päärynä-vuohenjuustopiirakka

Suolaisenmakea päärynä-vuohenjuustopiirakka

Olin suunnitellut tämän jälkiruoan tekemistä jo pitkään, mutta nyt siihen tuli oiva tilaisuus, joka pakotti ryhtymään tuumasta toimeen. Pullonhenki-blogin viinitietäjät Katri ja Heikki järjestivät kotonaan Pinot noir -tastingin, josta kirjoittelen tovin kuluttua tarkemmin. Mukana meiningeissä oli myös Ripaus tryffeliä -blogin Merja.

Työnjako oli se, että Merja loihti alkuruoan, Katri ja Heikki pääruoan ja he yrittivät samalla vakuuttaa minut siitä, että Pinot noir ei ole litkua, vaan erittäin kiinnostava ja luonteikas rypäle. Jälkiruoka oli minun nakkini. En nyrpistä nenääni makealle, mutta makeaakin enemmän pidän makeansuolaisesta. Siispä päätin yhdistää piirakassa makeat hedelmät ja kastikkeen suolaiseen pohjaan ja juustoon.

päärynäpiirakka
päärynäpiirakka
Tein pohjan todella helpolla suolaisen piirakan ohjeella, joka on kellastunut jääkaappimme ovessa varmaan neljä vuotta. Pohjan salaisuus on pussimuusi, jota en ole käyttänyt koskaan muusiin, mutta onnistuneesti useampaankin leivonnaiseen. Pohjaa ei kannata vaivata liikaa, jotta siihen ei tule sitkoa. Hipelöit niin kuin ensitreffeillä olisit.

Jos et jaksa keitellä karamellikastiketta, kaada valmiin piiraan päälle hieman hunajaa. Juustohyllyllä kannattaa valita se pari euroa kalliimpi juusto, joka ei ole semmoinen haiseva, vahamainen kiekko. Hyvä vuohenjuusto on raikasta, ei luotaantyöntävää. Ja vuoan koosta. Minä käytin vähän isompaa, jossa on korkeat reunat, olisikohan tuo 26-senttinen. Jauhetun kanelin voi korvata pienellä kanelitangolla. Tangot olivat meiltä loppu, joten nyt mentiin jauhetulla.

Päärynä-vuohenjuustopiirakka

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:

Pohja:

  • 1 desi perunamuusijauhetta
  • 4 desiä vehnäjauhoja
  • 1 desi kauraleseitä (voit korvata kaurahiutaleilla, mutta laita tällöin hiutaleita vajaa desi ja hieman enemmän vehnäjauhoja)
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 175 grammaa pehmeää voita
  • 2 desiä kylmää vettä

Täyte:

  • 5 päärynää
  • 200 grammaa
  • vuohenjuustoa
  • kourallinen suolapähkinöitä
  • 3-4 desiä puolikuivaa sherryä (jos käytät makeaa, lisää vähemmän sokeria)
  • 0,7 desiä sokeria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 0,5 teelusikallista inkivääriä
  • 2 liivatelehteä

Karamellikastike:

  • 1 desi kermaa
  • 1 desi sokeria (tumma antaa kauniin värin)
  • 0,5 ruokalusikallista voita

  1. Tee ensin pohja. Nosta voi sulamaan huoneenlämpöön ja anna sen pehmentyä notkeaksi. Kaada muusijauhe, vehnäjauhot, kauraleseet ja leivinjauhe suureen kulhoon ja sekoita kuivat hyvin. Paloittele voi ja nypi se kuiva-aineiden joukkoon. Älä vaivaa, vatkaa tai sekoita taikinaa liikaa. Kaada lopuksi joukkoon kylmä vesi. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille.
  2. Kuori ja puolita päärynät. Poista kannat ja koverra hedelmien siemenkodat pois. Kaada sherry kattilaan ja lisää joukkoon päärynät, kaneli ja inkivääri. Keittele päärynöitä miedohkolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät hajoa. Maistele liemen kehittymistä ja lisää joukkoon sokeria sherryn makeudesta riippuen. Minä keitin päärynöitä varsin miedolla lämmöllä 50 minuuttia. Pane keittelyn loppuvaiheessa liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  3. Nosta kypsät päärynänpuolikkaat kattilasta ja asettele ne piirakkapohjan päälle. Älä heitä keitinlientä pois, vaan liuota liivatelehdet sen joukkoon. Kaada pari desiä lientä piirakkapohjalle päärynöiden päälle.
  4. Paista piirasta ensin uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta piiras hetkeksi pois uunista ja murustele päälle vuohenjuusto. Siirrä piirakka uunin keskiosaan ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
  5. Nosta piirakka huoneenlämpöön ja anna sen jäähtyä hieman ennen kuin sirottelet suolapähkinät päälle, jotta suolakiteet eivät sula.
  6.  Tee lopuksi karamellikastike. Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna ja sekoittele sitä, kunnes sokeri saa hieman väriä. Kaada joukkoon kerma, sekoita ja anna kiehua kuplien reilut 5 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon voi. Koristele jäähtynyt piiras karamellikastikkeella tai parilla teelusikallisella hunajaa.

sherryssä keitetyt päärynät
päärynä-vuohenjuustopiiras
päärynä-juustopiirakka
Voi luoja miten alkoi tehdä mieli kaikenlaista suolaisenmakeaa, kun kirjoitin tämän. Snickers-kakku ja Snickers-raakasuklaa ovat himoittaneet minua älyttömästi, mutta en ole vieläkään kokeillut niitä.

Tamperelainen Bööna on vakuuttanut minut siitä, että raakaleivonnaiset eivät ole hippien venkoilua, vaan niistä voi löytää aivan mielettömiä herkkuja. Bööna loihtii juurikin noita Snickers-raakasuklaapaloja. Olen maistellut niitä Tammelan Gopalissa, ja pienellä palalla saa tyydytettyä iltapäivän sokerivajeen.

Gopalin sekä Böönan oman, Tammelantorilla päivystävän kojun lisäksi heidän herkkujaan myyvät Sokos, Stockmann, Linkosuo ja Tampereen työväen teatteri. Olen ymmärtänyt, että menekki on ollut hyvää, ja jopa Tammelan torin ennakkoluuloisimmat ja kurttuisimmat mummot ovat näyttäneet raakaleivonnaisille vihreää valoa.

Eli kaipa se on Tammelan kurttuisimman ja ennakkoluuloisimman 32-vuotiaankin taivuttava. (Hyh kun teki pahaa, kun kirjoitin tuon luvun.)

 

2 Kommenttia

  1. Makea taatelileipä ja sinihomejuusto toimivat myös loistavasti, esimerkiksi http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2009/09/testissa-taatelileipa.html (sokeria käytin vain puolet ohjeen määrästä, pähkinät korvasin manteleilla ja vehnän gluteenittomalla jauhoseoksella. Seuraavaan kokeiluun saatan vähentää vielä rasvan määrää taikinassa).

  2. Oi toi kuulostaa ihanalta! Olen tehnyt joskus banaanileipää, ja sen kanssa vahva Gouda on tosi hyvää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.