Haa, ruokablogin kätevyys paljastui taas eilen. Halusin tehdä helppoa jälkiruokaa jouluksi. Jotain, jossa yhdistyisivät makea ja suolainen.
Sitten muistin täydellisen kolapiirakan reseptin, jota testasin Savusuolan alkuaikoina, ja täältä bittiarkistostahan se reseptikin löytyi.
Klikkaa linkkiä, jos haluat nähdä punertavia kuvia kertaalleen syödyn näköisestä couscousista ja papupyöryköistä. Mutta hei, noita kuvia kehuttiin vuonna 2012. Sain kuulkaa palautetta, että voi Janica, kun teillä oli tosi ihanan ja herkullisen näköinen uusivuosi. Tuo piirakkakin on niin selkeästi ja kauniisti esitelty, että varmasti tuhannet ihmiset ovat innostuneet testaamaan reseptiä sen nähtyään.
Mutta päivänvalossa sen pitäisi siis näyttää öbaut tältä. Joulupallotkin on tarkoitus syödä. Ja piirakka paloitellaan kätevästi tuolla messinkisellä kynttilänsammuttajalla.
Koska sekä valokuvaus-, kokkaus- että reseptiikkataitoni ovat luojan kiitos kehittyneet näiden neljän vuoden aikana, kaivoin kinuskipiirakan ohjeen naftaliinista ja muokkasin sitä hieman.
Älkää hämääntykö, puhun nyt sekä kinuskikastikkeesta, toffeesta että kolasta. Ja karamellikastikkeesta. Joku aiheeseen vihkiytynyt tietää varmasti näidenkin imelien herkkujen tarkan eron. Sopii valistaa ja russuttaa kommenttiboksissa, että voi kauhee voi kauhee, kun oot olevinas ruokaplokkaaja, etkä tätäkään eroa tiedä.
En tiedäkään enkä viitsi googlata. Mutta minäpäs tiedänkin, että jääkaapissamme on huomiseksi jälkiruoka, joka kattaa koko suvun viikon energiantarpeen. MUAHHAHHHAAH!
Tämä piirakka on helpoista helpoin tehdä. Kinuskin keittämiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa. Näin suuren määrän keittämisessä paksuksi kestää noin tunti. Varaa siis luettavaa, näperrettävää tai hörpittävää lieden äärelle.
Piirakasta voi tehdä myös vegaanisen version korvaamalla kerman kaurakermalla ja voin margariinilla. Tämä Susannen vegaaninen kinuski on älyttömän hyvää ja kuulemma helppo tehdä, ei pala pohjaan.
Suolaisenmakea kolapiirakka
Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:
Pohja:
- 125 grammaa voita
- 1 desi kauraleseitä tai -hiutaleita
- 2,5 desiä vehnäjauhoja
- 0,5 desiä tomusokeria
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 kananmuna
Kolatäyte:
- 4 desiä kuohukermaa
- 3 desiä sokeria
- 1 desi tummaa sokeria
- 1,5 desiä vaaleaa tai vaahterasiirappia
- 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta
- 50 grammaa voita
Pinnalle:
- rouhittuja suolapähkinöitäja/tai sormisuolaa
- Tee ensin murupohja. Nosta voi huoneenlämpöön pehmentymään ja lohko se kuutioiksi. Kun voi on pehmeää, kaada joukkoon tomusokeri. Vatkaa voi-sokeriseos notkeaksi. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja sekoita hyvin.
- Sekoita omassa astiassaan kauraleseet, vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä voi-sokeri-munavaahtoon. Sekoita, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Öljyä vuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Pohja on kypsä, kun se on pinnaltaan kullanruskea. Nosta pohja jäähtymään huoneenlämpöön. Jos haluat, voit kostuttaa sen parilla ruokalusikallisella sokerivettä, mutta tämä ei ole välttämätöntä.
- Tee seuraavaksi kolakastike. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa kaikki muut kastikkeen aineet paitsi voi. Keittele seosta miedolla lämmöllä, mieluiten koko ajan sekoitellen. Kastikkeen väri saattaa välillä tummua tai vaaleta, mutta tämä on normaalia. Karamellikastike on valmista noin tunnin kuluttua, kun se on paksua ja tahmeaa.
- Lisää lopuksi kastikkeeseen voi ja sekoita hyvin. Nosta kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hieman. Älä kuitenkaan anna sen jämähtää liian paksuksi. Kaada kolakastike tasaisesti piirakkapohjan päälle. Kun vuoka on jäähtynyt, peitä piirakka kelmulla ja nosta se jääkaappiin jähmettymään. Anna piiraan vetäytyä useampi tunti, mieluiten yön yli.
- Tarjoile valmis kinuskipiirakka esimerkiksi vaniljajäätelön ja suolapähkinöiden kera.
Hrr. Hrr. Hrr. Katsokaa nyt tuota kiiltoa. Noita suolakiteitä. Tuohon kylkeen vielä pähkinät ja vaniljajäätelö, ah.
Ja ai niin, tuo otsikon lempinimi Tesoman Snikkerssi juontaa Facebook-keskustelusta, jonka kävin eilen tähän hekumalliseen kolapiirakkaan liittyen. Minähän en siis asu Tesomalla, koska se on kosken väärällä pualella, mutta mielestäni termi kuvaa hyvin tätä leipomusta, jonka yhdessä palassa on kaloreita, ööö, – tota joo, ei puhuta siitä.
Puhutaan sen sijaan siitä, että joulu on huomenna. Siitä, että minä aion tilata nyt iltapizzat Foodorasta ja juon kaljaa, koska olen aivan poikki kaikesta tästä kokkaamisesta ja viinien pohdiskelusta.
Maukasta ja mukavaa joulua kaikille!