Vaahtokahvi, fluffy coffee, dalgona. Korona-ajan hittijuomalla on monta nimeä. Kyseessä on kylmä, makea juoma, johon sekoitetaan tahmeaa, vaahdotettua kahvia, maitoa ja jäitä.
Kuohkea jääkahvi ei ole uusi keksintö
Dalgona on supertrendi etenkin Etelä-Koreassa, jossa kahvia latkitaan vissiin lähes Suomen malliin. Mutta kuten kaikki hittitrendit, ei tämäkään ole mikään uusi keksintö.
Kreikassa on nautittu ties kuinka kauan frapeksi kutsuttua, kylmää pikakahvista tehtyä juomaa, jossa on sama idea: sekoitetaan maitoa, jäitä, sokeria ja pikakahvia. Olen saanut Kreikassa joskus frappea, jossa on päällä yhtä tymäkkä vaahtopilvi kuin dalgonassa. Useimmiten frappe tosin vain sheikataan nopeasti, mutta myös ravistelu tai nopea pöräytys tehosekoittimessa tuovat juomaan kuohkeutta.
Lue tämä tarkasti, ennen kuin käyt hommiin!
Dalgona on tavallaan helppo valmistaa, tavallaan ei. Tarvitset vain lasin, jäitä, mieluista maitoa ja itse vaahtoon kolme raaka-ainetta: pikakahvia, kuumaa vettä ja sokeria. Helppoa tähän asti. Sitten tulevat ne mutat.
Ensinnäkin, pehmokahvi kuuluu tehdä pikakahvijauheesta. Pikakahvi valmistetaan pakastekuivausmenetelmällä, minkä vuoksi se vaahtoutuu hyvin. Upeat itse jauhetut Blue Mountainit ja muut laatukahvit häviävät tässä Nespressolle.
Toisekseen, pikakahvin joukossa ei saa olla maitojauhetta tai mausteita. Dalgona onnistuu ainoastaan maustamattomasta, tavallisesta pikakahvista. Unohda esimerkiksi annospussit, joita mainostetaan lauseella ”mukana maito, lisää vain kuuma vesi”.
Kolmanneksi, veden pitää todella olla kiehuvaa, ei lämmintä. Keitä se kiltisti. Ja mittaa ainekset tarkasti. Paras vaahto syntyy mittasuhteella 1:1. Siis saman verran vettä, kahvia ja sokeria. Ensi kerralla teen vaahtoa varmaan enemmän, mutta samoilla suhteilla: 3 teelusikallista kahvia, 3 teelusikallista sokeria, kolme teelusikallista vettä.
Neljänneksi, sekoittimissa on eroja. Tein ensimmäisen testini tehosekoittimella. Ei onnistunut. Vatkasin kahvia minuuttikaupalla täydellä teholla, mutta se ei vaahdottunut, vaan jäi litkuksi.
Hyvän tuloksen saa kuulemma sauvasekoittimella ja sen mukana tulevalla kapealla, lieriömäisellä, korkealla astialla. En omista tällaista astiaa, joten päätin kokeilla sähkövatkainta ja onnistuin sillä. Monessa ohjeessa kahvia neuvotaan vaahdottamaan neljä minuuttia. Minä vaahdotin ainakin kuusi ennen kuin vaahto oli tarpeeksi jämäkkää.
Vaahdottumiseen vaikuttaa myös astia. Mitä kapeampi astia on pohjastaan, sitä paremmin vaahtoaines pysyy vatkaimen alla ja vaahdottuu. Jos et omista pohjasta kapeaa kulhoa, kallista vaahdotusastiaa niin paljon, että kahvi valuu yhteen kohtaan, jota vatkaat voimakkaasti. Voit keskeyttää välillä ja kaapia ympäri astian pohjaa roiskuneen nesteen takaisin vatkauskohtaan.
Kahvi, joka menee välipalasta
Päätin irrotella ja tuunata kahveistamme kunnon karkit. Erillistä kahvileipää ei tarvittu, kun juoma oli rasvainen ja makea.
Käytin maitona rasvaista ja hyvin vaahdottuvaa iKaffe-kaurajuomaa, jonka sheikkasin korkeaan lasiin. Päälle tummalla sokerilla maustettu kahvivaahto, murusteltua fudgea ja suolapähkinöitä. Kuin Snickersiä olisi juonut.
Toimivaa vegaanista fudgea löytyy muun muassa Vegekaupasta. Testaa vaikkapa Fabulous Freefrom Factory Fudge.
VINK: Dalgonan voi maustaa makusiirapilla, suklaa- tai kinuskikastikkeella, suklaa- tai karamellirouheella, pähkinöillä ja vaikka millä. Jos haluat juomaan kerroksittaisuutta, voit pursottaa maustekastiketta sekä lasin pohjalle maidon alle että annoksen kruunuksi kahvivaahdon päälle.
VINK VINK: Lehmänmaidon sijaan voit käyttää myös mieluista kasvimaitoa. Kahviin tarkoitettu rasvainen kauramaito, makeahko soijamaito ja ylellinen kookosmaito ovat herkullisia vaihtoehtoja.
VINK VINK VINK: Saat makuun lisää syvyyttä, kun käytät vaalean sijaan tummaa sokeria, esimerkiksi fariini- tai kookossokeria.
VINK VINK VINK VINK: Dalgona muuntuu drinkiksi, kun sekoitat maitoon tilkan vaikkapa Kahlúa-kahvilikööriä, tummaa rommia tai amarettoa.
Suolaisenmakea dalgona
2 lasillista
Kahvivaahto:
- 2 teelusikallista vettä
- 2 teelusikallista (tummaa) sokeria
- 2 teelusikallista maustamatonta pikakahvia
Pohjalle: - 3 desiä (kaura)maitoa
- jäitä
Pinnalle: - 2 ruokalusikallista murskattuja suolapähkinöitä
- 2 palaa murskattua fudgea
- Kiehauta vesitilkka kattilassa. Kaada kapeapohjaiseen sekoitusastiaan vesi, pikakahvijauhe ja sokeri.
- Vatkaa seosta voimakkaasti vähintään neljä minuuttia. Vaahto on valmista, kun se on vaaleanruskeaa, paksua ja kiiltävää.
- Täytä kaksi lasia jäillä. Sheikkaa maitopurkkia ja kaada kylmä, ravisteltu maito jäiden päälle. Annostele kahvivaahto juomien päälle. Koristele murskatuilla suolapähkinöillä ja fudgella. Nauti heti. Kun olet ihastellut juoman ulkomuotoa tarpeeksi, voit sekoittaa kaiken herkulliseksi tahnaksi.
Suolaisenmakeita herkkuja
Heitetäänpäs loppuun vinkkejä muilla, jotka rakastavat suolaisen ja suorastaan äklömakean yhdistelmää. Legendaarisesta Fanny-kinuskivanukkaasta voi tehdä sametinpehmeän hyytelökakun. Päälle vähän makeaa toffeemurua ja suolaisia popcorneja, aaaaah!
Ihanan överi on myös toffeepiirakka, jossa on murupohja ja päällä runsaasti tahmeaa kolakarkkia. Viimeistelyyn muutama suuri sormisuolakide, mmmmmm!