Jouluna kaipasin vain yhtä asiaa: kahvikakkua, jota kuivakakuksikin kutsutaan – vaikka parhaimmillaan tällainen kakku on kaukana kuivasta. Lapsuudenkodissani ei erityisemmin leivottu, mutta kuivakakkuja äitini teki, yleensä taateli- tai piimäkakkua.
Nämä kakut herättävät ihanan nostalgisia muistoja ja mielikuvia mummolan rappukäytävästä, jossa tuoksui paistettu sipuli ja ruskea kastike. Naiset laittoivat papiljotit yöksi päähän ja kävivät päivisin toistensa luona kahvittelemassa, juoruamassa ja polttamassa tupakkaa. Kahviin kastettiin tavallista pullaa, kaneliässiä tai tiikerikakkuja. Kukaan ei tiennyt mitään koristeellisista kuppikakuista ja glazingista – ja hyvä niin.
Kananmunaton ja maidoton taatelikakku
Uusi kotimme on vanhassa 50-luvun kerrostalossa Tampereen Kalevassa. Tuntui kivalta ajatukselta tehdä vapaapäivänä yksinkertainen taatelikakku. Olen onnistunut pari kertaa loistavasti vegaanisen marja-suklaakakun ja vegaanisen suklaa-appelsiinikakun tekemisessä. Muna ja maitotuotteet eivät tunnu olevan koostumuksen ja maun puolesta kahvikakuissa millään tavalla välttämättömiä. Tein siis vegaanisen taatelikakun, koska minulta pyydetään koko ajan enemmän vege- ja allergiareseptejä.
Koostumuksesta tuli täydellinen. Pehmeä ja kimmoisa kuin vauvanposki, ja voi mikä maku ja tuoksu. Puolet kakusta katosikin alta aikayksikön, kun pikkutytsy pääsi serkkunsa kanssa maistelemaan. Vegaanisen taatelikakun alkuperäinen ohje on Vegaaniliiton sivuilta ja se on Kamomillan Konditorian kehittämä. Minun ohjeeseeni tuli myös tujaus makeaa, tummaa rommia ja enemmän taateleita.
VINK: Rommin käyttö ei ole pakollista. Voit käyttää sen sijaan 3 desiä kahvia tai vahvaa teetä. Rommin sijaan voit käyttää myäös pari tippaa rommiaromia.
VINK VINK: Jos kakkuun jää korppujauhoista vaaleita raitoja, saat pinnasta tasaisen ruskean, kun sivelet siihen kahvia tai teetä.
VINK VINK VINK: Juokseva siirappi, kuten vaahterasiirappi, on helppokäyttöistä. Myös pähkinällä maustettu siirappi sopii tähän kakkuun.
Vegaaninen taatelikakku
1,5-litraiseen kakkuvuokaan
- 2,5 desiä vahvaa kahvia
- 0,5 desiä tummaa rommia
- 1 desi rypsiöljyä
- 2 desiä (pähkinä)siirappia
- 2 teelusikallista kardemummaa
- 1 teelusikallinen jauhettua neilikkaa
- 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria
- 0,5 teelusikallista suolaa
- 3 desiä eli 200 grammaa taateleita
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- rypsiöljyä ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
- halutessasi pinnalle koristeeksi ripaus tomusokeria
- Leikkaa taatelit pieneksi silpuksi.
- Kaada kattilaan kahvi, öljy, rommi, siirappi, mausteet ja taatelit. Keittele seosta miedolla lämmöllä sekoitellen viitisen minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna taateleiden pehmetä vielä jäähtyvässä nesteessä. Voit nopeuttaa jäähtymistä pitämällä kattilaa vesihauteessa.
- Kun seos on viilennyt huoneenlämpöiseksi, soseuta se tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
- Kaada ruokasooda ja puolet vehnäjauhoista taatelitahnaan. Sekoita, mutta älä vaivaa, jotta taikinaan ei tule sitkoa. Kaada loput jauhot taikinaan ja sekoita nopeasti toiseen kertaan.
- Öljyä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa tunti. Peitä vuoka paiston puolivälissä leivinpaperiarkilla, jotta pohja ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai haarukkaan ei enää jää taikinaa.
- Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kumoat sen tarjoiluastialle. Jos kakku ei meinaa irrota vuoasta, koputtele sitä.
- Tarjoile kakku jäähtyneenä. Saat kakkuun kauniin pinnan, kun sivelet jauhoisia kohtia kahvilla ja/tai ripottelet tomusokeria kakun päälle.
Näin korvaat kananmunan leivonnassa
Eräs ystäväni joutui taannoin imetysdieetille, eikä hän saanut syödä munaa. Totuttuaan kananmunattomiin leivonnaisiin hän alkoi erottaa munan maun kakuista. Ihmettelin tätä, mutta nyt olen huomannut saman itse. Olen myös todennut, että kananmunan sivumaku ei sovi kaikkiin leivonnaisiin, esimerkiksi tähän.
Munan voi korvata leivonnassa monella tavalla. Kirjoitin itse aiheesta taannoin jutun Kotilieteen. Käytin lähteenä muun muassa maniota edellä mainittua Kamomillan Konditoria -blogia, josta löytyy todella hyviä vinkkejä maidottomaan ja munattomaan leivontaan.
