Jotkut vihaavat jouluruokaa ja haluavat syödä aattona jotain aivan muuta. Osa taas rakastaa kinkkua ja laatikoita. Minä olen välitilan ihminen. Harmaasuolattu kinkku ei erityisemmin nappaa, mutta rakastan slaavilaisia makuja. Kylmiä, majoneesipohjaisia salaatteja, kalaa ja kaikkea hapanta ja suolaista.
Vietämme joulun anoppilassa, ja pöydästä löytyvät tutut laatikot ja Nygrenin sillit ja silakat. Teemme kuitenkin joka vuosi myös jotain ekstraa. Kokeilen jotain uutta tai tuunaan tuttua jouluruokaa uuteen muotoon.
Kokosin tähän omia suosikkejani viime vuosien jouluruoistani. Moni sopii myös uudenvuodenjuhliin.
1. Marokkolaishenkinen peltivihis tai -lihis
Yksi viime vuoden suosituimmista resepteistäni oli vegaanisen peltivihiksen ohje. Tähän piirakkaan tulee paljon marokkolaishenkisiä mausteita ja myös kuivattuja hedelmiä. Halutessasi voit keitellä lisukkeeksi vaikkapa kasvis- tai sieniliemen.
Muutama vuosi sitten tein saman mausteisen peltilihiksen myös liha-munatäytteellä. Käytit mitä täytteitä tahansa, mausta seos rohkeasti!
2. Kanelimarinoitu punasipuli
Samaa välimerellistä makumaailmaa on kanelilla marinoiduissa punasipulirenkaissa. Näiden tekeminen on tosi helppoa ja nopeaa! Suosittelen etenkin, jos kovin ärhäkkä ja etikkainen sipuli aiheuttaa sinulle närästystä. Kaneli pehmentää makua sopivasti.
3. Punajuuri-ohrasalaatti
Rosollin lisäksi teemme salaattia, johon tulee al denteksi kypsennettyä punajuurta, ohraa, paahdettuja pähkinöitä ja vahvaa juustoa. Mausteeksi hieman hunajaa ja etikkaa. Hapokkuuden, makeuden ja suolan ihana tanssi.
4. Suolaiset joulutortut
Näihin suolaisiin joulutorttuihin ovat ihastuneet kaikki, joille olen niitä tarjonnut. Tortut kypsennetään ilman täytettä, ja paistetun pohjan päälle tulee nokare suolaista täytettä. Täytteessä on savuhärkää tai -poroa, punasipulia ja timjamia.
Voit korvata lihan savustetulla soijaleikkeellä. Myös lohesta, ravusta tai mädistä, tuorejuustosta, sipulista ja tillistä saa maukkaan täytteen.
5. Hämäläinen munajuusto
Perinteinen munajuusto ei ole ollenkaan niin vaikea valmistaa kuin moni kuvittelee. Munajuuston voi tehdä myös ilman muottia. Ohjeesta löytyy tähän kikkakolmosia. Lempeän suolainen munajuusto maistuu makean hillon tai omenakompotin kera.
6. Kreikkalainen lihapata stifado
Kinkun sijaan teemme pitkään haudutettua, mausteista lihapataa kreikkalaisittain. Stifado tehdään Kreikassa lampaasta, mutta suomalainen versio syntyy peurasta tai hirvestä.
Tomaatti-punaviinikastikkeeseen tulee runsaasti jouluisia mausteita, kuten kanelia ja maustepippuria. Mahtava makuelämys makeiden juureslaatikoiden kanssa!
7. Viskikakku aikuiseen makuun
Alkoholeilla leivonnaisiin saa syvyyttä ja aromikkuutta, jota pelkässä sokerissa ei ole. Tässä Irish Coffee -viskikakussa on hienostunut, mokkainen maku, joka miellyttää niitäkin, jotka eivät ole hulluina makeaan.
Älä käytä ruoanlaitossa kaikkein savuisinta arvoviskiäsi. Kyykkyhyllyn makeammat ja neutraalimmat viskit sopivat paremmin leivontaan.
8. Karpalo-suklaakakku
Toinen helppo, jouluinen ja raikas suklaakakku syntyy karpalosta ja tummasta suklaasta. Pohjan voi tehdä vaikka Domino-kekseistä, ja koristeeksi voi lorauttaa huolettomasti valmista suklaakastiketta.
9. Persimonmaljat ja vuohenjuustovaahto
Tämä hedelmämalja on todella kiva ja nopea jälkkäri, jos et jaksa leipoa, ja pidät suolaisista tai raikkaista jälkiruoista. Persimonkausi on nyt parhaimmillaan. Tämä supermakea hedelmä ei kaipaa marinointia, mutta jos haluat, voit liottaa hedelmälohkoja vaikka calvados-sokeriliemessä ja paahtaa ne pannulla.
Koristeeksi suolaisen täyteläistä, vuohenjuustolla tai fetalla maustettua kermavaahtoa. Mmmm!
10. Suolaisenmakea toffeepiirakka
No on minulla jotain myös överimakean ystäville. Löysin tämän kolapiirakan ohjeen aikoinaan Glorian Ruoasta ja viinistä. Murupohjan päälle keitetään supermakea, paksu toffeetäyte. Sen päälle ripotellaan vielä suolakiteitä tai rouhittuja suolapähkinöitä.
Nimesin syntisen herkun tamperelaisittain Tesoman Snikkersiksi. Alkuperäisessä postauksessa vielä ihmettelin, mitä eroa sillä kinuskilla, toffeella ja kolalla oikein on. Nyt sekin on selvinnyt. Kinuskia keitetään vähemmän aikaa, jolloin se jää pehmeäksi. Toffee eli ruotsalaisittain kola taas on kovempaa.
Olipas kivaa kaivella arkistoja! Minusta tuntuu, etten ole sillä tavalla jouluihminen, että jaksaisin järjestää blogissa joulukalenteria tai askarrella ja värkätä kauheasti. Mutta onhan tässä tullut tehtyä jos jonkinlaista herkkua vuosien varrella.
On kiva nähdä myös oma kehittyminen kuvaajana, kuvankäsittelijänä tai stailaajana. Kyllä sitä eteenpäin lyllerretään, vaikka tie on joskus loskainen ja synkkä. Oikein ihanaa joulua kaikille, söit sitten porkkanalaatikkoa tai pizzaa!