Rukiiset briossisämpylät hampurilaisille

En ole tähän asti ollut kauhean fanaattinen hampurilaisihminen. Fanatismi tuntuu iskevän nyt pikkuhiljaa, mutta pysäyttämättömästi. Onnistuin eilen tekemään niin hyviä briossisämpylöitä burgereille, että seesaminsiemenillä päällystetystä pakastehötöstä maksaminen ravintolassa tuntuu aina vain katkerammalta.

Minulla on näköjään nyt kaksi ehdotonta periaatetta liittyen hyvään hampurilaiseen: 1.) juuston pitää olla pihvin päällä, jotta se sulaa lihaan kiinni ja 2.) höttöinen briossi on paras burgerisämpylä. Tämä on aika jännä kehityskaari, koska vielä pari vuotta sitten tykkäsin jyväisistä ja krouveista sämpylöistä. Ovathan ne ideana kivoja, maukkaita ja elementissään sämpylöinä, mutta epäkäytännöllisiä, jos yrität syödä ne hampurilaisessa.

Otin pohjaksi K-ruoka-saitilta löytämäni reseptin, mutta tapani mukaan muokkasin tätä. En diggaile ihan kauheasti hiivaleipäjauhoista, eikä niitä edes ollut kaapissa. Korvasin siis hiivaleipäjauhot pienemmällä määrällä ruisjauhoja. Annoksesta tulee 12 keskikokoista sämpylää. Vaivauksen tein vatkaimen taikinapäillä, ja sitkosta tuli aivan ihana. Venyvä, mutta helposti käsiteltävä.

Alkuperäisestä ohjeesta poiketen kohotin taikinaa ensin kylmässä ja paljon pidempään. Esimerkiksi hyväksi havaitsemassani Murun briossissa on todella vähän hiivaa, mutta reilu kohotusaika ja paljon sokeria, jonka ansiosta taikinasta tulee todella muhkea. Samat periaatteet toimivat tässäkin taikinassa, joten varaa reilusti kohotusaikaa, niin saat paremman lopputuloksen.

Briossisämpylät hampurilaisille: (12 kappaletta)

2,5 desiä maitoa
25 grammaa tuorehiivaa tai 11 grammaa kuivahiivaa
1,5 ruokalusikallista sokeria
1 teelusikallinen suolaa
2 munaa
100 grammaa voita
6 desiä vehnäjauhoja
1 desi ruisjauhoja

Voiteluun:

1 muna
1 teelusikallinen hunajaa
halutessasi siemeniä koristeeksi

1. Nosta ensin voi pehmiämään huoneenlämpöön ja lohko se kuutioiksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola ja munat. Sekoita hyvin.

2. Ala lisätä jauhoja hiljalleen taikinaan ja vaivaa hyvin noin 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi pehmeä voi ja vaivaa taikinaa vielä 10-15 minuuttia.

3. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota jääkaapissa vähintään tunti. Kohota tämän jälkeen taikinaa vielä toinen tunti huoneenlämmössä.

4. Muovaa taikinasta 12 pyöreää sämpylää ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä vielä puolisen tuntia liinan alla. Sekoita keskenään kananmuna ja hunaja. Voitele sämpylät seoksella ja koristele ne halutessasi siemenillä.

5. Paista sämpylöitä 200 asteessa uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. Leivät ovat valmiita, kun niiden pinta on tumman kullankeltainen.





No niin, tästä se mania sitten alkaa pikkuhiljaa kehittyä. Parin vuoden päästä varmaan katson itkien tätä kuvaa, että miten olen voinut syödä tällaista, ei ketsuppia saa laittaa hattupalan sisäpintaan, ja pekonin suhde punasipulin määräänkin on täysin väärä.

Ja samaan aikaan jollain on jossakin kaukaisessa maailmankolkassa ihan oikeitakin ongelmia. Tai vaikka naapurilla seinän takana. Semmosta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.