Kreikkalaisen lihapadan eli stifadon ohje on ollut alusta asti ollut blogini suosituimpia. Nyt, kun kuvaustaidot ovat karttuneet, päätin antaa tälle klassikolle uudet visuaaliset vaatteet. Haluan nostaa stifadon esiin siksikin, että se on loistava joulukauden ruoka. Pataan tulee reilu loraus punaviiniä ja jouluisia mausteita, kuten kanelia, neilikkaa ja maustepippuria.
Kun teimme stifadoa, tytsymme nuuski keittiön tuoksuja ja ihasteli, että ”täällä tuoksuu ihan joulu”. Padasta tuli myös hänen suosikkiruokansa. Iltapalaksikin piti saada stifadoa, puuro ei kelvannut. Myös kauppaleikissä ostettiin ”lihakastiketta ja riisiä”.
VINK: Syön pääasiassa itse pyydettyä riistaa, ja peura ja hirvi sopivat mainiosti pitkään haudutteluun. Myös nauta, esimerkiksi ulkopaisti käy hyvin. Autenttista Kreikka-fiilistä saat käyttämällä lammasta.
VINK VINK: Voit esipaistaa sipulit ja lihat myös paistinpannulla ja lisätä ne sitten kattilaan. Voit hauduttaa pataa myös kannellisessa uunivuoassa, kuten savipadassa. Käytä matalaa lämpöä, noin 160−170 astetta. Anna padan hautua uunissa reilut pari tuntia.
VINK VINK VINK: Stifado on armollinen, helposti oman maun mukaiseksi muokattava ruoka. Halutessasi voit käyttää punaviiniä vaikka koko pullollisen ja vain pari tomaattia tai jättää viinin pois ja lisätä tomaattien määrää. Jos jouluiset mausteet eivät iske, jätä neilikka ja maustepippuri pois.
Stifado eli kreikkalainen lihapata
6 annosta
- 1 kilo lampaan-, naudan- tai peuranpaistia
- 1 kilo tomaatteja tai 2 purkillista hyvää tomaattimurskaa
- 500 grammaa keltasipulia
- 6 valkosipulinkynttä
- 4 desiä punaviiniä
- 2 desiä vettä
- 0,5 desiä punaviinietikkaa
- 5 laakerinlehteä
- 2 kanelitankoa
- 5 neilikkaa
- 6 maustepippuria
- 6 mustapippuria
- 1 ruokalusikallinen sokeria
- suolaa
- öljyn ja voin sekoitusta sipulin ja lihan paistamiseen
- Esivalmistele ainekset. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja jänteet ja leikkaa se suuriksi kuutioiksi lihassyiden vastaisesti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, kuori ja paloittele keltasipulit renkaiksi tai isohkoiksi paloiksi. Poista tomaateista kannat ja lohko ne.
- Kuumenna öljy ja voi suuressa kattilassa. Kuullota valko- ja keltasipulia pari minuuttia keskilämmöllä ja lisää tämän jälkeen lihakuutiot joukkoon. Paahda sekoitellen.
- Kun lihan pinta on ruskistunut, lisää kattilaan vesi, punaviini, etikka, tomaattikuutiot ja pippurit, laakerinlehdet, neilikat ja kanelitangot. Kypsennä pataa keskilämmöllä kannen alla vähintään pari tuntia.
- Pata on valmis, kun liha on pehmeää ja leikkautuu helposti ohuiksi säikeiksi. Poista mahdollinen pintaan noussut vaahto reikäkauhalla tai suurella lusikalla. Tarkista maku ja lisää suola, sokeri ja halutessasi myllystä mustapippuria. Pata saa olla reilun mausteinen.
Söimme stifadon riisin kanssa, mutta myös hunajalla maustetut, uunissa paahdetut juurekset sopivat lihapadan lisukkeiksi. Edellisjouluna emme syöneet kinkkua, vaan peurastifadoa, ja joululaatikotkin istuivat makumaailmaan. Jos et välitä kinkusta, suosittelen harkitsemaan tämän tyyppistä, viinissä haudutettua paistia joulupöydän liharuoaksi.
Tuhteja uuniruokia ja keittoja
Stifadon hauduttelu vaatii aikaa. Jos kaipaat jotain lihaisaa ja lämmintä, mutta nopeampaa, tee perinteinen borssikeitto.
Kreikkalaisessa kanelikanassa eli kapamassa on saman tyylisiä mausteita kuin stifadossa. Lisukkeeksi sopii raikas sitruunariisi. Muista käräyttää nahka rapeaksi, ihminen tarvitsee joskus karsinogeenejä! Uuniin voi panna muhimaan myös kokonaisen, yrteillä hierotun broilerin.
Kasvisruokailijankaan ei tarvitse nuolla näppejään. Tämä samettinen munakoiso-pinaattilasagne on kaiken vaivan arvoinen. Samoin juustoinen munakoisovuoka eli la parmigiana di melanze ja nyhtökauralla täytetyt cannellonit.
Ei ihme, että maistuisi myös iltapalaksi. Stifadon mausteet ovat ihania tähän syksyyn.
Todellista lohturuokaa indeed! Tiedän, että kaikki eivät voi sietää esimerkiksi neilikkaa, mutta minä olen hulluna juuri noihin joulumausteisiin, aromaattisuuden, syvyyden, suolaisen ja makean mehevään liittoon. Seuraavaksi ajattelin maustaa lohen kardemummalla.
Tosi hyvä ohje! Lisukkeeksi sopii hyvin myös keitetty ohrasuurimo.
Erinomainen vinkki. Ohra on tosi hyvää ja vielä kotimaista!