Sitrushulluuteni on tuskin jäänyt teiltä huomaamatta, joten hedelmäisiä reseptejä pukkaa kevääseen asti. Kun nämä Dr. Sugarin sitruunakeksit osuivat silmiini Facebookin kuvavirrassa, tiesin, että noita on kokeiltava.
Jääkaappiin oli jäänyt margariinia eräästä vegaanisesta kakkukokeilusta, joten päätin hyödyntää sen ja tehdä kekseistä kokonaan vegaanisia. Korvasin kananmunan omenasoseella, hyvin toimi. Sitruunan lisäksi maustoin taikinan vegaanisella valkosuklaalla, joka sopii ihanasti yhteen sitruunan kanssa. Herkullisten jenkkityylisten keksien lisäksi sain kotiin upean tuoksun. Näissä namuissa on kunnolla aromeja!
VINK: Jos käytät voita, taikinaan ei tarvitse lisätä suolaa. Margariini on niin mautonta, että lisään sitä sisältäviin ruokiin suolaa. Suolaripaus myös syventää makeutta.
VINK VINK: Jos haluat käyttää munaa, yksi muna vastaa puolta desiä omenasosetta. Jos taas olet tarkka siitä, että resepti on vegaaninen, tarkista, että käytät omenasosetta, et hilloa, jossa voi olla liivatetta. Muna-allergiselle ei-vegaanille hillonkin pitäisi sopia munan korvikkeeksi.
VINK VINK VINK: Voit tehdä joko jätticookieita, kuten minä, tai tuplamäärän pieniä keksejä.
VINK VINK VINK VINK: Vegaanista valkosuklaata löytää ainakin suurissa kaupungeissa Vegekaupasta. Käytin iChoco-suklaata, jossa on paljon aitoa vaniljaa.
Vegaaniset sitruuna-valkosuklaacookiet
12 – 24 kappaletta
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1/4 teelusikallista ruokasoodaa
- 1/2 teelusikallista perunajauhoja
- 1/4 teelusikallista suolaa (et tarvitse, jos käytät voita)
- 2,5 desiä sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 ruokalusikallinen sitruunankuoriraastetta eli noin 2 sitruunan kuori
- 115 grammaa margariinia tai voita
- 80 grammaa (vegaanista) valkosuklaata
- 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
- 0,5 desiä omenasosetta
- halutessasi tomusokeria koristeluun
- Esivalmistele ainekset. Kuutioi margariini ja anna sen pehmentyä huoneenlämmössä. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori. Paloittele valkosuklaa ja rouhi palat pienemmiksi suurella veitsellä.
- Kaada kulhoon vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suolaripaus. Sekoita hyvin.
- Kaada toiseen kulhoon margariinikuutiot, voi, sokeri, vaniljasokeri ja raastettu sitruunankuori. Sekoita hyvin sähkövatkaimella, kunnes seos on kuohkeaa vaahtoa. Lisää tämän jälkeen sekoitellen joukkoon omenasose, sitruunamehu ja valkosuklaarouhe.
- Kaada lopuksi kuivat ainekset joukkoon. Sekoita, mutta älä vatkaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Pane taikina pakastimeen jähmettymään puoleksi tunniksi. Jos kulho ei mahdu pakastimeen, kaada taikina kelmun päälle, painele taikina tangoksi ja pane tanko kylmään.
- Kun taikina on jähmettynyt käsin muotoiltavaksi, pyörittele siitä palloja ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Keksit laajentuvat ja litistyvät uunissa, joten jätä pallojen väliin reilusti tilaa. Yhdelle pellille mahtuu 9 jättikeksiä.
- Paista keksejä uunin keskitasossa 175 asteessa noin 12 minuuttia. Keksit saavat olla hennon kullankeltaisia ja pehmeitä, kun otat ne uunista. Anna keksien jähmettyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Halutessasi voit koristella keksit tomusokerilla.
Mausteista ja hedelmäistä leivottavaa
Perinteiset kaurakeksitkin saavat pirteää väriä ja makua appelsiinista. Myös nämä keksit loihtivat keittiöön lumoavan tuoksun. Veriappelsiinilla, hunajalla ja kurkumalla maustettu rahka taas on samettinen, helppo ja nopea jälkkäri. Pitääkin tehdä tuota pitkästä aikaa.
Talvisesti maustettu porkkanakakku raikastuu, kun lisäät kuorrutteeseen sekä appelsiinin mehua että kuorta. Ja mikäs olisi suurempi klasikko kuin appelsiiniriisi, jonka pinnalle voi paahtaa mantelilastuja ja lorottaa hunajaa tai siirappia.