oluessa haudutettu lammaskaali kaalipata kaalilaatikko

Tummassa oluessa haudutettu lammaskaali

Paljastan heti olevani huijari. Nimitän tätä ruokaa lammaskaaliksi, vaikka se on tehty naudasta. Kotimaisen luomulampaan löytäminen sunnuntaina kun on snadisti visainen tehtävä. Sokoksen lihatiski ammotti tyhjyyttään, mutta löysin onneksi alelaarista Tammisen naudan luullista keittolihaa. Luusta heruttuu ihanasti makua liemeen, joten nauta kelpasi nyt hyvin.

Oluthyllystä mukaani lähti pari purkillista Nokian Panimon tummaa olutta. Halusin kaalipataan syvän, makean ja maltaisen aromin. Se onnistuu parhaiten tumman oluen ja siirapin yhdistelmällä. Mutta kuten lihankin kohdalla, voit käyttää ihan mitä tahansa olutta ja korvata siirapin vaikkapa hunajalla tai tummalla sokerilla.

lammaskaali kaalipata kaalilaatikkoJos kaapistasi ei löydy ohraa, tavallinen riisi käy hyvin. Voit myös jättää palsternakan pois ja käyttää yhden porkkanan enemmän. Laadukas lihafondi sopii mielestäni tähän versioon parhaiten, mutta voit korvata sen myös kasvisliemellä. Ja jos sinäkään et löydä lammasta, voit korvata sen naudalla, riistalla tai jauhelihalla.

Oluessa ja makeassa siirapissa haudutettu lihaton kaalipata on herkullinen kasvisruoka sellaisenaankin. Lihan voi myös korvata soijarouheella tai härkiksellä.

Jos käytät täyslihaa, ruokaa kannattaa haudutella antaumuksella matalalla lämmöllä. Kurkistele välillä uuniin, lisää nestettä ja painele lihanpaloja kaalin ja liemen joukkoon.

Minä puuhailin kypsennyksen alussa muita hommia vähän liian pitkään, ja pari lihanpalaa pääsi kärähtämään pinnalta. Onneksi vauriot jäivät pieniksi ja lopputulos oli herkullinen. Tämä kuitenkin varoitukseksi muille ja muistutukseksi itselleni.

Tummassa oluessa haudutettu lammaskaali

(46 annosta)

  • noin 700 grammaa (luullista) lampaan- tai naudanlihaa, esimerkiksi lapaa
  • 1 iso keltasipuli
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 23 porkkanaa
  • puolikas palsternakka
  • puolet pienestä kaalista tai 1/3 isosta
  • 1,5 desiä kuivia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
  • 5 desiä tummaa olutta
  • 11,5 desiä siirappia tai hunajaa (vaaleaa siirappia tai hunajaa kannattaa käyttää enemmän kuin tummaa siirappia)
  • 7 desiä laadukkaasta fondista tehtyä lihalientä
  • 2 laakerinlehteä
  • 12 maustepippuria
  • 1,5 teelusikallista kuivattua meiramia

suolaa
öljyä kuullottamiseen

Tarjoiluun:
viipaloituja suolakurkkuja
smetanaa
hunajaa tai siirappia

  1. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja jänteet. Leikkaa liha isoiksi paloiksi lihassyiden vastaisesti, jotta siitä tulee mureaa.
  2.  Esivalmistele kasvikset. Kuori ja paloittele porkkanat. Pese ja silppua kaali. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Öljyä uunivuoka kevyesti ja levitä ohrasuurimot vuoan pohjalle.
  3.  Lorauta paistinpannulle tai kattilaan öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulia, porkkanaa ja kaalia hetki keskilämmöllä. Varo, etteivät sipulit pala. Voit kuullottaa kasvikset parissa erässä, jos ne eivät mahdu kerralla pannulle. Mausta jokainen kuullotuserä kuivatulla meiramilla ja ripauksella suolaa. Levitä kasvikset vuokaan ohran päälle.
  4.  Ruskista lopuksi lihaa pari minuuttia, kunnes sen pinta saa hieman väriä. Rouhaise myös lihaan suolaa ja meiramia. Levitä lihapalat kasvisten päälle.
  5.  Älä huuhtele pannua, vaan kaada olut pannulle ja rapsuttele loput lihanpalat lastalla liemen joukkoon. Lisää oluen joukkoon lihaliemi, siirappi, maustepippurit, laakerinlehdet ja suolaa. Maistele. Liemi saa olla voimakkaan makea, maltainen ja suolainen.
  6.  Kaada olutliemi lopuksi vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja hauduta pataa pari tuntia 160175 asteessa. Älä käytä kiertoilmaa, ettei liha kuivu. Tarkkaile kypsentymistä ja lisää tarvittaessa lihalientä, ettei pata kuivu. Voit painella lihanpaloja pehmenneeseen kaaliin, jotta liha imee kunnolla nesteitä.
  7.  Tarjoile lammaskaali suolakurkkujen ja smetanan kera. Voit rouhaista annoksen päälle vielä hieman suolaa ja pippuria ja lorauttaa ohuen nauhan siirappia tai hunajaa.

Ja juu juu, tiedetään. Perinteisesti lammaskaali ja vastaavat kaaliruoat nautitaan puolukkahillon kera. Minä en kuitenkaan välitä siitä erityisemmin, enkä viitsinyt ostaa kokonaista purkkia yhden ruoan takia. Suolainen, slaavilainen vire sopii makeaan kaaliruokaan erinomaisesti, siksi valintani on suolakurkku ja smetana. Ruokajuomaksi sopii esimerkiksi sama olut, jossa pata on haudutettu.

Jos kaipaat lisää kaalireseptejä, tsekkaa jauhelihasta tehty kaalilaatikko, perinteiset kaalikääryleet, kaalilla ja nyhtöpossulla täyteyt pelmenit sekä fenkolilla ja kaalilla höystetty salamipasta.

 

2 Kommenttia

  1. Nyt rupes tekeen mieli lammaskaalia. Pakkasessa olis sopivasti lammasta niin voisipa sitä joku kerta sulatella ja tätä herkkua tehdä.

    Vinkiksi muuten että Otavalankadulle, Sohon viereen avautuu uusi kahvila, olikohan jopa ihan tällä viikolla.

  2. Ojjjoj, pitääkin käydä kurkkimassa siellä! Olet ihana, kun aina vinkkailet.

    Mä voisin elää koko talven näillä padoilla, laatikoilla ja keitoilla. En ole syönyt kylmää salaattia tai vastaavaa kuukausiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.