Lemon posset kuulostaa samalla tavalla hienolta jälkiruoalta kuin soufflé, ganache ja kaikki muut herkut, joita en osaa tehdä. Totta puhuakseni tajusin vasta kaksi vuotta sitten, että ahaa, posset on siis tämmöinen pannacottan tyyppinen juttu.
Samalla ravintolakäynnillä selvisi, että kyseessä on maailman helpoin jälkiruoka, joka vaatii vain kolme raaka-ainetta ja aikaa. Näin se jauhelihalla kasvanut lähiölapsikin oppii.
Viinivanukkaasta hienostuneeksi herkuksi
Posset on syntynyt Briteissä, vaikka nimen perusteella luulin jälkkäriä ranskalaiseksi. 1500-luvulla joku keksi sekoittaa hapokasta viiniä kuumaan maitoon (herra paratkoon älkää kysykö miksi, kuulostaa idealta, jonka vain britti voi keksiä). Hapan viini sakeutti maidon, ja lopputuloksena syntyi samettinen vanukas, jossa ei ole liivatetta.
Possetin syntyaikoina herkku hapatettiin myös oluella. Luojan kiitos joku keksi jossakin vaiheessa kokeilla sitruunaa. Tosin olutposset vielä menisi, vehnäoluesta tai sourista tehty vanukas voisi olla oikeastaan aikas kiva. Ja ehkä limoncello tai marjaliköörikin toimisi? Saa heittää ideoita – mieluiten testattuja – possetin varioimismahdollisuuksista! Myös veganisointi kiinnostaa. Onnistuuko posset kaurakermasta tai kookosmaidosta?
Sen sijaan viinin ja maitotuotteen sotkemisesta tulevat mieleen vain lapsuuden keittiösörssäilyt. Sekoittelin tuolloin maitoa kokikseen ja mehuun ja kutsuin sössöä ”vampyyrilimsaksi”. Ei kiitos.
Kokeile limeä ja lakkaa
Posset kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä iltana tai aamupäivällä, jotta se ehtii hyytyä. Sitruunan kaveriksi sopii erinomaisesti lakka, jolla koristelin annokset. Suun kostukkeeksi vielä jääkylmää Eisweinia tai valkoherukkaviiniä.
VINK: Voit käyttää sitruunan sijaan limemehua. Limellä maustettu posset on erityisen hyvää mansikoiden kera.
VINK VINK: Voit korvata vaniljasokerin keittämällä kermassa vaniljatankoa. Raavi ensin sen sisältä vaniljahiput veitsenkärjellä kerman joukkoon.
VINK VINK VINK: Käytin vähemmän sokeria kuin monissa muissa ohjeissa. Voit lisätä sokeria makusi mukaan, sillä määrän vaihtelu ei vaikuta possetin hyytymiseen.
Sitruunaposset
4 pienehköä annosta
- 2 desiä kuohukermaa
- 0,5 desiä sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 0,5 desiä sitruunamehua
- 0,5 teelusikallista raastettua sitruunankuorta
- koristeeksi mieluisia marjoja ja minttua/raastettua sitruunankuorta/raastettua valkosuklaata
- Kiehauta kerma ja sokeri pienessä kattilassa. Anna seoksen kuplia viisi minuuttia koko ajan sekoitellen.
- Ota kattila pois liedeltä. Sekoita kerman joukkoon sitruunamehu ja hippunen raastettua sitruunankuorta.
- Annostele seos neljään pieneen jälkiruokamaljaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli. Koristele valmiit annokset marjoilla ja mintunlehdillä tai muilla mieluisilla lisukkeilla.
Raikkaita jälkiruokia
Sitruuna tykkää myös valkosuklaasta. Nämä raaka-aineet yhdistyvät viekoittelevasti jättimäisissä sitruuna-valkosuklaacookieseissa. Keksit ovat vegaanisia!
Toinen mukavan raikas jälkiruoka on valkosuklaa-jugurttipannacotta. Valkosuklaa on aivan ässää myös mustikan kanssa. Tätä pannacottaa olemme tarjonneet esimerkiksi itsenäisyyspäivänä sinivalkoisessa hengessä.
Jos taas pidät suolaisen ja makean liitosta, testaa hedelmämaljat vuohenjuustovaahdolla. Voit korvata persimonin millä tahansa sesongissa olevalla hedelmällä tai marjalla, vaikkapa persikalla, nektarilla, mansikalla, appelsiinilla tai kevyesti kanelissa paahdetulla omenalla tai päärynällä.