Kaipa se on jonkinlainen aikuistumisen merkki, että alkaa rakastaa kuivakakkuja. Monimutkaisten kermahörsötysten sijaan minun tekee usein kahvikupillisen kanssa mieli tiikeri-, piimä- tai taatelikakkua. Kahvikakut ovat helppoja tehdä, ne säilyvät hyvin ja kodissa leijailee lumoava tuoksu pitkään leipomisen jälkeen.
Kakku ei vaadi aina munia ja voita
Viime talvena ihastuin tähän täydelliseen vegaaniseen taatelikakkuun, jonka alkuperäinen ohje on Kamomillan konditoria -blogista. Muokkasin ohjetta hieman, lähinnä mausteiden osalta. Lopputuloksena syntyi liioittelematta paras koskaan syömäni kuivakakku: maultaan syvän täyteläinen, koostumukseltaan pehmeä ja kimmoisa.
Moni muukin ohjetta kokeillut on ylistänyt reseptiä. Ohje avasi silmäni sille, että monet leivonnaiset eivät koostumuksen ja maun puolesta vaadi kananmunia, voita ja maitoa. Itse asiassa monet sota- ja pula-ajan leivonnaisreseptit ovat munattomia ja maidottomia, koska elintarvikkeista oli pulaa.
Nämä kaksi kakkua ovat myös opettaneet minulle, että hyvä rypsiöljy on leivonnassa parempi raaka-aine kuin huonolaatuinen margariini. Öljyn käyttäminen on lisäksi taloudellista, koska ostan sitä muutenkin, margariinia taas kuluu meillä paljon vähemmän.
Olen myös oppinut, että kun taikinassa on runsaasti siirappia ja/tai hedelmäsosetta, kakku pysyy kasassa ja koostumus on muheva. Vaikka vegaanisuus tai allergialeivonta ei kiinnostaisi, nämä kikat pelastavat tilanteen silloin, kun haluat leipoa, ja kaapissa ei ole munia, maitoa ja voita, mutta korvaavia raaka-aineita löytyy.
Vegaaninen piimäkakku? Kyllä!
Tämän vegaanisen ”piimäkakun”, siis jugurttikakun ohjeen sävelsin usean eri lähteen pohjalta. Niistä tärkein oli Marttojen simppeli ohje. Lisäsin siihen leivinjauhetta ja nestettä, ja käytin enemmän mausteita ja siirappia, jotta kakku nousisi hyvin ja olisi maukas.
VINK: Jos käytät soijajugurttia, suosittelen naturel-maun sijaan vaniljanmakuista jugurttia. Taikinaan ei tule tunkkaista soijapavun makua, ja vanilja sopii leivonnaisiin, mutta ei dominoi liikaa. Jos käytät tavallista piimää, et välttämättä tarvitse lisänesteeksi likööriä. Taikinan pitäisi kuitenkin olla niin juoksevaa, että se on helppo levittää vuokaan.
VINK VINK: Minulla on suuri, 1,5-litrainen kakkuvuoka. Taikina mahtui siihen hyvin ja tyhjää tilaa jäi. Pienempikin vuoka siis riittää varmasti.
VINK VINK VINK: Voit jättää rusinat pois tai korvata ne muilla kuivatuilla hedelmillä. Suuret taatelit ja luumut kannattaa leikata pienemmiksi.
Vegaaninen piimäkakku
1 – 1,5 litran kakkuvuokaan
- 4 desiä vehnäjauhoja
- 2 desiä tummaa sokeria
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- 1 teelusikallinen kanelia
- 1 teelusikallinen jauhettua neilikkaa
- 1 teelusikallinen jauhettua maustepippuria
- 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
- 1/3 teelusikallinen suolaa
- 1 desi tummaa siirappia
- 3 desiä vanilja(soija)jugurttia
- 1 desi rypsiöljyä
- 2 ruokalusikallista kahvilikööriä/tummaa rommia/kahvia
- 1 desi rusinoita/muita kuivattuja hedelmiä
- kostutukseen kahvia, pinnalle tomusokeria
- korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen
- Sekoita huolellisesti keskenään kaikki kuivat aineet ja mausteet.
- Lisää joukkoon jugurtti, öljy, siirappi ja likööri/rommi/kahvi sekä rusinat. Sekoita, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Öljyä kakkuvuoka. Halutessasi voit jauhottaa vuoan kevyesti korppujauhoilla.
- Kumoa taikina vuokaan. Tasoita pinta lusikalla tai nuolimella.
- Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 50 – 60 minuuttia. Pidä ensimmäisen 30 minuutin ajan leivinpaperiarkkia vuoan päällä, niin siirappinen kakkupohja ei tummu liikaa. Kakku on kypsä, kun keskelle työnnettyyn haarukkaan tai tikkuun ei enää tartu taikinaa.
- Anna kakun viilentyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kumoat sen alustalle. Jos kakku ei meinaa irrota, koputtele vuokaa veitsellä.
- Viimeistele kakku sivelemällä kahvia etenkin kohtiin, joihin on tarttunut korppujauhoja, jotta saat pintaan kauniin värin. Ripottele päälle tomusokeria.
Meheviä vegaanisia kahvikakkuja
Kaikille vegaani- ja allergialeivonnasta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi Kamomillan konditoria -blogia. Ohjeet sopivat juuri tällaiselle kotikokille. Monimutkaisten fantasiakakkujen sijaan reseptiarkistossa on helppoja ja muunneltavia perusleivonnaisia, jotka ovat onnistuneet aina älyttömän hyvin. Blogista löytyy myös mainio vinkkilista kananmunan korvaamiseen lukuisilla eri raaka-aineilla. Tästä on ollut minulle valtavasti apua.
Omasta arkistostanikin löytyy pari todella hyvää kahvikakkua, joissa ei lähtökohtaisesti ole munaa, ja joiden muutkin eläinperäiset ainesosat voi korvata kasvipohjaisilla. Toinen on suklaalla kuorrutettu appelsiinikakku, toinen marjoilla koristeltu suklaakakku. Ohjeet ovat vanhoja, mutta muistan vieläkin, että kakut olivat todella hyviä.
Kiitos reseptistä! Tämä kakku on niiiiiin hyvää!! <3 Tein tätä viime talvena melkein joka viikko 😀 Ja nyt en meinannut löytää reseptiä. Taikinakin on niin hyvää että nuolin kipon kiiltäväksi 😀
Jätin rusinat pois ja rommia laitoin varovasti vaan yhden lusikallisen. Siirapiksi meiltä löytyi kaupasta taatelisiirappia. Maustepippuria ei myöskään löydy meiltä joten korvasin kardemummalla.
oi että miten ihana kuulla! Talvi on kyllä sellaista aikaa, että kahvikakku jotenkin sopii siihen. Minulle tulee lohdullinen olo, kun keitän kaffeet, leikkaan palan kuivakakkua ja teen ristikkoa. 🙂 Ja ihan loistavia muokkausvinkkejä. Juuri tällä tavalla rophkeasti, oman maun ja kaappien sisällön mukaan tuunaamaan ja maistelemaan. <3