Kasvissosekeitto. Sen voisi ajatella olevan maailman helpoin arkiruoka, sen kuin heität sitä sun tätä rehua kattilaan, kypsennät, soseutat ja maustat.
Olen kuitenkin syönyt monia huonoja kasvissosekeittoja. Suurin osa kaupan valmiskeitoista maistuu samalle, geneeriselle ”yleismausteelle”, eikä paprikaa tahdo erottaa bataatista ja tavallista tomaattikeittoa tomaatti-vuohenjuustokeitosta.
1. Älä läträä liemikuutioilla
Sosekeittoreseptejä selaillessani olen huomannut, että monissa kotikokkien ohjeissa on useampikin kasvisliemikuutio tai melkoinen loraus fondia. Koskenlaskija-sulatejuusto tuntuu olevan yleisin kikka keiton täyteläistämiseen.
Juuri Koskenlaskijalla ja liemikuutioilla läträäminen saa aikaan sen, että kasvisten omat maut katoavat arominvahventeiden alle. En tarkoita sitä, että liemikuutioita ja fondeja ei saisi käyttää koskaan. Ne ovat maltillisesti annosteltuina passeleita terästäjiä silloin, kun aikaa liha- tai kasvisliemen keittämiseen ei ole tuntikausia.
Väitän kuitenkin, että näillä testaamillani nikseillä sosekeittoon saa enemmän aromeja kuin turruttamalla makuaistinsa sulatejuustolla.
2. Käytä monenlaisia kasviksia
Porkkanaa, palsternakkaa, lanttua ja sipuleita ei kutsuta turhaan keittojuureksiksi. Vaikka tekisit tomaattikeiton, senkin joukkoon kannattaa laittaa hieman muitakin kasviksia. Ne antavat keitolle syvyyttä, jota vasten pääraaka-aine – oli se sitten kurpitsa tai bataatti – maistuu vielä herkullisemmalta.
Laitan keittoon kuin keittoon myös vähän perunaa. Se tekee rakenteesta samettisen. Soseutus kannattaa tehdä nopeasti isolla teholla, ettei perunan tärkkelys tee keitosta liimaista.
3. Lisää makua paahtamalla
Kasvissosekeittoon saa syvyyttä, kun esipaahdat kasvikset ennen keittämistä. Jos käytät keitossa timjamin tai rosmariinin kaltaisia, vahvoja yrttejä, nekin voi paahtaa.
4. Kokeile pehmeitä juustoja ja kaurakermaa
Suomalaisten rakastama Koskenlaskija sopii mielestäni vaikkapa yrttiseen makkarapataan. Hennon makeaa maa-artisokkaa en kuitenkaan yhdistäisi siihen. Keittoon saa hienostunutta täyteläisyyttä mascarponella, maustamattomalla tuorejuustolla tai Oatlyn mainiolla PåMackan-kauralevitteellä.
Maitopohjaista ruokakermaa en käytä koskaan, sillä se on mielestäni vetistä. Kuohukerman lisäksi kannustan kokeilemaan kaurakermaa. Se antaa koostumukseen täyteläisyyttä, ja pieni makeus syventää mausteita ja yrttejä.
Jos haluat keittoon proteiinia, lisää joukkoon linssejä tai vaaleita papuja ja soseuta huolellisesti.
5. Yrttejä ja perusmausteita
Maustan oikeastaan kaikki ruoat kombolla suola+sokeri+pippuri. Etenkin tomaatti- ja paprikakeitto mehevöityvät huippuunsa, kun lisäät liemeen sokeria. Myös näiden kasvisten hapokkuutta voi terästää tilkalla valkoviinietikkaa.
Perusmausteiden lisäksi käytän yrttejä. Vahvat yrtit, kuten rosmariinin, lipstikan, salvian ja timjamin, lisään soppaan joskus jo paahto- tai keittovaiheessa. Hennommat yritit, kuten korianteri, minttu ja basilika, kannattaa lisätä vasta lopuksi, jotta niiden maku ei haihdu. Jos olet epävarma, lisää yrtti lopuksi, niin et voi mennä metsään.