Kananmuna-allergia on muuten niitä allergioita, joihin kannattaa suhtautua vakavasti. Pahimmillaan murunenkin munaa sisältävää tuotetta voi viedä allergikon sairaalaan. Tätä allergiaa kukaan ei siis todellakaan teeskentele siksi, että haluaisi olla hankala, kuten jotkut allergiadieeteistä ärsyyntyvät ajattelevat.
Kiitos reseptistä!Aivan mahtava kakku tuli,vaikka joudunkin korvaamaan vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla.Paistoaika gluteenittomissa on lyhyempi,ja käytän silikonivuokaa,joten vähän helpommalla pääsen.Olen tosi laiska leipuri,mutta tämmöiset ohjeet innostaa taas.
Kiitos Kati oivallisesta kommentista! Tässä tuli nimittäin minulle ja varmasti monelle muullekin hyviä vinkkejä gluteenittomaan leivontaan liittyen. En ole tiennyt, että gluteenittomia jauhoja käytettäessä paistoaika on lyhyempi.
Pingback: Leivo lahjaksi vegaaninen minitaatelikakku! | Lyhyenä hetkenä
Pettymys. Juu, taateli ei maistu juuri ollenkaan. Tämä on MAUSTEKAKKU eikä taatelikakku.
Ihmisillä on toki eri maut. Pidän kovasti joulumausteista, ja mielestäni ne sopivat tähän kakkuun hyvin. Taatelikakkujen ohjeissa käytetään googletteluni mukaan noin 170-300 grammaa taateleita, joten niiden määrä ei ole mitenkään merkittävän vähäinen. Paras ratkaisu lienee se, että se et tee enää jatkossa taatelikakkua tällä ohjeella, vaan jollain toisella. Hyvää joulua!
Hei, minkäkokoiseen vuokaan teet kakun tällä ohjeella? Mulla on ajatus tehdä lahjaksi pikkukakkuja yhden litran vuokiin ja mietin saankohan kaksi kakkua tällä ohjeella.
Moi! Mulla on vain yksi kakkuvuoka, semmoinen tosi 1so 1,5-litrainen. Tämä taikinamäärä ei täytä sitä läheskään kokonaan, vaan juurikin litran verran. Jos aiot tehdä pikkuisia kakkuja, niin eiköhän tästä ohjeesta kaksi saa. Nousee ihan kivasti uunissa. 🙂
Moi! Tein eilen ja tiedoksi muillekin, että taikinasta saa kaksi pientä kakkua 1l vuokaan.
Mun kakussa maistu mausteet aavistuksen palaneelta, ja huomasin tuoksun muuttuvan palaneeksi jo siinä siirappi ja mausteita yms keitellessäni. Eli olisikohan pitänyt vielä pienemmällä lämmöllä keitellä? Nyt seos kiehui voimakkaasti koko ajan. Siis muuten tosi hyvää kakkua, maku, rakenne ja ulkonäkö!
Hei hyvä tieto tämä! Kannattaa keitellä miedolla lämmöllä, siten, että silloin tällöin vain hieman pulpahtaa. Meidän liedessä on säätö 1-14. Yleensä otan alkulämmöt noin kympillä ja sitten lasken seiskaan. Mä tarkennan vielä tohon keittokohtaan, että keskilämpö riittää, ei voimakkaampaa kuumuutta.
Joo, mä keitin nyt 3/6 mutta kiehu tosiaan voimakkaasti. No huomenna uudestaan ja kyllä nää ekatkin syötyä tulee 🙂
On hyvä ohje!
Eii kun olinhan mä jo kirjoittanut näköjään alkuperäiseen ohjeeseen, että miedolla lämmöllä. Uunien ja liesien kanssa pelaaminen on aina vähän si och so, kun niiden tehoissa on eroa. Jos sulla on kutoseen asti pykäliä ja kolmosella kiehuu jo voimakkaasti, kakkonen taitaa olla paras mietoon keittämiseen. Ja sekoita seosta ihan koko ajan, ettei siirappi pala pohjaan.
Hei! Onko tässä reseptissä tarkoitus käyttää tuoreita vai kuivattuja taateleita, vai sitä sellaista ”tiiliskiveä” mistä jotkut taatelikakun tekevät? Kiitos ja hyvää joulua!
Moi! Mä olen ostanut ihan semmoisia Pirkka-taateleita pussissa, ovatko ne siis kuivia vai tuoreita? En siis ole tehnyt tiiliskivestä vaan ihan niistä yksittäisistä natturoista.
Tämä on hyvä ohje. Olen opetellut vegaanileivontaa ja tosi on että hyvää ja teknisesti onnistunutta tulee vegaaneille sopivilla aineksilla. Hyvänä apuna on ollut Karolina Tegelaarin The Vegan Baking Bible, tosin ruotsalainen alkuperäispainos. Erinomainen ”oppikirja” jota suosittelen lämpimästi.
Käytän valmista taatelimassaa leivonnaisiin. Sitä on varmaan saatavilla Suomessakin.Herkutteluun/naposteluun käytän parasta taatelilaatua mutta ei ole
mitään järkeä ostaa kalliita taateleita leivonnaisia varten.
Löysin blogistasi mielenkiintoisia kahvikakkuohjeita. Niitä on mukava leipoa.