Porkkanasämpylät ja pähkinäinen banaanileipä

Leipominen on minulle samalla tavalla lohdullista kuin kahvin tuoksu. Kahvipannun porinaan, taikinan vaivaamiseen sekä tuoreen kahvin ja leivonnaisten tuoksuun liittyy jotain turvallista. Pelkkä tuoreiden sämpylöiden aromi tekee heti sellaisen olon, että ei se elämä olekaan niin vaikeaa ja lohdutonta. Olen leiponut tällä viikolla ahkerasti. Kukaan läheisistäni tuskin panee pahakseen sitä, että arkihuolien iskiessä upotan käteni taikinaan.

Tein ensimmäistä kertaa porkkanasämpylöitä, jotka onnistuivat niin hyvin, että näistä taisi tulla perussämpylöitäni. Porkkana antaa leivälle kauniin värin ja parantaa hiukan sen ravintoarvoja. Lisäsin taikinaan myös kaurahiutaleita ja pähkinärouhetta saadakseni sämpylöihin enemmän kuituja. Panin taikinaan enemmän hiivaa kuin yrttisämpylöihin. Kun taikinassa on paljon lesettä, pähkinää tai raastetta, on reilumpi hiivamäärä ja todella perusteellinen vaivaaminen tarpeen, jotta taikina kohoaa kunnolla.

Ainekset (18 suurehkoa sämpylää)

2 desiä maitoa
2 desiä vettä
11 grammaa kuivahiivaa
noin 9 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja
1 desi kaurahiutaleita
150 grammaa hasselpähkinärouhetta
2 desiä porkkanaraastetta
1 ruokalusikallinen hunajaa
1 teelusikallinen suolaa
2 teelusikallista kuivattua basilikaa tai oreganoa
75 grammaa voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maito ja vesi keskenään ja liota nesteeseen hiiva, hunaja, suola sekä oregano tai basilika. Lisää porkkanaraaste ja pähkinärouhe. Kaada jauhoa ja kaurahiutaleita nesteeseen vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa voimakkaasti ja pitkään.

Sulata voi ja sekoita voisula taikinaan siinä vaiheessa, kun taikina alkaa ensimmäistä kertaa tuntua siltä, että jauhoja on tarpeeksi. Tarkista taikinan maku. Voi antaa taikinalle täyteläisyyttä, mutta jos kaipaat vielä enemmän suolaa, lisää se tässä vaiheessa. Anna valmiin taikinan nousta liinan alla huoneenlämmössä ainakin tunnin verran.

Laske taikinasta krouveja kukkuroita pellille, noin yhdeksän kappaletta per pelti. Anna leipästen kohota vielä puoli tuntia pellillä liinan alla. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa, kunnes niiden pinta on kullankeltainen.

En koskaan muotoile sämpylöitä pikkutarkasti. Taikinakukkurat kohoavat uunissa kauniin pulleiksi.
En koskaan muotoile sämpylöitä pikkutarkasti. Taikinakukkurat kohoavat uunissa kauniin pulleiksi.
Anteeksi, kun taas kehuskelen, mutta näistä tuli aivan sairaan hyviä. Porkana, pähkinä ja suolainen voi ovat ihana makuyhdistelmä.
Anteeksi, kun taas kehuskelen, mutta näistä tuli aivan sairaan hyviä. Porkana, pähkinä ja suolainen voi ovat ihana makuyhdistelmä.

Tykkään nykyään kahvitella kavereiden kanssa kotosalla, koska saan samalla hyvän syyn kokeilla jotain uutta reseptiä. Plus se tulee halvemmaksi, saan itse valita taustamusiikin, eikä ole pakko altistua mummojen koirankakkakeskusteluille. Ai mikä keskiluokkaisuus/varhaiskeski-ikäisyys?

Torstaina kokeilin banaanileipää. Eihän tämä mikään oikea leipä ole, vaan lähempänä maustekakkua. Mutta banaanileipä on todella hyvää voimakkaan goudajuuston kanssa, ja rakenne pysyy paremmin koossa, kun leivonnaisen tekee leipävuokaan kakkuvuoan sijaan.

