Pari viikkoa sitten kaverini kertoi Facebookissa, että hänen vaikea keskittyä työntekoon, koska hän miettiin koko ajan tätä ramen-munien reseptiä. Maikkari puolestaan kertoi Jenkkilän villinneestä Momofuku-ravintolan soijamunareseptistä.
Halusin kokkailla parsan, kalan ja munan klassista, keväistä yhdistelmää hiukan uudella tavalla. Olen vetänyt parsaa niin paljon kinkkuun ja pekoniin käärittynä ja valkokastikkeilla, että nyt aasialaiset maut houkuttivat.
Marinoin munat ramen-tyylillä eli soijan, veden ja mirin-kastikeen sekoituksella. Miriniä saa etnisistä kaupoista, mutta sen voi korvata vaikka tuolla sokerin ja sherryviinietikan sekoituksella. Momofukun munat marinoidaan kipossa. Jos et keksi, mitä tekisit runsaalla kastikkeella marinoinnin jälkeen, suosittelen tekemään marinadia pienemmän annoksen ja maustamaan munat minigrip-pusseissa, kuten ramen-munien reseptissä.
Kevyesti kypsennetty lohi sai makunsa soijasta, hunajasta ja seesamista. Jotta kokonaisuus pysyisi raikkaana, paistoimme parsat vain voissa ja maustoimme ne sitruunalla.
Ramen-munat
4−8 lisukeannosta
- 4 kananmunaa
- 0,5 desiä soijaa
- 0,5 desiä mirin-kastiketta
- 1 desi vettä + vettä kananmunien keittämiseen
- 2 puolen litran minigrip-pussia
- Kaada suureen kattilaan reilusti vettä. Kiehauta vesi ja laske lämpötilaa tämän jälkeen pari pykälää. Veden pitää kiehua juuri ja juuri, mutta se ei saa kuohua voimakkaasti.
- Pudota munat varovasti kiehuvaan veteen. Jos pelkäät rikkovasi munat, pane ne veteen kauhalla.
- Keitä munia 6,5 minuuttia. Nosta kattila heti tämän jälkeen pois liedeltä. Siirrä munat toiseen astiaan ja täytä se jääkylmällä vedellä, voit laittaa joukkoon myös pari jääpalaa. Anna munien jäähtyä viitisen minuuttia. Kuori munat tämän jälkeen varovasti ja varo rikkomasta niiden pintaa.
- Sekoita vesi, soija ja mirin-kastike. Kaada puolet marinadista toiseen minigrip-pussiin, pane pussiin kaksi munaa ja sulje pussi tiiviisti. Laita loput munat marinoitumaan toiseen pussiin. Pane pussit lautaselle jääkaappiin, ja anna munien maustua mieluiten useita tunteja ennen tarjoilua.
- Kääntele pusseja välillä kyljeltä toiselle, jotta munat marinoituvat tasaisesti. Halkaise valmiit munat kahtia.
Seesamilohi
4−6 annosta
- 500–600 grammainen lohifile
- 0,5 desiä soijaa
- 0,5 desiä juoksevaa hunajaa
- 0,5 desiä seesaminsiemeniä
- seesamiöljyä vuoan voiteluun
- Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla keskilämmöllä. Sekoittele siemeniä ja nosta pannu heti pois liedeltä, kun siemenet alkavat tuoksua paahtuneilta, sillä ne palavat helposti.
- Voitele uunivuoka lorauksella seesamiöljyä. Sekoita soija ja hunaja keskenään kipossa. Poista nahka lohifileestä terävällä veitsellä.
- Sirottele puolet seesaminsiemenistä uunivuoan pohjalle. Nosta lohi vuokaan ja kaada marinadi sen päälle. Sivele marinadi tasaisesti kalan pintaan ja ripottele päälle loput siemenet. Anna lohen marinoitua jääkaapissa kelmun alla 1–3 tuntia. Mitä pidempään marinoit lohta, sitä maukkaampi lopputulos.
- Paista lohta 100 asteessa 30–40 minuuttia. Lohi on valmista, kun haarukka uppoaa siihen helposti. Ideana ei ole paistaa lohta läpikypsäksi, jolloin sen koostumus muuttuu tikkumaiseksi.
Sitruunaparsa
4−6 lisukeannosta
- 1 nippu vihreää parsaa
- 1 sitruuna
- voita tai öljyä paistamiseen
- suolaa
- Leikkaa parsoista kantapalat pois, mutta säästä nuppupäät. Vuole varren alaosan kuori pois kuorimaveitsellä tai juustohöylällä.
- Kuumenna pannulla loraus öljyä tai reilu nokare voita. Pyöräytä parsoja pannulla 1–2 minuuttia. Rouhaise päälle suolaa.
- Purista sitruunan mehu parsan päälle. Jos haluat voimakkaan sitruunan maun, raasta pari teelusikallista sitruunan kuorta parsojen päälle.
Vitsit. Joskus sitä kuulkaas onnistuu niin hyvin, että pitää ihan kiittää universumia omasta olemassaolostaan. Juu juu, kuulostaa järkyttävän itserakkaalta, mutta tämä ruoka oli todella hyvää. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia, ja vahvoja mausteita vain muutama.
Tämä annos sopii kiireettömään viikonloppuun. Panimme munat ja lohen marinoitumaan jo aamupäivällä, vaikka söimme vasta illalla. Haastavinta on malttaa kypsentää lohi ja munat rauhallisesti. Halusin kalaan hieman al denteä fiilistä, joten emme paistaneet sitä aivan kypsäksi.
Myös kananmunien keittäminen on monille vaikeaa, vaikka se voi kuulostaa hassulta. Munia ei koskaan saisi keittää täysillä kiehuvassa vedessä, etteivät ne mene rikki. Huolellinen jäähdytys keittämisen jälkeen on tärkeää, jotta kuori irtoaa munista kauniisti. Jäähdytys kannattaa tehdä toisessa astiassa, sillä keittämisestä kuuma kattila lämmittää jäähdytysveden hetkessä.
Kohtele siis munaasi hellästi. Se palkitsee.
Yök miten huono vitsi. No pakko oli kuitenkin sanoa. 😉
Pingback: RUOKABLOGGAAJIEN PARHAAT PARSARESEPTIT