Vietimme ehkä tukalimman mökkiviikonlopun evör. Normaalisti mökillämme on hellepäivinä mukavan viileää, sillä rannassa tuulee. Nyt ilma tuntui seisovan poukamassa, ja pirtti oli lämmennyt kärpäsiä surisevaksi pätsiksi. Rasvaiset makkarat ja tahmeassa soosissa uivat ribsit eivät siis olleet ekana mielessä, kun suunnittelimme illan ruokia.
Grillasimme Nygreniltä, Tammelan grillivaunusta haettua kotimaista lohta, jonka marinoimme teriyakikastikkeessa. Lisukkeeksi teimme yksinkertaisen salaatin ja siihen klassisen 1-2-3 -kastikkeen: 1 osa happoa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Kun tämä perusohje on hallussa, voit muunnella sitä makusi mukaan. Hapoksi sopivat esimerkiksi erilaiset etikat, sitrushedelmien mehu tai valkoviini. Makeutta saa tummasta tai vaaleasta sokerista, hunajasta tai siirapista.
VINK: Kalaa kannattaa sivellä marinadilla myös grillauksen aikana. Näin saat paksun, tumman ja tahmean teriyakikuorrutteen. Tosin me olimme tässä vähän laiskoja. Annokseen saa kuitenkin lisämakua, kun lorottelet lopun marinadin valmiin annoksen päälle.
VINK VINK: Kastikkeen maku on syvempi, kun annat kalan marinoitua. Kalaa ei kuitenkaan tarvitse marinoida tuntikaupalla. Jos olet kiireinen, voit skipata tämän vaiheen, pyöräyttää kalan nopeasti kastikkeessa ja kaataa sitä runsaasti annoksen päälle.
VINK VINK VINK: Voit korvata mirinin sherryllä. Jos haluat teriyakikastikkeeseen potkua, silppua joukkoon hieman tuoretta chiliä.
VINK VINK VINK VINK: Voit korvata salaatinlehdet valkokaalilla. Salaatinlehtiä ei marinoida, jotta ne eivät lötsähdä, mutta jos käytät kaalia, pikkelöi se porkkanan ja sipulin kanssa 1-2-3 -liemessä.
Teriyakilohi
4−6 annosta
- Noin 700 gramman lohifilee
- 0, 7 desiä soijakastiketta
- 0,5 desiä tummaa sokeria
- 2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
- 2 ruokalusikallista miriniä
- 2 valkosipulinkynttä
- peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
- 2 teelusikallista seesamiöljyä
- seesaminsiemeniä kalan pinnalle
- Käy kala käsin läpi ja nypi mahdolliset ruodot pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja inkivääri. Jos grillaat kalan, leikkaa se valmiiksi annospaloiksi, joita on helppo käännellä. Kokonainen filee kannattaa kypsentää uunissa.
- Sekoita soija, sokeri, riisiviinietikka, mirini, valkosipuli, inkivääri ja seesamiöljy kattilassa. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Sekoita koko ajan, ettei sokeri pala pohjaan.
- Kaada kastike uunivuokaan. Pyörittele lohifilettä kastikkeessa ja anna sen marinoitua jääkaapissa noin tunti.
- Grillaa lohenpaloja 3−4 minuuttia per puoli. Palojen kääntäminen sujuu helposti metallisella paistinlastalla. Jos kypsennät kalan uunissa, paista sitä 225 asteessa keskitasolla, fileen koosta riippuen 20−30 minuuttia. Kala on aika ottaa pois grillistä tai uunista, kun haarukka uppoaa helposti paksuimpaan keskikohtaan.
- Ripottele valmiin annoksen päälle seesaminsiemeniä.
Salaatti lime-minttukastikkeella
4−6 lisukeannosta
- 1 lehtisalaattiruukku tai puolet pienestä kaalista
- 3 kevätsipulia varsineen
- 3 isoa porkkanaa
- puolikas iso tai kokonainen pieni kurkku
- 0,5 desiä limemehua
- 1 desi tummaa sokeria
- 1,5 desiä vettä
- iso kourallinen tuoretta minttua
- seesaminsiemeniä salaatin pinnalle
- Tee ensin kastike. Sekoita limemehu, sokeri ja vesi kattilassa. Kiehauta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut.
- Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Leikkaa kevätsipuleista varret irti ja säästä ne, niitä ei tarvita vielä. Leikkaa sipuliosa pieniksi renkaiksi. Jos käytät salaatinlehtien sijaan kaalia, leikkaa se pieneksi silpuksi.
- Pane porkkana ja kevätsipulin sipuliosa (ja jos käytät kaalia, se) marinoitumaan kulhossa kastikkeeseen. Anna vihannesten maustua ainakin tunti. Mitä pidempään ne pikkelöityvät, sitä herkullisempi lopputulos on.
- Marinointi uuttaa kasviksista nestettä, etenkin kaalista. Jos nestettä erittyy runsaasti, kaada osa pois ennen salaatin kokoamista, jotta lopputulos ei ole vetinen.
- Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi ja poista keskeltä pehmeä malto. Silppua kevätsipulin varret. Revi salaatin- ja mintulehdet hieman pienemmiksi. Sekoita lopuksi kaikki ainekset pikkelöityihin kasviksiin. Koristele salaatti parilla mintulehdellä ja seesaminsiemenillä.
Ai jessus, että tämä olikin oivaa helleapetta. Ruoka viilensi kehoa, ja ihailimme verikuun jälkeisiä hieman helpommissa fiiliksissä. Takapihan oma minttu oli todella vahvaa. Kokeilepas joskus viherminttuna ruukussa myytävää lajiketta. Se on tavallista minttua voimakkaampaa, sopii mielestäni hyvin tällaiseen makuyhdistelmään, jossa on suolaa, makeutta ja sitrushappoa.
Mutta yö sitten, oh mi lord. Kärpästen surinaa ja olo kuin vetisessä ruotsalaisessa saunassa. Mutta hei, tässä me nyt niitämme itsemme ja edeltävien sukupolvien kylvämän ilmastonmuutoksen satoa. Syksy tuo viileyden, mutta kuumuus tulee taas. Ei ehkä heti ensi kesänä, mutta aina vain useammin ja useammin. Samoin tulevat rajut ukkoset, lumimyrkskyt ja vastaavat. Sitten vingumme, mistä saa lisää tuulettimia/ämpäreitä/toppatakkeja/lihaa/bensaa/Wishin muovikrääsää.
Nyt onkin hyvä hetki jumpata ruokavaliotaan ilmastoystävällisemmäksi. Vähemmän lihaa ja maitotuotteita, enemmän kasviksia, kalaa ja lähellä tuotettua.
Sen kunniaksi siis kalaohjeita
Veriappelsiinilohi ja minttubulgur on yksiä hittiohjeistani. Sesongin ulkopuolella voit korvata veriappelsiinin tavallisella. Kun kaipaat jotain fiiniä, mutta raikasta, tee uunilohen kaveriksi appelsiini-voikastike. Jo kastikkeen keltainen väri tuo tavalliseen koti-iltaan pikantin fiiliksen.
Älä kuitenkaan syö vain lohta, vaan monipuolisesti erilaisia kalalajeja. Limemarinoidut silakat ovat blogini klassikko. Kokkasin näitä jopa fine dining -ravintola Berthan ravintelivaltauksessa, jossa bloggaajat ottivat keittiön haltuunsa.
Kotimainen loistotuote Järkisärki puolestaan sopii hienosti tomaattiseen puttanesca-pastaan. Mausteisilla silakkapihveillä täytetyt rieskat tekivät kauppansa lapsellekin, kun markkinoimme ne kalapuikkoina.
Olen viime päivät bongannut ruokaohjeet tuttujen blogaanien postauksista, tänään syödään tätä sinun postauksesi ruokaa! Pitää vaan kirjoittaa kauppalappu ja valmisteluvinkit kotimiehelle, että ruoka on alulla, kun pääsen töistä. 🙂 Meillä ei muuten vieläkään ole kotona tappokuuma, vaikkei ole tuutetinta/ilmastointia/ilmalämpöpumppua/Wishinkrääsää. Tämä on ihme talo, vasta kun hellettä on ollut yli neljä viikkoa, kuten vuonna 2010 (ikimuistoinen jalankatkaisuvuoteni) alkaa torppa kuumeta. Nyt ollaan niillä näppäimillä.