”Tehtäiskö ens viikolla sitä kikhernepataa, josta on tullut maailmalla somehitti?”
Kas tässä lause, jota en olisi koskaan uskonut kuulevani puolisoni suusta. Hyvä kun hän tietää, mitä ”somehitti” tarkoittaa. Elämme todellakin poikkeuksellisia aikoja, sillä tämä lause kuitenkin pulpahti eräänä päivänä hänen suustaan. Somehitillä Ville tarkoitti kikherne-kookospataa, joka on kuulemma villinnyt The New York Timesin lukijat ja nyt myös Maria Veitolan.
Maustetuilla, rapeilla kikherneillä kuorrutettu pata tunnetaan Instagramissa nimellä The Stew. Jos käytät kasvislientä ja koristelet padan kasvisjugurtilla tai vaikka kaurafraichella, ruoka muuntuu helposti vegaaniseksi.
Samettinen pata tutuista aineksista
Tässäkään hittiohjeessa ei ole mitään uutta ja mullistavaa. Avokado- ja uunifetapastan tavoin The Stew koostuu samoista raaka-aineista, joita reseptisivustoilla ja kotikeittiössä pyöritellään vuodesta toiseen. Suosion salaisuus ei ole se, että keksittäisiin jokin uusi ja ihmeellinen ainesosa, vaan enemmänkin raaka-aineiden karsinta.
Kikherne-kookospadassa on samat ainekset kuin lukuisissa aasialaisissa muhennoksissa. Mausteiden määrä on kuitenkin karsittu minimiin, ja yksi mauste nostetaan ylitse muiden. Tässä ruoassa se on kurkuma, joka antaa padalle hurmaavan värin. Myös inkivääriä käytetään reilulla kädellä.
Toinen reseptin juju piilee paahdetuissa kikherneissä. Puolet niistä muussataan padan joukkoon, jotta koostumus on paksu. Puolet taas ripotellaan sattumiksi valmiin padan päälle.
Vähemmällä nesteellä pärjää
Muokkasimme The Stew´n ohjetta hieman. Alkuperäiseen reseptiin tulee todella paljon nestettä. Pata olisi ollut meidän makuumme liian vetistä, jos nestettä olisi käytetty lähes litra. Niinpä käytimme kasvislientä vain vajaan pari desiä.
Kurkumajauheen sijaan käytimme kokonaista kurkumajuurta. Juuria löytää aasialaisia ja pohjoisafrikkalaisia tuotteita myyvistä maustekaupoista. Juuri vain silputaan jauheeksi suurella veitsellä. Väri ja maku ovat omaa luokkaansa valmiiseen jauheeseen verrattuna. Suosittelen!
Meillä ei ollut lehtikaalia, joten korvasimme sen kyssäkaalilla. Muutkin kaalit, kuten parsa- ja kukkakaali, sopivat pehmeään makumaailmaan. Tuoreen mintun sijaan käytimme kuivattua.
Lopputuloksena syntyi mausteinen, ei kuitenkaan tulinen pata. Ruoka oli etenkin lapsen mieleen, sillä väri oli houkutteleva. Sen seitsemää maustetta sisältäviin, supertulisiin intialaisiin ja nepalilaisiin ruokiin ihastuneen makuun The Stew voi olla lälly, mutta minun mielestäni se on etenkin lapsiperheelle sopiva lohturuoka, jonka kautta pieniä kulinaristeja voi tutustuttaa tujumpiin aromeihin.
VINK: Kaalin lisäksi tuore pinaatti sopii pataan.
VINK VINK: Kasvisliemikuutio ei ole pakollinen. Käytä joko laadukasta, oikeista kasviksista tehtyä liemivalmistetta tai jätä se pois ja lisää mausteita ja suolaa hieman enemmän. Tätä makumaailmaa ei kannata pilata arominvahventeilla.
