Tilli. Suomalainen yhdistää sen useimmiten uusiin perunoihin, kalaruokiin ja erilaisiin kermaviilikastikkeisiin. Tilli on meillä perinteisesti kesäyrtti, jota käytetään mielestäni aika yksipuolisesti. Voimakas ja kirpeä maku ei myöskään iske kaikkiin. Inhat muistot koulun tillilihasta ovat voineet viedä maun koko yrtistä. Itse tosin rakastan tillilihaa, mutta tiedän, että monella on ruoasta ja sen mausteesta vähemmän mukavia muistoja.
Vielä pari vuotta sitten käytin tilliä todella vähän. Sen muutaman kerran vuodessa, kun teimme jotain todella perinteistä suomalaista kesäruokaa. Tyyliin ahvenfileitä ja kananmunakastiketta. Opin arvostamaan ja himoitsemaan tilliä vasta pari vuotta sitten Kreetalla. Hämmästyksekseni huomasin, että tilli on Kreikassa todella yleinen mauste etenkin kasvisruoissa. Se yhdistetään usein minttuun, joka on tarpeeksi voimakas vastinpari tillille, mutta pyöristää ja taittaa sen kirpeyttä.
Nykyään tilli taitaa olla rosmariinin, timjamin ja basilikan ohella eniten käyttämiäni yrttejä. Enpä olisi uskonut. Ja tillin myötä minttuakin tulee käytettyä rohkeammin muissakin ruoissa kuin maurilaishenkisissä couscouseissa ja salaateissa.
Improsin tuossa yksi ilta uunibroilerin, jonka jugurttikastikkeen maustoin tillillä, mintulla ja sitruunankuorella. Broitsun alla muhi iso kasa kauden kasviksia. Taitoin jugurttia tilkalla kermaa, jotta maku ei olisi liian hapan ja terävä. Kas tässä resepti:
500 grammaa broilerin rintafileitä
1 suuri keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
500 grammaa tomaatteja
pieni kesäkurpitsa tai puolet suuresta
1 desi kermaa
1 desi vettä
3 desiä paksua luonnonjugurttia
1 sitruunan raastettu kuori
puoli nippua tuoretta tilliä
puoli nippua tuoretta minttua
mustapippuria
suolaa
sokeria
oliiviöljyä
1. Lorauta puolisen desiä oliiviöljyä suuren uunivuoan pohjalle.
2. Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuori ja paloittele sipuli. Pese ja siivuta tomaatit ja lohko kesäkurpitsa. Lado kasvikset vuokaan, silppua niiden päälle 2/3 yrteistä, ripottele päälle hieman suolaa, sokeria ja mustapippuria ja sekoita.
3. Hiero broilerin pintaan kevyesti suolaa ja pippuria ja pane fileet kasvispedille. Paista vuokaa ensin ilman foliota 175-180 asteessa noin vartin verran, jotta kasvikset ja broileri saavat väriä. Peitä vuoka tämän jälkeen foliolla ja paista vielä reilut 40 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Parhaan lopputuloksen saat, kun lasket hieman uunin lämpötilaa ja hauduttelet pataa miedommalla lämmöllä yli tunnin. Jos kasviksista ei irtoa tarpeeksi nestettä, lisää joukkoon tilkka vettä, jotta vuoka ei kuivahda.
4. Tee jugurttikastike broilerin ja kasvisten kypsyessä. Sekoita kerma, vesi ja jugurtti. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori, suolaa, pippuria ja sokeria. Vatkaa hyvin ja maistele. Silppua loput yrtit kastikkeen joukkoon.
5. Lisää kastike vuokaan paiston loppuvaiheessa, noin varttia ennen kuin otat broilerin uunista pois. Anna vetäytyä hetki folion alla. Koristele annos tuoreilla yrteillä ja tarjoile riisin tai couscousin kera.
Ja hei ihmiset, syökää niitä tomaatteja (kotimaisia), kesäkurpitsaa ja paprikaa nyt. Vetäkää napa täyteen ja tankatkaa vitamiineja, koska sesonki on parhaimmillaan, eivätkä kotimaiset kasvikset rasita kukkaroa. Teimme yksi ilta valtavan pellillisen uunissa haudutettuja kasviksia ja fetaa, ja söimme vihanneksia sellaisenaan ja pastan kera monta päivää. Etenkin tomaatit ovat nyt niin maukkaita, että niiden aromia ei kannata peittää turhan monimutkaisilla sooseilla. Tomaatin oma liemi on niin mehevä, että kun sitä hiukkasen korostaa mausteilla ja pehmentää sokerilla, ei tarvita kikkailua.
500 grammaa tomaatteja
1 suuri sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 paprika
1 paketti fetajuustoa
puoli nippua tuoretta tilliä
puoli nippua tuoretta minttua
suolaa
sokeria
mustapippuria
oliiviöljyä
1. Peitä suuri uunipelti leivinpaperilla. Lorauta päälle puolisen desiä oliiviöljyä ja levitä tasaisesti.
2. Kuori ja murskaa valkosipuli ja kuori ja lohko sipuli. Pese ja paloittele muutkin kasvikset. Ripottele kasvisten päälle noin teelusikallinen sekä suolaa että sokeria ja rouhaise mustapippuria. Silppua joukkoon 2/3 yrteistä ja sekoittele kasviksia. Paloittele feta kasvisten joukkoon. Jos et pidä lämpimästä ja pehmeästä fetasta, voit tarjoilla kasvikset kypsentämättömän juuston kera.
3. Paista kasviksia ensin kymmenisen minuuttia 200 asteessa , jotta niihin tulee kaunis paistopinta. Peitä tämän jälkeen pelti foliolla ja laske lämpötila 160 asteeseen. Anna hautua miedolla lämmöllä folion alla yhteensä noin tunti, jotta kasvikset pehmentyvät ja niistä irtoaa hyvin nestettä.
4. Koristele kasvikset halutessasi tuoreilla yrteillä. Syö sellaisenaan, riisin tai pastan kera tai broilerin, kalan tai tofun lisukkeena. Voit myös tehdä nopean kastikkeen paksusta luonnonjugurtista, raastetusta sitruunankuoresta, suolasta, pippurista ja ripauksesta sokeria.
Jos teet ruokien lisukkeeksi riisiä tai pastaa, voi yrttejä käyttää surutta ihan kokonaiset ruukutkin, sillä lisukkeet imevät ja laimentavat sen verran makuja.