Majoneesipitoinen perunasalaatti on perinteinen vappuruoka. Majoneesikastike myös muhevoittaa kokonaisuutta hyvin, jos salaatin kaverina tarjotaan vaikka falafeleja tai kasvispyöryköitä, jotka eivät ole kovin rasvaisia.
”Tämähän maistuu ihan tavalliselta perunasalaatilta”
Siippani onnistui kehittämään viime vappuna varsin mallikkaan vegaanisen majoneesin eli vegeneesin. Olimme juhlissa, joissa oli tarjolla kahta vegaanista perunasalaattia. Porukan vegaani rankkasi meidän salaattimme paremmaksi, ”koska se maistuu tavalliselta perunasalaatilta”. Tämä salaatti sopii siis tuttuja makuja kaipaaville vegaaneille sekä kananmuna- ja maitoallergikoille (tarkista silti varmuuden vuoksi sinapin ainesosaluettelo, jos et käytä Dijonia, sillä kotisinapissa on joskus kermaa).
Vegaaninen majoneesi sopii muihinkin ruokiin, ja makua voi virittää moneen suuntaan. Voit korvata etikan sitruunalla tai limellä ja sinapin wasabilla. Voit myös lisätä majoneesiin valkosipulia, chiliä tai muita mieluisia mausteita.
Ville lupasi nyt paljastaa herkkusalaattinsa salat. Kas tässä insinöörin tärkeimmät vinkit ennen kuin ryntäät salaatin tekoon:
VINK: Sipuli ja mauste/suolakurkku kannattaa silputa ja sekoittaa etukäteen. Suolainen, hapokas ja kostea kurkku pehmentää ja raakakypsentää sipulia, jolloin sen maku pyöristyy.
VINK VINK: Tarkista, että käyttämäsi kasvimaito on makeuttamatonta. Majoneesiin sopii maustamattoman soijamaidon lisäksi maustamaton mantelimaito. Älä säikähdä roasted-tekstiä. Paahteisuus ei ole tässä Alpron maidossa häiritsevä aromi.
VINK VINK VINK: Ainekset kannattaa sekoittaa sauvasekoittimella mahdollisimman kapeassa astiassa. Jos et omista sauvasekoittimen mukana tulevaa lieriömäistä kippoa, käytä vaikkapa kapeaa ja korkeaa litramittaa.
Vegaaninen perunasalaatti
6 lisukeannosta
- 1 kilo kiinteää perunaa
- 300 grammaa eli noin 3–4 suola- tai herkkukurkkua
- 1 iso tai 2 pientä punasipulia
Kastike: - 3 desiä rypsiöljyä
- 1,5 desiä makeuttamatonta manteli- tai soijamaitoa
- 1 ruokalusikallinen valko- tai omenaviinietikkaa
- 1,5 ruokalusikallista Dijonia tai muuta vahvaa sinappia
- 1 teelusikallinen suolaa
- ripaus sokeria
Pinnalle: - Tilliä/ruohosipulia/persiljaa
- Kuutioi mauste/suolakurkku. Kuori ja silppua punasipuli. Sekoita kurkku- ja sipulikuutiot kulhossa ja anna seoksen tekeytyä, kun valmistat muun salaatin.
- Pese perunat hyvin ja poista ruvet veitsen kärjellä. Keitä perunoita runsaassa vedessä lajista ja koosta riippuen noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat napakan kypsiä. Testaa kypsyys haarukalla tai tikulla.
- Kaada vesi pois ja anna perunoiden olla vielä muutama minuutti vedettömässä kattilassa kannen alla. Ota kansi pois, jäähdytä perunat ja leikkaa ne lohkoiksi.
- Tee kastike. Sekoita kapeassa, korkeassa astiassa kasvimaito, etikka ja sinappi. Vatkaa sauvasekoittimella siten, että painat sekoitinta ensin voimakkaasti astian pohjaa vasten, nostat hiljalleen ylöspäin ja valutat samalla öljyä seokseen ohuena nauhana, kunnes majoneesi on valkoista ja paksua. Mausta majoneesi suolalla ja sokerilla. Sokeria voi käyttää parikin teelusikallista, sillä salaatissa on paljon suolaa ja happoja, ja sokeri tasapainottaa makuja.
- Sekoita perunalohkot ja majoneesi kurkku-sipuliseokseen. Maistele. Lisää tarvittaessa suolaa ja sokeria.
- Anna salaatin vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua. Koristele salaatti ruohosipulilla, tillillä tai persiljalla.
Raikasta ja kalaisaa perunasalaattia
Kirkkaan ja raikkaan salaatin ystävälle suosittelen peruna-parsasalaattia sitruunakastikkeella. Tämä keväinen salaatti tuo lautaselle väriä ja raikastaa kokonaisuutta, jos pääruokana on tuhtia lihaa tai rasvaista kalaa. Salaatti on helppo veganisoida, kun käytät kastikkeessa hunajan sijaan siirappia.
Arkistoistani löytyy myös ikiwanha Välimeren tonnikalasalaatin ohje. En ole hetkeen tehnyt tätä tonnikalatahnalla maustettua salaattia, johon tulee perunaa, rucolaa ja avokadoa. Pitäisi ottaa lähiaikoina uusiksi ja napata salaatista paremmat kuvat, mutta sen muistan ja lupaan, että salaatti on hyvää!
Vappuun sopivia sormiruokia ja dippejä
Jos nakit eivät nappaa, kokeile vappuna nugetteja. Niidenkin dipin voi valmistaa samalla majoneesiohjeella ja maustaa sen aasialaisittain wasabilla. Bravuureitani ovat mausteissa ja pankojauhoissa pyöritellyt kaurapalanugetit ja lohinugetit.
Molemmista postauksista löytyy ihanan tahmean teriyakikastikkeen ohje. Lohinugettien reseptistä löydät vinkit myös paahdettuihin seesamiperunoihin.