Minulla on uusi lempiraaka-aine: paprika. Juu juu, se ei ole nyt kaikkein fiksuin, sesongin mukaisin ja edullisin kasvis, mutta en mahda himolleni mitään. Pidän paprikasta etenkin uunissa paahdettuna, pannulla kuullotettuna ja grillattuna, jolloin sen makeus oikein herahtaa pintaan. Ja kun tähän makeuteen yhdistetään hieman karsinogeenejä, lopputulos on vastustamaton.
Ideoin eilen keiton juurikin paahdetusta paprikasta. Esivalmistelut vaativat hieman vaivaa, mutta se kannatti nähdä. Anteeksi kielenkäyttöni, mutta tästä tuli aivan helvetin hyvää. Savupaprikaa kannattaa käyttää surutta, se sopii mausteeksi juuri tähän ruokaan. Me paistoimme keiton sattumiksi kanaa, mutta voit korvata sen vaikka suurilla valkoisilla voipavuilla tai lisätä kasvisten määrää.
Voit myös jättää keitosta proteiinisattumat pois. Vähemmän ruokaisa kasviskeitto toimii alkupalanakin.
Paahdettu paprika-kanakeitto
6−8 annosta
- 5 pienehköä punaista paprikaa
- 1 keltainen tai vihreä paprika
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
- 4 suurta perunaa
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 keltasipulia
- 400 grammaa broilerin rintafilettä/valkoisia papuja
- 2 desiä kuohukermaa
- 1,5 ruokalusikallista savupaprikajauhetta
- 2 timajminoksaa
- 1 ruokalusikallinen sokeria
- suolaa
- öljyä kuullottamiseen
- vettä
- Pese paprikat, poista niistä siemenkodat ja paloittele paprikat lohkoiksi. Levitä paprikalohkot pellille leivinpaperin päälle. Jos pelti tulee kovin täyteen, käytä mieluummin kahta, sillä kasvikset paahtuvat paremmin, kun ne eivät ole liian tiiviissä sumpussa.
- Säädä uuni kiertoilmalle tai grillivastukselle. Paahda paprikalohkoja 200 asteessa, kunnes ne saavat väriä. Paprikaan saa tulla jonkin verran tummaa pintaa, josta syntyy paahteinen maku.
- Leikkaa broileri pienehköiksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli, kuori ja silppua sipuli. Irrota timjaminlehdet kovasta varresta. Pese ja lohko perunat sekä kesäkurpitsa. Kuumenna paistinpannulla öljyä, ja kuullota öljyssä ensin savupaprikajauhetta, timjamia, sipulia ja valkosipulia. Lisää seuraavaksi broileri, ja kun se on lähes kypsää, lisää peruna ja kesäkurpitsa ja kuullota kevyesti. Voit peittää pannun foliolla, jotta broileri ei kuivu.
- Kaada paahdetut punaiset paprikat suureen kattilaan. Säästä muutama punainen parikalohko sekä keltaiset/vihreät paprikat, sillä ne laitetaan keittoon sattumiksi antamaan väriä. Lisää kattilaan punaisten paprikoiden joukkoon vesitilkka helpottamaan soseutusta. Hienonna paprikat sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
- Lisää paprikasoseen joukkoon pannulla kuullotetut kasvikset ja broileri sekä loput paprikalohkot. Kaada kattilaan kerma ja niin paljon vettä, että täytteet peittyvät reilusti. Kiehauta keitto nopeasti. Mausta sokerilla ja suolalla, ja lisää halutessasi vielä ripaus savupaprikaa. Koristele annos tuoreella timjamilla ja tarjoile heti. Myös krutongit ja paksu luonnonjugurtti sopivat lisukkeiksi.
Nyt mielessä alkoi pulppuilla ideoita sekä paprikasta että erilaisista paahdetuista kasviksista. Paahdettu munakoisokeitto tai -tahna? Paprikapohjainen kastike siiville Texas Peten sijaan? Hmmm.
Oih, kuulostaa hyvältä! Paahdettu paprika kuuluu munkin suosikkeihin ja yksi viimeaikaisista nappiosumista on ollut edellispäivän grillailuista ylijääneistä paprikoista tehty feta-kasvispiiras. Muistan myös kerran saaneeni ihan loistavaa paahdetuista paprikoista tehtyä salaatinkastiketta, mutta valitettavasti en tajunnut pyytää siihen reseptiä.
Mulla pyörii nyt myös päässä kaikenlaisia kastike- ja dippireseptejä paahdetusta paprikasta. Ehkä kokeilen sitä seuraavaksi borsch-keiton pohjaksi, ja kokeilen semmoista vähän etikkaisempaa makumaailmaa.
Pingback: Kurkataanpa kasseihin - EMMI NUORGAMEMMI NUORGAM