeessa, ja makeaksi paahdettu sipuli ja kaali tasapainottavat suolaisuutta ja mausteisuutta.
VINK: Kuten monet lohtuoruoat, tämäkin herkku on ruma. Ulkonäköä voi onneksi pelastaa käyttämällä paljon porkkanaa ja tunkemalla tuollaisen neilikkakimpun aterioitsijan nenän eteen. Ilman stailausta ja huolellisesti aseteltuja kukkia ruoka näyttää lähinnä raivotautisen bokserin kuolalta. Voin kuitenkin vakuuttaa, että asuntoon leviävä rosmariinin, juuston ja kaalin tuoksu on huumaava ja maku koukuttava.
VINK VINK: Vielä toinen vinkki, ennen kuin ryntäät kokkaamaan: tähän ruokaan tarvitset sekä paistinpannua että suurta kattilaa.
Kaali-makkarapata Koskenlaskija-kastikkeessa
4−6 annosta
- puolet pienestä/keskikokoisesta valkokaalista tai kolmasosa suuresta
- 1 suuri keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 teelusikallista sokeria
- puolet pienestä miedosta chilistä tai 0,5 teelusikallista chilijauhetta (käytä maltilla)
- 2 silputtua rosmariininoksaa tai 2−3 teelusikallista kuivattua rosmariinia
- kourallinen tuoretta salviaa tai 2 teelusikallista kuivattua (voit jättää pois ja käyttää runsaasti rosmariinia)
- 1 keltainen tai oranssi paprika
- 2 porkkanaa
- 500−700 grammaa lihaisaa makkaraa
- 250 grammaa Koskenlaskijaa tai vastaavaa voimakasta sulatejuustoa
- 7 desiä vettä
- 2 ruokalusikallista kermaa (ei pakollinen)
- hieman suolaa
- reilusti mustapippuria
- öljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Silppua kaali, kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Pese ja paloittele paprika. Kuutioi sulatejuusto ja makkarat. Jos käytät kokonaista chiliä, silppua se hyvin.
- Lorauta suureen kattilaan reilusti öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää seuraavaksi joukkoon kaali ja sokeri. Sekoita kaalia koko ajan ja haihduta siitä nestettä. Kaalin tulisi menettää kuullotuksen ja höyrytyksen aikana jopa puolet koostaan, ruskistua ja makeutua. Jos kaali kypsyy hitaasti, voit lisätä pykälän verran lämpöä. Varo, ettei kaali pala pohjaan.
- Kun kaali alkaa olla melko pehmeää, lisää joukkoon paprika ja porkkana. Jatka hetki kuullottamista ja ala lisätä sulatejuustoa kuutioina kattilaan. Lisää vesi ja sekoita, kunnes juusto on sulanut kunnolla liemeen. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja paista tällä välin makkara.
- Kaada paistinpannulle öljyä. Kaada makkarakuutiot, rosmariini ja salvia pannulle. Paista sekoitellen, kunnes makkaroissa on vaaleanruskea pinta.
- Lisää makkarat lopuksi kaalipataan. Sekoita ja maistele. Voit lorauttaa joukkoon tilkan kermaa. Lisää mustapippuria reilusti ja tarvittessa vielä enemmän yrttejä. Ole varovainen suolan kanssa, sillä makkarassa ja juustossa on jo suolaa. Padan on tarkoitus olla erittäin yrttinen ja kevyesti tulinen, ei suolapommi.
- Syö makkarapataa sellaisenaan, pastan, riisin tai uunissa paahdettujen perunalohkojen kera.
Voi ihmiset. Tuli niin syksyolo tästä ruoasta. Tuli niin nuoruusolo, rakkausolo, vuosi 2006 -olo. Vaikka olenkin nykyään tällainen pääosin kasvis- ja kalaruokaa syövä keskiluokkainen boheemi porvari, minussa tulee aina olemaan se Janica, joka rakastaa kaljaa ja makkaraa. Joka ärtyy ja hämmentyy, jos ruokaohjeen nimestä ei ota selvää, että mitäs helvettiä tämä miso-glaseerattu ponzushaker a´la Cookies Cream merileväkaviaarin kera dim su oikein sisältää.
Aina on se Janica, joka haluaa vain käpertyä sohvan (kierrätyskeskuksesta haalitun, muun sisustuksen kanssa täysin yhteensopimattoman) sohvan nurkkaan Ville-poikansa kainaloon syömään makkarapataa ja katsomaan Studio Julmahuvia. Aina, vaikka Janica olisi harmaa kuiva käppänä, ja Ville-pojalta lähtisi tukka päästä.
Mikä on teikäläisen rakkausruoka?
Olen niin iloinen, kun löysin blogisi!
Ruokaohjeet ovat mainioita, mutta ennen kaikkea pidän rikkaasta ja hauskasta kielenkäytöstäsi 🙂
Rakkausruoka on päässyt unohtumaan 😀
Voi kiitos, kiitos, kiitos Jonna! Kieli on suurin rakkauteni ja rikkauteni, ja on todella ihanaa kuulla, jos pystyn sen avulla viihdyttämään muitakin. <3
Pingback: 20 asiaa, joita voit tehdä pimeässä
Olipa mahtava löytö tämä resepti! Samalla ilolla, kun luin tekstiäsi, lähden kaalin ostoon. Kovasti odottelen sunnuntaiaamua, jolloin etsin seuraavan viikon ruokareseptit. Mielenkiinnolla luen sinun ja uskon, että aamustani tulee viihtyisä. Kiitos. 🙂
Voi Eila, tämä oli mahtava palaute ja antaa minulle valtavasti motivaatiota kehitellä reseptejä silloinkin, kun elämä on kiireistä. Kiitos. <3