Olen aloittanut juoksukoulun. Olen myös leiponut viime aikoina keskimääräistä enemmän. Havaittavissa on vahva syy-seuraussuhde. Kun pingoin maanantaina (lue: raahauduin kuin hiekkasäkki) ympäri Pyynikin kenttää aitajuoksija Linnea Haralan suitsimana, mielessäni takoi vain mustikkapiirakkaa rasvassa paistettua sipulia falafelia valkosuklaata aiolia kaikkee mulle kuolema tulee aaargh.
Kotiin päästyäni leipaisin sitten tämmöisen.
Kyseessä on mustikkapiirakka, joka on höystetty vitamiineja ja kuituja pursuilevalla valkosuklaakastikkeella. Minulla ei ole aikaisemmin ollut mitään makeiden piirakoiden luottoreseptiä. Suolaisiin piirakoihin teen melkein aina pohjan tämän perunamuusijauhetta (!) sisältävän reseptin mukaan.
Päätin alkaa nyt etsiskellä vastaavaa luottopohjaa makeisiin piiraisiin. Onnistuin ensimmäisellä yrityksellä aikas mallikkaasti. Muokkasin vähän tätä K-ruoan marjapiirakan pohjaa. Pohjasta tuli mukavan kakkumainen ja pehmeä, silti reunoista rapea. Ei siis sellaista kuivaa murupölyä, joka saa yskimään.
Perinteisen vaniljakastikkeen sijaan tein valkosuklaakastikkeen. Tämä kastike sopii hyvin yhteen vaikka paahdettujen hedelmien ja kaikkien happamien marjojen kanssa. Ajattelin tehdä tähän piirakkaan seuraavaksi punaherukka- tai puolukkatäytteen ja pehmentää happoja valkosuklaalla.
Minä teen suklaakastikkeen aina tuolla 100 grammaa suklaata+1 desi kermaa -kaavalla, koska se on helppo muistaa. Kastiketta tulee pikkupiirakkaan aika reilusti, joten voit modata reseptiä tyyliin 80 grammaa suklaata+0,8 desiä kermaa.
Voit tarjoilla suklaakastikkeen myös erikseen. Jos laitat piirakan jääkaappiin, valkosuklaatäyte kannattaa kuitenkin kaataa piiraan päälle, sillä suklaa jähmettyy kylmässä. Kastikkeessa se haittaa, piiraan täytteenä ei. Minun mielestäni piirakka on parhaimmillaan, kun se on kerännyt makuja viileässä yön yli. Siispä kaadoin kastikkeen suoraan piirakan päälle ja herkuttelin kunnolla seuraavana päivänä.
Mustikka-valkosuklaapiirakka
Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:
Pohja:
- 100 grammaa huoneenlämpöistä voita
- 3/4 desiä (tomu)sokeria
- 1 muna
- 2 desiä vehnäjauhoja
- 0,5 desiä kaurahiutaleita
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1,5 teelusikallista jauhettua kardemummaa
- 0,5 desiä maitoa
Täyte:
- 4 desiä mustikoita
- pari teelusikallista perunajauhoa, jos käytät pakastemarjoja
Kastike:
- 100 grammaa valkosuklaata
- 1 desi kuohukermaa
- nokare voita
- Paloittele huoneenlämpöinen voi pieniksi lohkoiksi. Sekoita voi ja tomusokeri suuressa kulhossa. Vaahdota voi-sokeriseos napakaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita muna joukkoon ja vatkaa koko ajan, jotta massasta tulee tasainen.
- Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, kaurahiutaleet ja kardemumma hyvin toisessa astiassa. Kaada kuivat aineet ja huoneenlämpöinen maito voi-sokeri-munavaahtoon. Sekoita kevyesti.
- Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina tasaisesti vuokaan. Kaada mustikat taikinapohjan päälle. Jos käytät pakastemustikoita, ripottele ja sekoittele marjojen joukkoon hieman perunajauhoa. Jauho imee marjojen kosteutta, eikä piirakasta tule vetistä.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Ala keittää valkosuklaakastiketta, kun piirakan paistoaikaa on jäljellä noin 10 minuuttia.
- Paloittele suklaa. Sulata suklaa kattilassa erittäin miedolla lämmöllä ja sekoita koko ajan. Jos pelkäät, että suklaa palaa pohjaan, sulata se vesihauteessa. Kaada iso kattila puolilleen vettä. Kun vesi kiehuu, upota pienempi kattila isompaan. Kaada suklaapalat pikkukattilan pohjalle ja sekoittele.
- Kun suklaa on sulaa, lisää joukkoon kerma ohuena nauhana ja sekoita. Kun kastike on tasaista, ota se pois levyltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon nokare voita. Sen suolaisuus korostaa suklaan makua ja antaa kastikkeelle kauniin kiillon. Kaada kastike valmiin piiraan tai annospalojen päälle.
- Säästä pari mustikkaa valokuvien stailaukseen. Aseta mustikat huokoiselle, värejä imevälle puupöydälle. Kiroile railakkaasti, kun tajuat, että sitä saatanan pöytää ei muuten saakaan enää puhtaaksi. Maukasta kesää!