Minttu, oregano ja basilika tuoksuvat huumaavasti parvekkeellamme. Teemme monta kertaa viikossa yksinkertaisia pastoja, joissa on vain pari nopeasti pannulla kypsennettyä raaka-ainetta ja reilusti yrttejä. Mintulla maustettu fetapasta on kuin Välimeren ilta lautasella. Tämä fetapasta on erityisen raikas, sillä minttu raikastaa vahvan juuston. Makuhdistelmää kannattaa testata minttu-fetapastan lisäksi salaateissa ja vaiikka juustolautasella.
Minttu keventää juustoiset ruoat
Yksi kesäsuosikkimme on minttu-fetapasta, johon tulee myös tomaattia ja vähän sipulia. Pidän mintusta nykyään enemmän kuin basilikasta, joka yhdistetään usein tomaatin ja juuston kanssa. Kuumalla säällä minttu on kuitenkin mahtava viilentäjä, joka keventää lämmintä pasta-ateriaa. Se sopii mainiosti yhteen etenkin fetan ja vuohenjuuston kanssa.
Tätä pastaa syömme vähintään kerran viikossa. Ohje ei ole nökönnuuka. Joskus kastikkeeseen heitetään oliiveja tai muitakin kasviksia, mitä kaapissa nyt sattuu olemaan. Varmaa on vain se, että minttua revitään annoksen päälle reilusti.
VINK: Lisää feta vasta valmiiseen pastaan. Näin juusto pysyy kauniina, suurina rakeina. Fetan maku ei myöskään muutu vuohenjuustomaiseksi, kun se ei kuumennu liikaa.
VINK VINK: Myös edellä mainittu vuohenjuusto sopii pastaan. Ruoan voi veganisoida käyttämällä juuston sijaan kaurapalaa, jossa on hennon juustomainen maku.
Mintulla maustettu fetapasta
4–6 annosta
- 6 tomaattia
- 2–4 valkosipulinkynttä
- 1 keltasipuli/pari vartta kesäsipulia
- 400 grammaa spagettia
- 200 grammaa fetajuustoa
- 1 teelusikallinen puna/valkoviinietikkaa
- reilu kourallinen tuoretta minttua
- reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
- suolaa
- pippuria
- sokeria
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja keltasipuli. Kuutioi tomaatit ja poista niistä kannat. Valuta fetasta liemi.
- Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää pannulle tomaattikuutiot ja tilkka etikkaa. Anna seoksen muhia keskilämmöllä. Keitä tällä välin spagetti al denteksi reilussa määrässä suolaista vettä.
- Kun tomaatit ovat hajonneet kastikkeeksi, jossa on vielä sattumia jäljellä, mausta seos suolalla, pippurilla ja sokerilla. Jos tomaatit ovat kovin hapokkaita, sokeria voi käyttää parikin ruokalusikallista.
- Kaada keitinvesi pois pastakattilasta ja sekoita tomaattimuhennos spagettiin. Murustele feta ja reilusti tuoretta minttua kypsään ruokaan tai valmiiden annosten päälle.
Off topic: RRRRRRAKASTAN meidän uutta ruokapöytää! Nyt mulla on taas yksi paikka lisää ruokakuvailuun. Vanha ruokapöytä oli niin tumma ja kiiltäväksi lakattu, että se teki oikeastaan kaiken, mistä valokuvaajat yrittävät yleensä päästä eroon heijasteilla sekä sopivalla taustalla ja valotuksella.
Vanha pöytä siis imi kaiken valon ja kiilteli. Tätä uutta ihanuutta vasten ruoan värit pääsevät oikeuksiinsa, mattapinta ei luo heijastuksia ja vaalea tammi tekee tunnelmasta kevyen ja raikkaan. Miten onnelliseksi ihminen voikin tulla tällaisesta turhakkeesta!
No ei vaide, pöytä ei ole mikään turhake. Tämä pöytä on kotimme sydän. Sen ääressä syödään illalliset ja aamupalat, luetaan Hesarit ja puretaan tunteet viiniä maistellen, nauretaan ja itketään ystävien seurassa. Lisäksi tuore puu tuoksuu mahtavalta. Tekisi mieli nuuskia pöytää koko ajan.
Korvaa rosmariini ja timjami kesällä mintulla
Kun en jaksa keittää pastaa ja lämpömittari huutaa hoosiannaa, käytän samaa makuyhdistelmää salaatissa. Raikas salaattipohja, tomaattia, juustoa, minttua ja ehkä leivänmuruja, ja tadaa, lautasella on raikas tomaatti-minttusalaatti.
Myös talvinen juustosalaatti muuttuu kesäiseksi, kun vaihdat timjamin minttuun. Uunissa paahdetut, makeanmausteiset viinirypäleet ovat mahtava yhdistelmä niin juustosalaatin kuin juustopastan kanssa. Päälle kourallinen minttua ja ruokajuomaksi kylmää minttuteetä, ah!
Minttu-fetapasta onnistuu muuten ympäri vuoden, vaikka tuoreita yrttejä ei olisi saatavvilla. Pari kuukautta tämän hittireseptin kehittelyn jälkeen tein talvisen fetapastan, jossa on ihan samat ainekset. Tuoreiden tomaattien sijaan käytän talvella laadukkaita tölkkitomaatteja, ja tuore minttu korvataan kuivatulla. Ja feta, se on meillä aina ainoa kreikkalaista fetaa, ei vähärasvaista salaattijuustoa.