kirkas parsaperunasalaatti ohje

Sitruunainen peruna-parsasalaatti

(*Resepti on syntynyt Pernod Ricard Finlandin Juomavinkki-kanavaan tehdyn kaupallisen yhteistyön ohessa, mutta tästä postauksesta ei ole maksettu)

Järjestin pari päivää sitten työkeikkaan liittyen vappubuffetin. Söimme porukalla perinteisiä vappuruokia ja maistelimme niiden kanssa kuohuviinejä. Päätin lyödä useamman kärpäsen yhdellä iskulla ja yhdistin parsakauden, perunasalaatin ja rakastamani sitrukset.

Sori vain kaikki, jotka vihaatte appelsiinia ja sitruunaa. Kuten ohjeistani huomaa, minä rakastan niitä. Lähes ruoka kuin ruoka, loraus sitrusmehua tuo siihen raikkautta ja nostaa safkan suomalaisen kotikeittiön yläpuolelle. Löysin vielä Stockalta kauniita lehdellisiä sitruunoita, ja kuvittelin hetken käveleväni jossain, missä on valkoiseksi kalkittuja taloja ja hedelmäpuita.

Perunasalaatin ei tarvitse uida majoneesissa

Vuosi vuodelta pidän enemmän kirkkaista perunasalaateista. Joskus lisukkeeksi sujahtaa kaprista, toisinaan etikkaa tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Perunan kaveriksi sopivia yrttejä on valtavasti. Minttu, tilli, basilika ja timjami antavat kaikki salaatille hieman erilaista makua.

Kevennän usein majoneesikastikettakin. Käytän majoneesia vain puolet, loput jugurttia tai kermaviiliä. Mitä rasvaisempi salaatin lisuke on, sitä mieluummin syön salaatin kirkkaana. Nyt pöydässä oli nakkeja ja kovia juustoja, ja majoneesikastike olisi ollut omaan makuuni liikaa.

VINK: Perunasalaatti kannattaa tehdä ehdottomasti kiinteästä perunalajista. Vähänkin jauhoisemmat perunat mössääntyvät helposti, vaikka keittoaika olisi maltillinen. Salaatin perunalohkojen pitää olla napakan al dentejä, ei hajoavaa tuhnua.

VINK VINK: Peruna imee reilusti kastiketta etenkin kylmässä. Jos panet salaatin pitkäksi aikaa jääkaappiin ennen tarjoilua, kastiketta kannattaa tehdä hieman enemmän. Kaada loppu kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Voit myös lorauttaa salaatin päälle hieman öljyä, niin saat kylmässä olleisiin perunoihin kauniin kiillon.

VINK VINK VINK: Kastikkeen määrää voi säädellä helposti, kun noudatat suurin piirtein seuraavaa 3-2-1-suhdelukua: 3 rkl sitruunaa tai muuta happoa, 2 rkl siirappia tai hunajaa, 1 tlk vahvaa sinappia, ripaus suolaa.

Sitruunainen parsa-perunasalaatti

4 – 6 annosta

  • 700 grammaa kiinteää perunaa
  • 1 nippu eli noin 500 grammaa parsaa
  • 3 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 2 ruokalusikallista vaaleaa siirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 1 teelusikallinen Dijonia tai muuta vahvaa sinappia
  • ripaus suolaa
  • kourallinen tuoretta tilliä
  • runsaasti oliiviöljyä parsan kuullottamiseen
  • halutessasi pari teelusikallista raastettua sitruunankuorta pinnalle


  1. Pese perunat hyvin. Ohutkuorisia perunoita ei tarvitse kuoria.
  2. Keitä perunoita runsaassa vedessä lajista ja koosta riippuen noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat napakan kypsiä. Testaa kypsyys haarukalla tai tikulla.
  3. Kaada vesi pois ja anna perunoiden olla vielä muutama minuutti vedettömässä kattilassa kannen alla. Ota kansi pois, jäähdytä ja leikkaa perunat suurehkoiksi lohkoiksi.
  4. Kuori parsan varret ja leikkaa tyvestä puumainen osio pois. Leikkaa parsat noin kolmeen osaan. Kuullota parsoja pannulla runsaassa oliiviöljyssä pari minuuttia käännellen. Ripottele pinnalle hieman suolaa.
  5. Tee kastike. Sekoita sitruunamehu, siirappi ja sinappi. Maistele ja lisää makusi mukaan suolaa.
  6. Sekoita perunat, parsat ja kastike. Kaada joukkoon myös parsan kuullotusöljy. Mausta salaatti kourallisella tilliä. Jos haluat lisää sitrusta ja väriä, ripottele salaatin pinnalle raastettua sitruunankuorta. Tarjoile salaatti mieluiten heti, ettei parsa tummu.


Sitruunainen parsa-perunasalaatti
kirkas peruna-parsasalaatti ohje

Keväisiä herkkuja perunasta ja parsasta

Blogini historian kätköistä löytyy toinenkin kirkas perunasalaatti. Tämän ruokaisan, mutta raikkaan salaatin höysteenä on valkoisia papuja, parsaa ja aurinkokuivattua tomaattia. Salaatti on siis täyttävä ateria itsessään. Postauksessa on näköjään myös munakoisovihisten ohje. Pitääkin tehdä pitkästä aikaa uudelleen ja ottaa paremmat kuvat! Muistan, että olivat superhyviä.

Perunasta, yrttinipusta ja sherrytilkasta syntyy myös hienostunut alkukeitto vichysoisse, jonka voi tarjoilla kylmänä. Keksin ohjeen Från jord till bord -ohjelmasta. Ihastuin Filip Langhoffin rauhalliseen tyyliin. Pitkästä aikaa tv-kokki, jonka karisma ei perustu mesoamiseen tai äijäilyyn.

Kaiken raikkaan lisäksi parsa maistuu hyvältä rehellisen rasvan ja suolan kanssa. Yksi lempisnäksini ovat parmesaanilla paneroidut parsatikut.

Ja pitäähän tähän vielä yksi sitrusresepti ympätä. Uunilohta ja parsaa appelsiini-voikastikkeen kera. Helppoa, yksinkertaista, kaunista ja mikä tuoksu!

 

2 Kommenttia

  1. Nam! Ihana perunasalaatti. En voi sietää niitä majoneesipohjaisia, vaan tällainen on se aito ja oikea. Saksassa tuli maisteltua tän tyyppisiä. 🙂

    • Mä pidän juuri tällaisista etenkin Saksan-reissujen jälkeen. Ei siellä kauheasti majoneesissa uitettuja näe.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.