Sovelsin Prinsessakeittiön reseptiä, joka on lähtöisin Pipsa Hurmerinnan hyppysistä. Puolitin taikinan määrän, enkä tietenkään voinut olla taas muokkaamatta reseptiä. Käytin reilusti enemmän pähkinöitä ja jugurttia, ja tungin taikinaan kaikenmoista ekstraa, kuten tilkan tummaa rommia, taateleita ja kookosta.

Yksi leipä (25-senttiseen leipävuokaan)

2 desiä pähkinöitä, esimerkiksi cashew- ja maapähkinöitä
4 desiä vehnäjauhoja
3 ruokalusikallista kookoshiutaleita
reilu 0,5 desiä kaurahiutaleita
6 taatelia
1 teelusikallinen ruokasoodaa
0,5 teelusikallista kanelia
vajaa 0,5 teelusikallista inkiväärijauhetta
vajaa 0,5 teelusikallista neilikkaa
1 teelusikallinen vaniljasokeria
vajaa 0,5 teelusikallista suolaa
2 kananmunaa
1,5 desiä valkoista sokeria
0,5 desiä tummaa sokeria
3 kypsää banaania
2 ruokalusikallista seesamiöljyä (voit käyttää myös pelkkää rypsiöljyä, mutta seesamiöljyn pähkinäisyys tukee hyvin taikinan muita makuja)
reilu 0,5 desiä rypsiöljyä
vajaa 0,5 desiä luonnonjugurttia
loraus tummaa rommia

Koristeluun:

1/3 pähkinöistä
vaaleaa siirappia
hyppysellinen suurikiteistä suolaa

Paahda ensin pähkinät kuivalla pannulla korkeassa lämpötilassa. Pyörittele pähkinöitä koko ajan, että ne paahtuvat tasaisesti eivätkä pala. Kun pähkinät ovat saaneet ruskeaa paahtopintaa, kaada ne heti toiseen astiaan jäähtymään. Muuten pähkinät jatkavat paahtumista hitaasti jäähtyvässä pannussa ja kärähtävät.

Vatkaa seuraavaksi valkoinen sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Paloittele banaanit toiseen astiaan,  ja survo ne tasaiseksi massaksi. Lisää tumma sokeri banaanimassaan ja sekoita hyvin.

Banaanien soseutus sujuu morttelilla siistimmin ja vähintään yhtä nopeasti kuin sauvasekoittimella tai haarukalla.
Banaanien soseutus sujuu morttelilla siistimmin ja vähintään yhtä nopeasti kuin sauvasekoittimella tai haarukalla.

Sekoita kolmannessa astiassa loput kuiva-aineet ja mausteet tasaiseksi seokseksi. Lisää kuiva-aineseos, banaanisose, pieneksi silputut taatelit, 2/3 pähkinöistä, jugurtti, öljyt ja rommiloraus muna-sokerivaahdon joukkoon. Yritä sekoittaa taikina nostellen, mahdollisimman vähällä vatkaamisella, jotta koostumus pysyy kuohkeana.

Ihan lopukshi täti shujauttaa taikinaan vähän aikuishten juomaa...
Ihan lopukshi täti shujauttaa taikinaan vähän aikuishten juomaa…

Voitele leipävuoka voilla, ja jauhota se kookoshiutaleilla tai korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan, ja paista leipää 160-180 asteessa (kiertoilmauunissa alhaisempi lämpötila) reilu tunti. Leipä on valmis, kun se on reilusti kohonnut, ruskea ja sisältä kauttaaltaan kypsä, mutta pehmeä.

Anna leivän jäähtyä ennen kuin kumoat sen tarjoiluastiaan. Koristele valmis leipä vaalealla siirapilla, lopuilla pähkinöillä ja ripauksella suurikiteistä suolaa.

Paljon pähkinöitä sisältävä leivonnainen pysyy kumoamis- ja leikkaamisvaiheessa paremmin koossa, kun käytät leipävuokaa kakkuvuoan sijaan.
Paljon pähkinöitä sisältävä leivonnainen pysyy kumoamis- ja leikkaamisvaiheessa paremmin koossa, kun käytät leipävuokaa kakkuvuoan sijaan.

Hiukan lämmin banaanileipä maistuu ihanalta kylmän maidon kanssa. Pehmeät ja voimakkaat juustot, tummapaahtoinen kahvi, rommi, sherry, portviini ja madeira sopivat myös makupareiksi.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.