Parsaa neljällä tavalla

Yllä on yksi syy siihen, miksi kevät on lempivuodenaikani. PARSA! Voisin syödä sitä joka päivä, ja parsakaudella syönkin. Viikon sisällä on tullut herkuteltua parsa-kalakeitolla, parsapastalla ja salaatilla.

En ole juurikaan tehnyt kirkasliemisiä kalakeittoja. Nyt päätimme hyödyntää pakastimessa olleen siian ja teimme kirkasliemisen, kevyen ja kasvispitoisen kalakeiton, jossa kalan ja kasvisten luonnolliset, miedot maut ovat pääosassa. Tämä sopii hyvin makunystyröitä herätteleväksi alkupalaksi.

Parsa-siikakeitto:

300-400 grammaa tuoretta, vihreää parsaa
kokonainen siika
viisi perunaa
kolme isoa porkkanaa
yksi palsternakka
yksi lanttu
yksi keltasipuli
suolaa
3 laakerinlehteä
6-8 maustepippuria
voita paistamiseen

Tee ensin kalaliemi. Leikkaa kala irti nahasta fileiksi. Leikkaa pää ja pyrstö irti. Pane kattilaan kalanperkeet, yksi porkkana, puolet lantusta, sipulista ja palsternakasta sekä parsojen kovat päät. Kaada kattilaan sen verran vettä, että kala ja kasvikset peittyvät kunnolla. Lisää laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä kalalientä pitkään miedolla lämmöllä kannen alla, mitä pidempään, sen mehukkaampi liemi. Siivilöi liemi, kun olet keittänyt sitä vähintään tunnin.

Paloittele kuoritut parsat parin sentin pituisiksi paloiksi. Paista parsa nopeasti voissa pannulla. Muutaman minuutin kuullottaminen riittää.

Kuutioi loput  juurekset ja lisää ne kattilaan kalaliemen joukkoon. Anna juuresten kiehua puolikypsiksi ennen kuin lisäät kalan. Perkaa fileoidusta kalasta reilun kokoisia paloja ja lisää ne keittoon. Jatka keittämistä, kunnes kala on kypsää, mutta älä anna kalan hajota ylikypsiksi hiutaleiksi.

Mausta lopuksi keitto merisuolalla. Voit lisätä myös nokareen voita ja hiukan lisää jauhettua maustepippuria, jos kaipaat vielä enemmän potkua ja rasvaa. Lisää al denteksi paistetut parsat keittoon tarjoiluvaiheessa.

Tänä keväänä parsa ei ole ollut kovin kummoisen laatuista. Myynnissä on ollut lähinnä tällaista parsaa, jossa on todella paksut, puumaiset varret. Ihanan ohutta parsaa olemme löytäneet vain pari kertaa. Kunnon parsa on sellaista, että varren voi syödä parhaimmillaan kokonaan, eikä varressa ole jouhimaisia säikeitä.

Jos parsaa haluaa yhdistää äijämäisempiin raaka-aineisiin, ovat pekoni, ilmakuivattu kinkku ja muut voimakkaat lihat varmoja valintoja. Tässä pasta-annoksessa kermainen, ohut nauhapasta on maustettu yksinkertaisesti krouvilla suolalla ja mustapippurilla. Lisukkeina al denteksi paistettua parsaa, pekonia ja suuria parmesaanilastuja.

Parsa on mielestäni parhaimmillaan kevyesti kypsennettynä yksinkertaisten lisukkeiden kanssa. Tässä salaatissa pohjana on romainesalaatti, joka on loistava pohja etenkin miedoille makuyhdistelmille. Lollo rosso ja tammenlehvä ovat turhan hapokkaita parsalle. Annoksessa on kevyesti voissa paistetun parsan lisäksi halloumia ja päärynää, tomaattia väriä antamassa sekä makeahkoa mansikkabalsamicoa. Myös paahdettu saksanpähkinä sopisi komboon.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä jaan yhden parhaista piirakkaresepteistä ever. Kehtaan kehua, koska nyt ei haise omakehu. Nappasin reseptin Aamulehden ruokasivuilta viime vuonna. Korvasin vain alkuperäisen ohjeen sitruunapippurin valkopippurilla ja sitruunamehulla, koska en lämpene maustesekoituksille.

Piirakkapohja on loistava. Murupohja on liian usein mauton ja kuiva, mutta tässä pohjassa on makua ja mehevyyttä. Piirakkapohjat, letut ja leivät ovat muuten ainoita järkeviä tapoja käyttää perunamuusijauhetta, jota pidin pitkään maailmanhistorian yrjöttävimpänä einesinnovaationa. Peruna, parsa, savulohi ja voimakkaat juustot natsaavat hyvin yhteen. Varoituksena linjojaan vahtiville: tämä ei todellakaan ole mitään kevyttä herkkua…

Parsa-lohipiirakka

Pohja:

1 desi perunamuusijauhetta
4 desiä vehnäjauhoja
1 desi kauraleseitä tai -hiutaleita
1 teelusikallinen leivinjauhetta
175 grammaa pehmeää voita tai margariinia
2 desiä kylmää vettä

Täyte:

300 grammaa vihreää parsaa
300 grammaa kylmäsavulohta
2 desiä kermaa
1 desi maitoa
3 munaa
100 grammaa sinihometuorejuustoa (käytin Valion levittyvää aurajuustoa, jota myydään 125 gramman pikkupaketissa)
1,5 desiä raastettua emmentalia
0,5 desiä silputtua tilliä
1 teelusikallinen valkopippuria
1 teelusikallinen viherpippuria
pieni loraus sitruunamehua
ripaus suolaa

Pinnalle:

2 desiä raastettua emmentalia

Sekoita muusijauhe, jauhot ja leseet. Nypi pehmeä voi sekaan ja lisää lopuksi vesi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta pohjasta ei tule sitkeä. Painele taikina piirakkavuokaan.

Kuori ja paloittele parsa. Keitä, höyrytä tai kuullota parsaa pannulla muutama minuutti. Revi lohi pieniksi paloiksi ja levitä parsan kanssa piirakkapohjan päälle. Sekoita muuta täyteaineet ja mausteet  ja vatkaa seosta sähkövatkaimella tai vastaavalla, kunnes aurajuusto on sekoittunut seokseen mahdollisimman tasaiseksi. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja ripottele päälle vielä hieman raastettua emmentalia.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 180-200 asteessa (kiertoilmalla pienempi lämpötila) 15 minuuttia ja lopuksi keskitasolla 15 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Tuunasimme piirakan lopun seuraavana päivänä vielä persiljapestolla, jonka mies pyöräytti kaappien jämistä. Kourallinen tuoretta persiljaa, loraus oliiviöljyä, reilu ruokalusikallinen pinjansiemeniä, reilusti raastettua parmesaania, hieman suolaa ja pippuria hienoksi tahnaksi sauvasekoittimella, siinä se.

Moi, olen ihan viaton pikku piiras. Mussa on vain vajaat puoli kiloa juustoa.
Moi, olen ihan viaton pikku piiras. Mussa on vain vajaat puoli kiloa juustoa.

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.