Olen havahtunut persimonien ja sharonien olemassaoloon vasta Lähi-idän ruokatrendien myötä. En ole hedelmäihminen. Parhaiten minulle maistuvat marjat, raikkaat omenat ja kirpeät sitrushedelmät. Ruokablogeissa vilahdelleen persimonohjeet eivät ole innostaneet minua kehittelemään mitään tästä hedelmästä (joka on kasviopillisesti marja), kunnes tajusin, että syvä makeus toimii parhaiten rakastamieni juustojen kanssa.
Pyöräytin viime viikonloppuna maailman helpoimman jälkiruoan, joka ei vaadi monimutkaista piperrystä tai hyydytystä. Tämä moderni hedelmäsalaatti maistuu suolanystävälle, sillä juju on pehmeällä vuohenjuustolla maustetussa kermavaahdossa.
VINK: Käytin vain yhden persimonin, koska jälkiruokamaljamme ovat pienet. Jos käytössäsi on isommat kipot, voit pilkkoa niihin kaksi persimonia.
VINK VINK: Älä osta vahamaista vuohenjuustotankoa. Valitse paketti, jossa lukee ”soft”. Tämä vuohenjuusto on tuorejuustomaisen notkeaa ja maultaan raikasta.
VINK VINK VINK: Jos kaneli ja hunaja eivät maistu, voit koristella annoksen mintulla, pistaasi- tai cashewpähkinärouheella.
Persimonmaljat vuohenjuustovaahdolla
6 annosta
- 1 iso tai 2 pientä persimonia
- 1 desi kuohukermaa
- 100 grammaa pehmeää vuohenjuustoa
- Hieman suolaa (ei pakollinen)
- Pinnalle ripaus kanelia ja hunajaa/minttua/pähkinärouhetta (miksaile vapaasti)
- Pese persimon, poista kanta ja paloittele hedelmä pieniksi lohkoiksi. Jaa lohkot jälkiruokamaljoihin.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon vuohenjuusto ja sekoita vielä pari pyöräytystä vatkaimella, jotta massasta tulee tasainen. Halutessasi voit lisätä vaahtoon pienen ripauksen suolaa.
- Levitä juustovaahto maljoihin persimonlohkojen päälle. Koristele annos valitsemillasi lisukkeilla. Jos käytät kanelia, ripottele sitä vaahdon pinnalle vähän kerrallaan tiiviin (tee)siivilän läpi, jotta kaneli levittyy kauniin puuterimaisesti. Tarjoile annokset kylminä.
Sokeri tykkää suolasta
Pidän jälkiruoista, jotka ovat joko todella happamia tai suolaisenmakeita. Makuaistini kyllääntyy nopeasti yksiulotteiseen makeuteen. Glorian Ruoan ja viinin viimeisimmässä numerossa muuten mainittiin, että suolaisenmakeus on yksi seuraavista ruokatrendeistä.
Tämä paksulla karamellitäytteellä eli kolalla täytetty piirakka on ihana. Päälle voi ripotella sormisuolaa, paahdettua pähkinärouhetta tai suolapähkinöitä. Snickersistä tykkäävä Villekin hullaantui tähän, vaikka kuulemma vihaa makeaa (tyyppi syö siitä huolimatta joka joulu viikossa puolen kilon Geisha-lahjarasian).
Kurpitsa-tuorejuustopiirakassa taas on happaman raikasta täyteläisyyttä. Paahdetut pähkinät tasapainottavat ja korostavat sitä.
Päärynä-vuohenjuustopiirakassa on kaikkea, mistä pidän. Vähän makeutta, pehmoista rasvaa ja suolaista juustoa. Päärynät keitetään ensin sherryssä tai muussa oman maun mukaisessa alkoholissa (vaikka Calvadoksessa tai konjakissa) ennen kuin piirakka täytetään niillä. Tähänkin leivonnaiseen saa kivaa suutuntumaa ja sävystä suolapähkinöillä.
Pingback: Uuden vuoden juhlaruokaa: täytetty nieriä ja peruna-sitruunavoi | Lyhyenä hetkenä