valkosuklaa-jugurttipannacotta ohje

Valkosuklaa-jugurttipannacotta mustikoilla

Vietimme pari viikkoa sitten Villen synttäreitä. Kuten viime vuonnakin, tyttö halusi tehdä isälleen synttärilahjaksi perinteistä lohikeittoa. Toiveissa oli myös suklaakakku, mutta koska aika oli kortilla, päätin vähän oikaista. Kiireessä ja ideapulassa teen yleensä juustokakun tai piirakan. Ei näperrystä, ei suurta riskiä epäonnistumisesta, silti rajattomasti maustamis- ja muokkausmahdollisuuksia.

Tässä hengessä päädyin täytekakun sijaan pannacottaan. Kun perusreseptin oppii, lisukkeita ja mausteita voi tuunata loputtomasti.

VINK: Minun perusohjeessani on yhteensä puolisen litraa nestettä tai juoksevaksi sulatettuja aineksia ja kolme liivatelehteä. Tästä satsista tulee kuusi hyvän kokoista jälkiruoka-annosta.

Olen tehnyt monesti valkosuklaapannacottaa. Se maistuu ihanalta etenkin mustikoiden kanssa. Koska Ville ei juuri välitä makeasta (huom: tämä on hänen oma totuutensa, joululahjaksi saatu Geisha-paketti kyllä tyhjenee nopeasti), raikastin pannacottaa jugurtilla. Lopputulos oli juuri sopivan makea, lempeä ja raikas. Ja tsekatkaa nyt mitkä Suomi 100 -värit tässä on. Olen niin aallonharjalla, niin aallonharjalla.

valkosuklaa-jugurttipannacotta ohje

Valkosuklaa-jugurttipannacotta

6 annosta

  • 3 liivatelehteä
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 2 teelusikallista tai enemmän vaniljasokeria (säätele oman makusi mukaan) tai vaniljatanko + sokeria
  • 100 grammaa valkosuklaata paloina
  • 2 desiä paksua ja rasvaista luonnonjugurttia, esim. turkkilaista
  • tarjoiluun mieleisiäsi marjoja

  1. Pane liivatelehdet kulhoon ja kaada joukkoon kylmää vettä sen verran, että lehdet peittyvät.
  2. Kaada kerma ja vaniljasokeri/vaniljatanko+sokeri kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa kevyesti. Ota kuuma kattila liedeltä pois. Jos käytit vaniljatankoa, poista se tässä vaiheessa. Lisää suklaapalat joukkoon yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne seokseen. Sekoita hyvin.
  3. Anna massan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää jugurtti joukkoon ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa vaniljasokeria. Sekoita viimeisen kerran huolellisesti ja kaada seos tarjoiluastiaan, esimerkiksi laseihin, jälkiruokakippoihin tai yhteen suurempaan kulhoon.
  4. Anna pannacottan jähmettyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia ennen nauttimista. Tarjoile marjojen, hedelmien tai vähäsokerisen marjakastikkeen/hillon kera.

Tämä jälkiruoka ei siis vaadi kuin pari perusraaka-ainetta, sekoittelua ja aikaa. Niin, ja malttia. Älä kuumenna kermaa liikaa, ettei se pala pohjaan.

Meitsillä oli omasta mielestäni aivan fantastinen idea pannacottan tarjoiluun liittyen. Olen Confettin tuotetestaaja ja sain heiltä tämän kukan muotoisen vuoan, jonka luvataan olevan helpompi kuin monesti manailemani irtopohjavuoat. Näin jo sieluni silmin suloisen kukkapannacottan, jonka olisi voinut koristella purppuranpunaisilla neilikoilla.

Blääh. En taas vaan osaa. Eihän se pannacotta tuollaisessa pohjattomassa reunavuoassa pysy, vaikka sitä suositellaan hyydykekakuille. Jotta massa ei valuisi reunojen alta pois, leivonnaisessa pitää olla stopperina jonkinlainen pohja. No mutta, tuolla pohjalla voi ainakin tehdä hypermegaisoja piparkakkuja! Jeeeeee!!!! (Olen ihan aidosti innoissani tästä, syytän lasta).

Onneksi pannacotta on armollinen jälkkäri. Ehdin kaapia massan jälkiruokamaljoihin, ja esillepanosta tuli nätti. Varmaan tuolla takana olevassa valokuvassa istuva mummokin hyväksyisi. Hän oli mansikkakiisselinainen ja kypsän iän maailmanmatkaaja, olisi varmasti ymmärtänyt italialaisen kermahyydykkeen päälle.

jugurttipannacotan ohje

Herkullisia hyydykekakkuja ja helppoja jälkkäreitä

Kun tuossa alussa mainitsin helpoista jälkkäreistä, heitetäänpä tähän muutama sellainen. Tein tytön synttärikakuksi tänä vuonna vähän erilaisen tiikerikakun – kanelikastikeraidoilla koristellun appelsiinijuustokakun. Helposti näyttävää, mutta vaivatonta.

Amerikkalainen juustokakku on hieman erilainen, sillä se paahdetaan kevyesti uunissa. Suurpiirteinen kokki saa kakusta nätin marmoroimalla pinnan marjasoseella. I know, kuulostaa hankalalta, tarkoittaa suomeksi sitä, että vetele sössöä lusikalla ihan miten sattuu, se näyttää joka tapauksessa hyvältä.

Lopuksi uusi ihastukseni, rustiikkinen marjapiirakka eli galette. Maailman helpoin pohja, josta saa ilman kikkailua vegaanisen, sillä tähän ei tule munaa, ja voin voi korvata kasvisrasvalla. Täytteeksi voi keitellä vaikka kirsikkahillokkeen ja pilkkoa luumuja, omenoita, päärynöitä, persikoita, mitä ikinä keksitkään.

Mutta joo. Tässä oli kuulkaa meikäläisen satsaus Suomi 100 -väriteeman mukaisiin leivonnaishommiin. Olen joskus miettinyt, että hitto, kun en tajunnut nimetä tätä blogia aikoinaan ”Mämmikouran keittiöksi” tai ”Suurpiirteiseksi kokiksi”. Sen verran lavealla pensselillä vedellään. 😀

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.