VINK VINK VINK: Paista kikherneet suurella pannulla, jotta ne paahtuvat, eivät kiehu. Ahtaassa kattilassa herneet alkavat helposti kiehua ja mössääntyä. Idea on paahtaa herneet rapeiksi, jotta pinnalle ripoteltavissa herneissä on suutuntumaa, ja mausteet tarttuvat herneiden pintaan.
VINK VINK VINK VINK: Kikherneiden liemi kannattaa ottaa talteen, koska sillä voi korvata kananmunan leivonnassa. Liemen voi pakastaa, jos et käytä sitä parin päivän sisällä.
Kikherne-kookospata eli The Stew
4 – 6 annosta
- 1 suuri keltasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 ruokalusikallista raastettua, tuoretta inkivääriä/2 teelusikallista kuivattua inkiväärijauhetta
- 2 purkillista eli noin 450 grammaa kikherneitä
- 2 teelusikallista kurkumajauhetta
- 0,5–1 teelusikallinen keskivahvaa chilijauhetta
- 2 tölkillistä eli noin 500 grammaa kookoskermaa
- 2 desiä laadukasta kasvis/kanalientä
- reilun nyrkin kokoinen pala mieluista kaalia/3 lehtikaalin lehteä/rasia tuoretta pinaattia
- suolaa
- pippuria
- ripaus sokeria
- neutraalia öljyä kuullottamiseen
Pinnalle:
- kourallinen tuoretta minttua/pari ruokalusikallista kuivattua
- paksua luonnonjugurttia/soijajugurttia/kaurafraichea
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Raasta tuore inkivääri. Valuta kikherneistä liemi. Leikkaa kaali/lehtikaali silpuksi (poista suurimmat lehtiruodit lehtikaalista)/huuhdo pinaatti.
- Kuumenna öljy suuressa, korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulisilppua ja inkivääriraastetta sekoitellen, kunnes sipulit saavat kullankeltaista väriä.
- Lisää pannulle kikherneet, chili ja kurkuma. Paista herneitä vajaat kymmenen minuuttia sekoitellen. Herneet ovat valmiita, kun mausteet ovat paahtuneet niihin kiinni ja herneissä on paistopintaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
- Ota pari desiä herneitä talteen erilliseen astiaan. Ne ripotellaan lopuksi valmiin padan päälle.
- Murskaa pannulle jääneet herneet survokseksi. Kaada pannulle kookoskerma ja kasvisliemi. Jos käytät kovaa valkokaalia, lisää se tässä vaiheessa pannulle. Jos käytät pehmeämpiä lehtikaalin/pinaatin lehtiä, voit lisätä ne myöhemmin.
- Anna muhennoksen porista miedolla lämmöllä ilman kantta, välillä sekoittaen puolisen tuntia, kunnes kastike on sakeaa.
- Jos käytät lehtikaalia/pinaattia, lisää lehdet muhennokseen nyt. Keitä vielä viitisen minuuttia, kunnes lehdet ovat pehmenneet.
- Maistele. Pyöristä makumaailmaa teelusikan kärjellisellä sokeria. Lisää tarvittaessa muita mausteita.
- Koristele valmis pata talteen otetuilla, paahdetuilla herneillä sekä mintulla ja jugurtilla. Tarjoile pata riisin ja/tai naanleivän kera.
Hittipasta ja mausteinen perinneruoka
Lopuksi jälleen kerran yksi blogini suursuosikeista, kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa. Olen tuunannut ohjetta vuosien mittaan. Nykyään käytän sitruunaa ja voita reilummin kuin ekassa versiossa, joka syntyi aikoinaan ex tempore niistä jämistä, mitä jääkaapissa sattui olemaan.
Jos taas olet vielä mausteisempin patojen ystävä, testaa kashmirlainen lammaspata Rogan Josh, josta ei aromeja puutu. Vegeversiossa liha kannattaa korvata seitanilla, tummilla pavuilla tai linsseillä, jotka panevat hyvin kampoihin mausteiselle kastikkeelle.