Kuvittele paukkuva pakkaspäivä ja ulkona punertuneet posket. Vatsassa kurnii pieni nälkä, mutta termoskannussa on höyryävän kuumaa, makeansuolaista sipulikeittoa. Tai ehkä keitto nautiskellaan ulkoilun jälkeen takkatulen ääressä, paahdettujen, juustosulaa tihkuvien leipäviipaleiden kanssa?
Tai ihan kerrostalokämpän keittiössä tässä Tampereen Kalevassa, lämpömittarin ollessa juuri ja juuri miinuksen puolella.
Aistit avaava makupommi
Ajatus on kuitenkin tärkein. Heti, kun ensimmäinen vähänkään talviseksi luokiteltava päivä koitti, halusin keittää ranskalaista sipulikeittoa. Tämä simppeli keitto on satoja vuosia vanha bilekansan yöpala, kuten Himahella tietää kertoa. Yksinkertaista, mutta mehevää soppaa nautittiin jo 1700-luvulla Pariisin keskustan tukkuhalleilla, nykyisen Pompidou-keskuksen tiimoilla.
Paksuksi keitetty, maultaan tuju sipulikeitto onkin parhaimmillaan alkukeittona tai talvipäivän pienenä hiukopalana. Tiedän, että keittoon voi tulla himo, mutta herkkävatsaisten ei kannata hörppiä sitä litrakaupalla, koska muuten pröööööööt.
I varmaan tarvitse selittää tarkemmin.
Salaisuus on kiireetön kuullotus
Teemme sipulikeiton usein ns. perstuntumalla tarkkoja määriä mittailematta, ennen kaikkea maistellen. Nyt halusin kuitenkin mitata raaka-aineiden määrät, jotta kokemattomankin on helppo kokata ensimmäinen keittonsa. Yhdistelin omassa ohjeessani Helsingin Sanomien ja Soppa365:n reseptejä.
Käytit mitä reseptiä tahansa, tärkeintä on, että sipuli karamellisoituu hyvin. Sitä pitää kuullottaa piiiiiiiitkään ennen kuin lisäät nesteen. Luota enemmän silmiisi ja suuhusi kuin kelloon. pulin tulee olla vaalean kullanruskeaa. Ei kärtsänneen mustaa, mutta ei vihreääkään. Näin siitä tulee varmasti makeaa, vaikka jättäisit sokerin pois.
Vegaaninen sipulikeitto muuten syntyy helposti, kun käytät voin sijaan margariinia. Voit jättää leivän päältä juuston pois tai korvata sen vegejuustolla. Kokemukseni mukaan Porlammin vegemuru sulaa hyvin, käyttäytyy juustomaisesti, on halpaa ja pikkukauppojenkin valikoimissa.
VINK: Voit korvata sherryn valkoviinillä tai käyttää vain litran kasvis- tai lihalientä. Käytä liemivalmistetta, jossa maku tulee oikeista kuivatuista kasviksista ja yrteistä, ei arominvahventeesta tai suolasta. Mitä enemmän sisällysluettelossa on luonnollisia aineksia, jotka tunnistat, sen parempi. Ei siis epämääräistä mainintaa ”sipuli ja muut aromit”.
VINK VINK: Keiton maku syvenee, kun se kiehuu ja paksuuntuu. Lisää suola vasta lopuksi. Jos olet epävarma käyttämäsi fondin tai liemikuution vahvuudesta, lisää sitä aluksi vain 0,5 – 1 kuutio/ruokalusikallinen. Maistele kypsää keittoa ja lisää fondia tarvittaessa.
VINK VINK VINK: Keltasipulin lisäksi makea ja lempeä salottisipuli ja banaanisalottisipuli sopivat keittoon. Voit myös korvata niillä osan keltasipulista.
VINK VINK VINK VINK: Voit viimeistellä keiton kuivahtaneella leivällä. Se ei mössäänny liemessä yhtä helposti kuin tuore leipä.
Ranskalainen sipulikeitto
4 annosta
- 800 grammaa eli neljä suurta tai kuusi pienehköä keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 50 grammaa voita tai margariinia
- 1 teelusikallinen sokeria
- 9 desiä laadukasta kasvis- tai lihalientä
- 1 desi (puolimakeaa) sherryä
- 1 teelusikallinen kuivattua timjamia tai pieni kourallinen tuoretta
- 2 laakerinlehteä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Pinnalle:
- 1 siivu per annos vaaleaa leipää
- 100 grammaa vahvaa juustoraastetta, kuten gruyérea tai emmentalia
- Kuori sipulit ja leikkaa keltasipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
- Sulata voi kattilassa. Kuullota kelta- ja valkosipulia sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää joukkoon sokeri.
- Jatka kuullottamista vähintään puoli tuntia, mieluummin pidempään keskilämmöllä. Sekoita välillä. Sipuli on valmista, kun se on väriltään kullanruskeaa ja maistuu makealle.
- Lisää karamellisoituneen sipulin joukkoon kasvis/lihaliemi, sherry, timjami ja laakerinlehdet. Hauduta keskilämmöllä kannen alla puolisen tuntia.
- Tarkista valmiin keiton maku. Lisää suola, pippuri ja tarvittaessa lisää liemivalmistetta. Jaa keitto uuninkestäville lautasille tai tarjoiluastiaan.
- Paahda leipäviipaleet ja aseta ne keittoannosten päälle. Ripottele lopuksi päälle juustoraastetta. Gratinoi sipulikeittoannoksia uunissa, 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja keitossa kauniin kullanruskea kuori.
Lämmittäviä liemiä
Lopuksi vielä pari muuta mehevää talvikeittoa. Yksi nerokkaimmista oivalluksistani oli kokeilla Maija Silvennoisen kikkaa ja maustaa soseutettu kaalikeitto hitusella savukalaa. Kala antaa keittoon todella syvän, umamisen aromin. Ihana ruoka!
Sipulinhimoisen kannattaa kokeilla myös kermalla ja hunajatilkalla maustettua valkosipulikeittoa. Mielettömän hyvää! Valkosipuli paahdetaan ensin ja aromi on lempeä. Soppa veganisoituu kaurakermalla ja sokerilla, lihaani taas voi koristella annokset paahdetulla pekonilla.
Porkkanakeitto muuttuu vauvanruokaa muistuttavasta soseesta suorastaan kuninkaalliseksi, kun höystät sen mascarponejuustolla. Tämä maistui perheen pienimmälle. Ohjeen voi veganisoida käyttämällä mascarponen sijaan maustamatonta påMackan-levitettä.
Kanakeitto on perinteistä talvi- ja flunssaruokaa. Se muuttuu vielä piristävämmäksi, kun maustat liemen kurkumalla ja tilkalla appelsiinimehua. Kaupan päälle saat todella kauniin, jo itsessään syötävän värin.
Sipulikeitto on ruoka jota tekisi mieli syödä iso kattilallinen kerralla. Tämä ohje vaikuttaa ihanalta, erityisesti sherryn takia jota en ole hoksannut ennen keittoon kokeilla. Pitänee viikonloppuna tehdä.