Kävimme viikonloppuna taas Ahlmanin ammattioppilaitoksen ihanassa Läheltä hyvää -tapahtumassa. Ihmettelimme lehmiä, söimme maittavan lounaan ja shoppailimme koulun lähiruokaputiikissa. Mukaan tarttui pari juustoa ja palvattua hevosenpaistia.
Pidän kovasti kutunjuustosta, joka on hiukan kuin fetan ja kotijuuston välimuoto. Lempeä, mutta sopivasti suolainen. Sen maku sopii hyvin yhteen makeahkon kurpitsan, täyteläisen pinaatin ja paahteisen pähkinöiden kanssa. Näistä aineksista syntyi ruokaisa salaatti, joka on parhaimmillaan puolilämpinä, kun kurpitsalohkot on juuri otettu uunista. Minähän en normaalisti syty salaateille syksyllä ja talvella, koska kroppani huutaa lämmintä hiilarimättöä. Salaatissa pitää siis olla riittävästi syötävää.
Käytin myskikurpitsaa (myydään myös butternutkurpitsana ja talvikurpitsana). Siinä on kauniin oranssi väri, ja nämä kurpitsat ovat yleensä maltillisen kokoisia. Voit kuitenkin käyttää muutakin kurpitsalajia. Kutunjuuston voi korvata kotijuustolla, vuohenjuustolla tai fetalla. Säädä kurpitsan mausteita juuston suolaisuuden mukaan.
Chiliä ei tarvitse käyttää ylettömästi. Sen tarkoitus on tuoda salaattiin vain hitunen mausteisuutta. Voit korvata chilin miedommalla paprikajauheella tai jättää kokonaan pois.
Paahdettu kurpitsa-juustosalaatti
4 annosta
- vajaan kilon painoinen myskikurpitsa
- 150 grammaa saksanpähkinöitä
- 200 grammaa kutunjuustoa tai kotijuustoa
- 100 grammaa makeahkoa salaattisekoitusta, jossa on esimerkiksi pinaattia ja/tai jääsalaattia
- 1 pieni mieto kuivattu chili
- kourallinen tuoretta timjamia tai 1−2 teelusikallista kuivattua
- 1 ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa
- loraus oliiviöljyä
- suolaa
- Leikkaa kurpitsa suurella, terävällä veitsellä pienemmiksi paloiksi, joista kuori on helpompi irrottaa. Leikkaa kuorittu kurpitsa kuutioiksi ja poista siemenet. Voit ottaa siemenet talteen, huuhdella ne siivilässä ja paahtaa salaatin lisukkeeksi pähkinöiden kanssa.
- Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Lorauta pellille oliiviöljyä ja hunajaa. Ripottele joukkoon timjamia, ripaus suolaa ja murskattu chili. Pyörittele kurpitsakuutiot marinadissa.
- Paahda kuutioita 200 asteessa yhteensä noin 30 minuuttia. Pidä peltiä ensin uunin keskitasossa 10 minuuttia tai kunnes kurpitsojen pinta on saanut paahteista väriä. Laske tämän jälkeen pelti alatasolle. Kurpitsaan on tarkoitus jäädä hieman napakkaa purupintaa, ja kypsymisaika riippuu lohkojen koosta.
- Lisää pähkinät ja halutessasi kurpitsansiemenet pellille, kun kurpitsan paahtoaikaa on jäljellä noin 10 minuuttia. Vahdi paahtumista, sillä pähkinät palavat helposti, ja paahtoaika vaihtelee esimerkiksi uunin koon mukaan. Avaa uuninluukkua pari kertaa ja sekoittele pähkinä-kurpitsaseosta, jotta pähkinät paahtuvat tasaisesti.
- Ota paahtunut kurpitsa-pähkinäseos pois uunista ja anna sen jäähtyä samalla, kun valmistelet muun salaatin. Huuhtele pinaatin- ja/tai salaatinlehdet huolellisesti kuumassa vedessä. Leikkaa juusto kuutioiksi. Lado kaikki ainekset salaattikulhoon, kun kurpitsat eivät ole enää tulikuumia, mutta vielä hieman lämpimiä. Lisää tarvittaessa annoksen päälle vielä rouhaus suolaa ja hieman timjamia. Nauti heti.
Blogini alkuaikoina postasin tänne yhden suosituimmista resepteistäni, paahdetut hunaja-chilipähkinät. Reseptiä seurannut keskustelu oli vuolasta ja hiukan hämmentävääkin. Minä testasin pähkinöiden paahtamisen omalla kiertoilmauunillani, mutta resepti oli kuulemma paska, koska joku toinen poltti omat pähkinänsä.
Oli kyse minkä tahansa raaka-aineen kypsentämisestä, paistoajat ovat aina suuntaa-antavia. Paistettavan raaka-aineen koko, koostumus, uunin ikä ja koko sekä kiertoilma ja ties mitkä asiat vaikuttavat paistoaikaan. Pähkinöiden paahtaminen on aina tarkkuutta vaativaa puuhaa, koska ne palavat herkästi.
Älä siis jätä pähkinöitä koskaan itsekseen uuniin tai kuumalle pannulle. Tarkkaile tilannetta, sekoittele, nuuhki, luota silmiisi. Ruoka on valmista, kun se näyttää, tuoksuu ja tuntuu valmiilta. Esimerkiksi saksanpähkinä tuntuisi paahtuvan nopeammin kuin kovempi ja tiiviimpi maapähkinä tai macadamiapähkinä.
Heh, pakko vielä kertoa lopuksi reseptiin liittymätön hassu juttu. Minä ja moni muu bloggaaja saimme pari päivää sitten yhteistyötarjouksen firmasta, joka myy miesten solmioita, puuhelmiä, koruja, lompakoita ja vastaavia. Savusuolassa on kuulemma juuri heidän asiakkaidensa tarpeisiin sopivia artikkeleita. Samoin vissiin saman mailin saaneissa perhe- ja äitiysbloegissa. 😀
Että ette hei sitten ihmettele, kun alan ujuttaa näihin juttuihini affilinkkejä, jotka johtavat nahkakravattikatalogiin. Tai jos kuvissa joskus vilahtelevan mieheni kaulassa alkaa näkyä niitä kragoja, ja tarinoin niistä kappalekaupalla vaikka jonkun ravintola-arvostelun yhteydessä.
Suomennos: pikkuisen pelisilmää, mainostajat. Älkää lähettäkö samaa yhteistyötarjousta summamutikassa sadalle bloggaajalle. Nähkää vaivaa ja etsikää se yksi, joka oikeasti sopii kohderyhmäänne, ja jonka blogiin tuotteesi istuvat luontevasti.