Viime viikolla kokkaamani veriappelsiinilohi sai niin kivaa palautetta, että päätin kehitellä vielä toisenkin, helpon ja nopean veriappelsiiniruoan. Sivumaku-Jani kehitti jo viime vuonna BasBasin annoksen innoittaman veriappelsiinirisoton, joka on ollut tänä talvena tosi suosittu.
Päättelin, että jos appelsiini toimii risotossa, se toimii pastassakin. Yhdistin appelsiinin raikkauden merellisiin äyriäisiin ja sahramin, makeuden suolaiseen fetaan. Vähän minttua annosta koristamaan ja raikastamaan ja tadaa, lopputuloksena oli yksi ihanimmista arkiruoistani! Tähänkin reseptiin tulee vain pari raaka-ainetta, Valmistaminen ei vaadi kikkailua, mutta kaunis väri ja ihana maku saavat tavallisen ruuhkapäivän tuntumaan kivemmalta. Tulee kesäolomaolo, Espanja-olo, aurinko-olo.
VINK: Jos sinulla ei ole sahramia tai se tuntuu liian kalliilta, voit korvata sen teelusikallisella kurkumaa. Älä liioittele chilin kanssa. Ripaus riittää, sillä chili ei saa jyrätä appelsiinia.
VINK VINK: Voit korvata katkaravut tai osan niistä simpukoilla. Kasvissyöjä voi jättää äyriäiset pois ja käyttää enemmän fetaa. Vegaani saa pastaan ruokaisuutta vaikkapa kikherneillä tai suurilla voipavuilla.
VINK VINK VINK: Veriappelsiinisesongin ulkopuolella voit käyttää tavallista appelsiinia.
Veriappelsiinipasta
4−6 annosta
- 2−4 valkosipulinkynttä
- 1 pieni keltasipuli
- 1 teelusikallinen sahramia
- 0,5 teelusikallista jauhettua chiliä
- 2 veriappelsiinin mehu
- 350 grammaa eli 2 pikkupussia suuria katkarapuja
- 100 grammaa fetajuustoa
- 500 grammaa pastaa
- kourallinen tuoretta minttua
- suolaa
- mustapippuria
- tilkka hunajaa/ripaus sokeria
- pinnalle puolikkaan veriappelsiinin raastettu kuori
- öljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Pese appelsiinit. Raasta toisesta appelsiinista kuorta pastan koristeluun ja purista appelsiinien mehu huolellisesti kippoon. Painele joukkoon myös hedelmälihaa. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipulit. Kuutioi feta. Ota katkaravut sulamaan.
- Kaada paistinpannuun reilu loraus öljyä. Kuullota sipulisilppua, chiliä ja sahramia pari minuuttia keskilämmöllä, mutta älä anna sipulin tummua. Kaada joukkoon appelsiinimehu, sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehua ja saostua 10 minuuttia miedolla lämmöllä.
- Lisää lopuksi joukkoon katkaravut ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Älä paista liian pitkään, etteivät ravut nahistu. Maistele, lisää suolaa, pippuria ja pieni ripaus hunajaa/sokeria pyöristämään makuja.
- Nosta pannu sivuun ja anna kastikkeen vetäytyä, kun keität pastan. Täytä suuri kattila suolaisella vedellä. Lisää pasta joukkoon, kun vesi kiehuu. Alenna lämpöä pari pykälää ja keitä pasta al denteksi. Siivilöi vesi pois. Sekoita kastike pastaan, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Lisää annoksen pinnalle feta, silputtua minttu ja appelsiininkuorta.
Piirun verran parempia arkipastoja
Pasta on nerokas ruoka. Se mahdollistaa loputtoman luovuuden ja muuntelun, ja epäonnistumisen riski on pieni. Oikeastaan mikä tahansa maistuu pastan kanssa. Tärkeintä on, että keität pastan reilusti suolatussa vedessä ja tarkkailet kypsentymistä, ettei pastasta tule liian pehmeää.
Suursuosikkini on tämä sitruunainen kikhernepasta. Raaka-aineita on jälleen kerran vain muutama, simppeli pasta on kaunis ja samaan aikaan raikas, mutta täyteläinen ja täyttävä. Pasta muuntuu vegaaniseksi, kun korvaat voin margariinilla/öljyllä ja hunajan sokerilla.
Toinen täyttävä, helppo, mehevä ja kaunis ruoka on tämä pasta tuoreista tomaateista. Nyt tomaattikauden ulkopuolella voit korvata tuoreet tomaatit laadukkailla tölkkitomaateilla. Myös kirsikkatomaatteja myydään säilykkeinä, testaa! Tämäkin pasta on vegaaninen, kun rouhit pinnalle juuston sijaan vaikkapa murskattua cashewpähkinää.
Tuoreista luomuksistani olen erityisen tyytyväinen tähän vegaaniseen, kermaiseen kukkakaalipastaan. Kaurakerma sopii hekumallisen hyvin yhteen makean kaalin ja sipulin sekä pehmeiden pähkinöiden kanssa. Ripaus kurkumaa tuo tähänkin beigeen pastaan keväisen värin.
Veriappelsiinipasta on kyllä ehdottomasti tänä viikonloppuna meillä ruokalistalla. Hain juuri pastaa ja sahramia Keittiöelämää-liikkeestä tätä varten.
Jeeee! Ja sit jos oikein haluaa luksustella, pyrstölliset jättiravut sopivat tähän ja ovat näyttäviä. Mä tosin ostin tavallisia jättirapuja, kun halusin, että tämä olisi myös budjettiruoka. Oli pasta, appelsiini ja sahrami himassa omasta takaa.