Pho-keitto hot pot -tyyliin

Eipä tainnut köökkimme olla ainoa, jossa porisi tänä viikonloppuna pho-keitto eli kotoisasti föö. Sen verran tehokasta kuhinaa Nyt-liitteen pho-testi tuntui nostattavan. Samalla se nostatti kurkkuuni taas pienen katkeran palan. Eipä taida Tampereella olla vielä kovin montaa paikkaa, mistä tätä(kään) herkkua saa. Purilaisten ylivalta on edelleen sen verran kova.

Olemme monesti haikailleet hot potia, jota tuli syötyä Kiinassa paljon. Pöytään tuodaan siis höyryävä liemi, jossa voi kypsentää ja dippailla makunsa mukaan vaikka kasviksia ja lihaa, hieman kuten fonduessa. Nyt keksimme yhdistää pho-keiton ja hot potin kotona. Ensin keitetään pitkään ja hartaudella lihalientä, joka siivilöidään. Valmiissa liemessä keitetään kevyesti eniten kypsennystä kaipaavat kasvikset eli sienet ja sokeriherneet.

Muut kasvikset kypsennetään kuumassa, pöytään nostetussa padassa syömisen tahtiin. Hot pot -tyyli osoittautui loistavaksi valinnaksi ohueksi siivutetun lihan kypsentämiseen. Liha kypsyi juuri sopivasti, mutta ei kuivunut. Kaikkein helpointa hotpottailu on induktio- tai kaasuliedellä. Jotta liemi pysyisi kypsennyskuumana, sitä voi kiehauttaa välillä nopeasti.

Voit toki tehdä keiton tavalliseen tapaan. Lisää tässäkin tapauksessa liha, kasvikset ja nuudelit joukkoon vasta loppuvaiheessa. Ole tarkkana, ettei liha kypsenny kuivaksi. Teimme lisukkeiksi myös uppomunia, joiden tekeminen vain kuulostaa hankalalta, mutta ei todellakaan ole sitä.

Liemi:

1 kilo keittoluita
1 suuri keltasipuli
2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
4 tähtianista
2 kanelitankoa
5 kokonaista neilikkaa
1 ruokalusikallinen säilöttyä sitruunaruohoa/10 cm tuoretta
pari oksaa thai- tai kanelibasilikaa
suolaa
sokeria
vettä

Täytteet:

200 grammaa naudanpaistia
6 suurta siitakesientä
250 grammaa sokeriherneitä
puolikas purjo
10 cm retikkajuurta
nuudeleita

Uppomunat
1-2 kananmunaa per aterioitsija

Mausteiksi pinnalle:

tuoretta tai kuivattua chiliä
sitruuna- tai limelohkoja
säilöttyä tai tuoretta sitruunaruohoa
tuoretta thai- tai kanelibasilikaa

1. Aloita liemen keittäminen ainakin viisi tuntia ennen ruokailua. Kaada kattilaan keittoluut, kuoritut kasvikset, mausteet ja reilusti vettä. Keitä useita tunteja. Siivilöi liemi kirkkaaksi. Mausta suolalla ja sokerilla.

2. Uppomunat kannattaa keittää valmiissa liemessä, jotta niihin imeytyy makua. Riko kananmuna suureen kauhaan ja upota muna varovasti liemeen. Keitä munaa kaksi minuuttia ja nosta se kauhalla ylös. Nosta munat tarjoiluastiaan.

3. Esivalmistele keiton täytteet. Kuori ja raasta retikka. Pese ja viipaloi sienet ja leikkaa purjo renkaiksi. Paloittele chili. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi.

4. Lisää sienet ja sokeriherneet viisi minuuttia ja nuudelit pari minuuttia ennen keiton tarjoilua.

5. Nosta kuuma liemi pöytään alustan päälle. Dippaa liemessä purjoa, retikkaa ja lihaa muutamasta kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin. Kokoa lautasellesi mieluinen annos ja täydennä se uppomunalla. Mausta makusi mukaan chilillä, basilikalla, sitruunaruoholla ja limellä tai sitruunalla. Voit lisätä myös lorauksen soijaa tai chilikastiketta. Jos liemi jäähtyy, kuumenna se nopeasti kiehumispisteeseen, mutta älä keitä enempää.



pho_yrtit2


Halusin juoda keiton kanssa vaaleaa lageria. Olin jo nappaamassa hyllystä pari Tsingtaota, mutta sitten. Voi kyllä vain: LAPIN KULTAA BIAAAATTTTTCCCCHHHHHH!

Ja tiedättekö mitä. Se maistui ihan ok:lta. Miljoona kertaa parempaa kuin Sandels, johon on mielestäni tullut todella tympeä jälkimaku, jota ei ollut ennen.

Olen niin vanha. Niin tylsä. Niin….aikuinen.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.