Tänä viikonloppuna iski himo. Tonnikalasalaattia! Tonnarisalaatti kuuluu kotitaloudessamme rakkaisiin mässyihin ja lohturuokiin. Se on samalla tavalla himoittavaa kuin jauheliha-makaronimössö ketsuppikeon kera.
Tonnari-overload alkoi jo perjantaina lounasaikaan. Mies oli syönyt salaattia töissä ja mankui kotona, että haluaa tehdä sitä viikonloppunakin. Teimme ensimmäisenä iltana Yhteishyvän välimerellisen perunsalaatin ohjeesta varioidun versiomme, jossa on reilusti vähemmän perunaa ja enemmän herkullista tonnikalatahnaa. Lähikaupassa ei ollut yhtään syöntikypsää avokadoa, joten jätimme ne suosiolla reseptistä pois ja korvasimme avokadon cashew-pähkinöillä. Mutta käytä ihmeessä avokadoa, se sopii tähän salaattiin todella hyvin.
Tonnikalatahna:
1 purkillinen normaalirasvaista kermaviiliä tai kevyttä ranskankermaa
2 purkillista tonnikalaa öljyssä
reilu puoli purkillista vihreitä oliiveja
vajaa puoli purkillista mustia oliiveja
6 palaa aurinkokuivattua tomaattia
maun mukaan sitruunamehua
Salaatti:
400 grammaa al denteksi keitettyjä, lohkottuja kuoriperunoita
1-2 avokadoa
1-2 tomaattia
maun mukaan mustia ja vihreitä oliiveja
paketillinen revittyä rucolaa
Tarjoiluun:
Cashew-pähkinöitä, mustapippuria
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne kuorineen. Älä keitä perunoita liian pehmeiksi. Niihin saa jäädä purutuntumaa, ja hiukan napakammat perunat eivät mössäydy inhottavasti salaatin sekoitusvaiheessa. Lohko perunat ja anna niiden jäähtyä kunnolla. Sekoita kaikki salaattiaineet keskenään, kun perunat ovat viilenneet.
Kaada kaikki tahnan ainekset tehosekoittimeen tai astiaan, jossa soseutat ne sauvasekoittimella. Sekoita tahna salaattiin ja anna salaatin vetäytyä viileässä. Näin maut terästyvät mehukkaiksi. Pyöräytä valmiin annoksen päälle mustapippuria ja pari pähkinää, cashew komppaa hyvin makeahkon perunan ja pähkinäisen avokadon kanssa.
Teimme tätä salaattia ison pöntöllisen ja tuhosimme sen yhdessä illassa. Tonnikalanhimo ei kuitenkaan ollut vielä tyydytetty. Seuraavana iltana teimme taas tonnikalasalaattia, tällä kertaa tosin vanhaa kunnon opiskelijan mättömössöä. Perinteinen tonnikalasalaatti on ehkä ainoa ruoka, jota varten pakastimeemme eksyy joskus pussillinen herne-maissi-paprikaa.
Perinteinen tonnikalasalaatti:
2 desiä valkoista riisiä
1 pussi herne-maissi-paprikasekoitusta
2-3 tomaattia
1 puntti ruukkusalaattia
1-2 punasipulia
2-3 suolakurkkua (ei maustekurkkuja)
2 purkillista tonnikalaa öljyssä
Tarjoiluun:
Keitettyä kananmunaa, mustapippuria, suolaa
Esivalmistele ensin sipuli ja suolakurkku. Sekoita silputtu sipuli ja kuutioitu kurkku ja kaada niiden joukkoon tonnikalan öljy. Voit tietenkin huijata itseäsi ja käyttää veteen säilöttyä tonnikalaa. Siinä tapauksessa lorauta sipuli-kurkkusekoitukseen tilkka rypsiöljyä. Kurkun mausteliemi ja öljy pehmentävät mukavasti sipulin rakennetta ja makua. Suomeksi: vähemmän närästystä.
Keitä riisi. Varo tässäkin tapauksessa mössööntymistä. Ei siis ylikypsää, vaan inasen mediumiksi jätettyä riisiä. Kaada loppuvaiheessa kuuman riisin joukkoon herne-maissi-paprika. Pakastevihannekset sulavat, riisi jäähtyy, everybody wins.
Nyt kaikki onkin valmista mössön sekoittamista varten. Yhdistä kaikki salaattiainekset keskenään ja sekoita hyvin. Jos maltat, anna salaatin viilentyä jääkaappikylmäksi. Keitä sillä aikaa vaikka pari kananmunaa tarjoiluun. Rouhaise valmiin salaattiannoksen päälle hiukan suolaa ja vähän reilummin pippuria.
Vielä hiukan pohdiskelua aiheesta tonnikala, rasva ja kevyttuotteet. Käytän veteen säilöttyä tonnikalaa, jos teen salaatin, jossa kaikki ainekset asetellaan nätisti erikseen lautaselle ja myös kastike tarjoillaan erikseen.
Näissä kahdessa salaatissa ainesten huolellinen sekoittaminen on kuitenkin oleellinen osa makunautintoa. Kumpikaan salaatti ei tarvitse mitään erillistä kastiketta – kaikkein vähiten ensimmäinen. Jälkimmäisessä opiskelijasalaatissakin kurkun, sipulin ja kalaöljyn muhentuminen tekee mössöstä niin aromikasta, että siihen ei kannata sotkea enää mitään thousand islandeja.
Mössösalaateissa öljyttömän kalan käyttäminen on mielestäni pientä itsepetosta. Samasta syystä vastustan kevytjuustoja ja lähes kaikkia kevyttuotteita. Ihmisillä kun on usein taipumus korvata se puuttuva rasva tai sokeri käyttämällä kevyttuotetta enemmän tai lisäämällä rasvaa tai sokeria jossain muodossa näennäisen keveään annokseen. Meidän jääkaapissamme on aina kermajuustoa, voita, rypsi- ja oliiviöljyä. Margariinilevitteen taisin nähdä siellä viimeksi pari vuotta sitten. Se homehtui lähes olemattoman käytän vuoksi ja lensi lopulta roskikseen. Syön mieluummin vähemmän leipää 1-2 tuhdin juustosiivun kera kuin pupellan joka välissä eväskänttyrää viisiprossaisen kumijuuston ja Becelin kanssa.
Ugh.