Keksin joulupöytäämme salaatin, josta tuli yksi tämän joulun suosikeistamme. Paahdetuilla saksanpähkinöillä ja vuohenjuustolla höystetty punajuuri-ohrasalaatti teki kauppansa myös perinteisen rosollin ystäville.
Pidin salaatista, koska se oli ytimeltään niin suomalainen. Punajuuri ja ohra ovat perinteisiä, hienoja raaka-aineita, joihin juusto ja pähkinät tuovat kivaa twistiä. Lisäksi salaatti on helppo valmistaa ja se maistuu niin sellaisenaan kuin kalan, kasvispihvien tai blinien kanssa.
Sain idean salaattiin, kun kävin maistelemassa hotelli Tammerin juhlapöydän antimia. Tarjolla oli ohra-kurpitsasalaatti, joka oli samaan aikaan etikkainen, suolainen ja pähkinäinen. Käytin samoja elementtejä punajuurisalaatissani, mutta lisäsin joukkoon myös lorauksen hunajaa.
Saksanpähkinän sijaan voit käyttää myös pekaanipähkinää. Siinä on samanlainen kitkerä, tumma kuori ja ilmava rakenne. Vuohenjuuston voi korvata halutessaan sini- tai valkohomejuustolla. Vegaani voi käyttää juuston sijaan savutofua ja korvata hunajan vaalealla siirapilla tai sokerilla.
Jos käytät vuohenjuustoa, kannattaa valita se hitusen kalliimpi juusto jonka ympärillä ei ole vahamaista kuorta. Parhaimmillaan vuohenjuusto on raikasta ja hieman kirpeää, ikävimmillään haiseva, kumimainen kiekko.
Annosten määrä riippuu siitä, syötkö salaattia lisukkeena vai sellaisenaan. Tähän nimittäin tulee himo, ja nälkäisenä voisin varmaan vetäistä koko annoksen yksin…
Punajuuri-ohrasalaatti
(2 pääruoka-annosta tai 4−6 lisukeannosta)
- 400 grammaa punajuurta
- 0,5 desiä juoksevaa hunajaa
- 1 desi esikypsennettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
- 4 desiä vettä
- 2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa
- suolaa
- öljyä kuullottamiseen
Pinnalle:
kourallinen saksanpähkinöitä
100 grammaa vuohenjuustoa
- Kuori punajuuret ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kaada paistinpannulle loraus öljyä ja kuullota punajuuria muutama minuutti. Ota pannu pois liedeltä, kun kuutioissa on vielä purutuntumaa jäljellä. Mausta hunajalla ja ripauksella suolaa.
- Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon hieman suolaa. Kaada ohrasuurimot kiehuvaan veteen. Sekoita suurimoita pari kertaa keittämisen alkuvaiheessa.
- Paahda pähkinät kuumalla, öljyttömällä pannulla sillä välin, kun ohra kiehuu. Sekoita pähkinöitä koko ajan ja kaada ne heti pois pannulta, kun ne alkavat tuoksua paahtuneilta.
- Keitä ohraa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsää ja vesi haihtunut. Huuhtaise suurimoita viileällä vedellä. Mausta ohra valkoviinietikalla ja suolalla. Sekoita ohra ja punajuurikuutiot. Sekoita ja koristele viilennyt salaatti paahdetuilla pähkinöillä ja juustonmuruilla.
Olen tyytyväinen, sillä tällä viikolla tuli tehtyä heti yksi kotimainen ruoka #suomiruokahaasteen hengen mukaisesti. Pidän todella paljon tällaisista ruoista, joihin otetaan perinteinen, suomalainen pohja, ja reseptiä päivitetään ehkä jollain trendimausteella tai ulkomaalaisella ainesosalla. Pähkinöitä kun ei Suomessa valitettavasti kasva, ja niiden rapsakkuus tuo ihanan ruokaisaan ja pureksittavaan salaattiin sen viimeisen silauksen.
Jos haluat kuitenkin liputtaa täysin kotimaisuuden puolesta, jätä pähkinät pois. Ja muistahan juustohyllyllä, että Suomessa tehdään koko ajan enemmän ja enemmän kiinnostavia ja laadukkaita juustoja. Kaukana ovat ne ajat, jolloin ainoat vaihtoehdot olivat Edam. Polar ja Oltermanni. Tuontijuustoon ei siis tarvitse välttämättä turvautua.
Kuulostaa juuri siltä, että kokeilen tätä ensitilassa! Nam!
Suosittelen lämpimästi! Tästä tykkäsi niin kaikkea eksoottista vierastava appiukko kuin me porukan foodiet. 🙂
Suomessa kasvaa muuten pähkinöitä! Mut ne on hasselpähkinöitä. Aion omaan pihaan istuttaa muutaman pähkinäpensaan.
Mä en ole löytänyt suomalaisia pähkinöitä kaupoista, vaikka niitä kuulemma joku viljelee jopa kaupallisesti. Olen luullut, että sato on täällä niin pieni, ettei se kannata.
Täytyykin kokeilla tätä joskus. Punajuuri on yksi lempparini ja ohraa tulee käytettyä todella harvoin.
Ohra on mahtava raaka-aine. Yritän nyt käyttää sitä enemmän pelkän riisin sijaan.