Liemikuutioita ja fondeja en aina käytä. Jos käytän, yksi kuutio/ruokalusikallinen riittää, luki paketin kyljessä mitä hyvänsä. Yritän valita kuutioita, joissa on tunnistettavia aineksia, siis yrttejä ja kasviksia, ei numerosarjoja. Suolan lisään vasta fondin jälkeen, sillä liemivalmisteet ovat suolaisia.
Ja sitten kauhan varteen
No niin, luento päättyy ja siirrymme kokkaamaan. Tällä kertaa pakkasillan lämmittäjäksi valmistui paahdettu paprikakeitto. Nimestään huolimatta sopassa on paljon muitakin kasviksia. Sakeuttajana käytin Oatlyn tomaatinmakuista PåMackania, joka ei ole liian voimakas.
VINK: Kaali ei ole pakollinen. Käytin sitä, koska kaappiin oli jäänyt pieni pala. Voit käyttää hieman enemmän vaikka palsternakkaa.
VINK VINK: Älä liioittele savupaprikan kanssa. Esipaahtaminen tuo keittoon savuisuutta, eikä sitä tarvitse lisätä juurikaan purkista. Voit käyttää myös tavallista paprikajauhetta.
Paahdettu paprikasosekeitto
4 – 6 annosta
- 3 punaista paprikaa
- 3 porkkanaa
- 2 keltasipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 100 grammaa eli puolet valmiina palana myytävästä palsternakasta
- 100 grammaa eli palsternakan kokoinen pala valkokaalia
- 2 perunaa
- kourallinen tuoretta timjamia
- 150 grammaa tomaatti-PåMackania tai muuta mieluista tuorejuustoa
- 400 gramman tölkillinen tomaattimurskaa
- 4 desiä vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 0,5 teelusikallista (savu)paprikajauhetta
- 1 teelusikallinen valkoviini/omenaviinietikkaa
- sokeria
- suolaa
- pippuria
- loraus oliiviöljyä kasvisten paahtamiseen
- Kuori porkkanat, perunat, palsternakka, sipulit ja valkosipulinkynnet. Paloittele kaikki keittoon tulevat kasvikset mahdollisimman tasakokoisiksi, pienehköiksi lohkoiksi.
- Pane uunipellille leivinpaperiarkki, lorauta pellille öljyä, silppua joukkoon pieni kourallinen tuoretta timjamia ja pyörittele kasviskuutiot öljy-yrttiseoksessa. Paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ensimmäiset kasvikset alkavat saada paahtopintaa.
- Kaada esipaahdetut kasvikset suureen kattilaan. Lisää joukkoon tomaattimurska, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kannen alla keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tuorejuusto. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos koostumus tuntuu liian paksulta. Mausta keitto valkoviinietikalla, savupaprikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Maistele, sillä nesteen lisääminen voi laimentaa makuja.
Lisää sosekeittoja ja särpimiä
Toinen ihana kasvissosekeitto on aasialaisittain maustettu punajuuri-kookoskeitto. Punajuuri, kookos, lime, aasialaiset mausteet ja korianteri ovat ehkä yllättävä, mutta todella toimiva yhdistelmä. Keitto valmistuu siististi Pirkan valmiista punajuurisoseesta.
Klassinen peruna-purjososekeitto saa hienostunutta potkua sherrystä ja runsaasta yrttinipusta. Hunajalla maustettuun valkosipulikeittoon tulee todella paljon valkosipulia, mutta maku on lempeä. Vegaani voi korvata hunajan vaalealla siirapilla.
Jos tiedät, että teet seuraavan päivänä keittoa, tämä helppo porkkanapataleipä kannattaa panna tekeytymään edellisiltana. Jos et omista pataa, voi tehdä leivän kattilaan. Olennaista on astian kuumuus ja kannen käyttö.
Kaunista tekstia, ruokaa ja tarkeita nikseja. Kiitos tv seniori
Syvät ja nöyrät kiitokseni! <3