Suolaiset, rasvaiset pasteijat ja piirakat ovat yksi lempiherkkuni. Kirjoitin pasteijarakkaudestani kolme vuotta sitten jutussa Raivorisottoa ja pornopasteijoita – parhaat lohturuoat top 5. Lapsuudesta mieleeni ovat jääneet etenkin mausteiset lihapasteijat ja jonkin tamperelaisen leipomon jättimäinen pasteija, jonka sisällä on broilerinjauhelihapihvi ja kurkkusalaattia. Näitä mäjäyksiä on myyty ainakin Amurin Helmessä.
Takavuosina tein jouluherkuksi mausteisen makeahkoa lihapiirakkaa. Nyt tuunasin reseptistä vegaanisen, vielä rohkeammin mausteisen ja marokkolaishenkisen peltivihiksen.
VINK: Nyhtökauran sijaan voit käyttää härkistä tai soijarouhetta.
VINK VINK: Kaikki edellä mainitut kasvisproteiinit imevät paljon mausteita ja nestettä. Mausteita saa käyttää enemmän kuin lihaversiossa. Maistele täytettä ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Täytteeseen tulee myös nestettä, joka sitoo ainekset yhteen ja ehkäisee täytteen kuivumista. Voit korvata kaurakerman vedellä tai millä tahansa mieluisella nesteellä.
VINK VINK VINK: Jos sinulla ei ole jotakin reseptin mausteista, voit jättää sen pois tai korvata toisella, esimerkiksi chilin cayannepippurilla. Olennaista on se, että täytteessä on reilusti suolaa, hieman tulisuutta ja hieman makeutta.
VINK VINK VINK VINK: Voit korvata viikunat kuivatuilla aprikooseilla tai taateleilla.
Marokkolaistyylinen peltivihis
Yksi uunipellillinen
- 1 kg eli kaksi pakettia lehtitaikinalevyjä
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 iso keltasipuli
- 250 grammaa maustamatonta nyhtökauraa
- 250 grammaa maustamatonta tofua
- 1 desi kypsentämätöntä riisiä
- 4 kuivattua viikunaa
- 1,5 desiä saksanpähkinöitä
- 1,5 teelusikallista chiliä
- 1 teelusikallinen jeeraa
- 1,5 teelusikallista kanelia
- 1 teelusikallinen inkivääriä
- 1 teelusikallinen kardemummaa
- 1 teelusikallinen maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 teelusikallinen neilikkaa
- suolaa
- mustapippuria
- ripaus sokeria
- 1 kasvisliemikuutio/1 ruokalusikallinen kasvisfondia riisin keittämiseen
- 1,5 desiä kaurakermaan (1 desi täytteeseen, loppu voiteluun)
- pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä tai korppujauhoja
- vettä riisin keittämiseen ja öljyä täytteen kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Pane riisi kattilaan likoamaan ja keitä liotettu riisi kypsäksi kasvisliemikuution kera. Jos sinulla ei ole kaikkia mausteita jauheena, jauha ne, esimerkiksi maustepippurit morttelissa. Rouhi myös pähkinät morttelissa tai veitsellä. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja keltasipuli. Kuivaa tofu nesteestä ja kuutioi. Silppua viikunat.
- Tee seuraavaksi täyte. Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, laakerinlehtiä ja mausteita (ei vielä suolaa ja sokeria) pari minuuttia keskilämmöllä sekoitellen. Lisää joukkoon ensin tofukuutiot ja parin minuutin kuluttua nyhtökaura. Lisää parin minuutin kuluttua desi kaurakermaa, jotta ainekset sidostuvat toisiinsa. Lisää lopuksi keitetty riisi ja viikunasilppu, maistele, lisää tarvittaessa mausteita ja lopuksi suolaa, mustapippuria ja pieni ripaus sokeria.
- Levitä paketillinen lehtitaikinalevyjä pellille leivinpaperiarkin päälle. Kauli levyjä hieman ohuemmiksi ja painele saumakohdista yhteen. Tee toisesta paketillisesta samanlainen kansilevy valmiiksi toisen leivinpaperiarkin päälle.
- Levitä nyhtökauratäyte pohjalevyn päälle. Jätä reunoille sentti tyhjää tilaa, jotta saat paineltua piirakan saumat kiinni.
- Ripottele lopuksi pähkinärouhe täytteen päälle. Suutuntumasta tulee hauska, kun taikinakuoren alla on ensin rapeaa pähkinää, sitten pehmeä täyte. Voit vielä ripotella hieman pintasuolaa ja chiliä pähkinärouheen päälle.
- Nosta kansilevy varoen täytteen päälle. Kostuta levyjen reunat vedellä ja painele saumat napakasti haarukalla yhteen. Painele kanteen haarukalla reikiä, jotta piirakka ei repeile uunissa.
- Voitele piirakka kaurakermalla. Ripottele seesaminsiemeniä tai korppujauhoja koristeeksi. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on tasaisen kullanruskea.
- Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä ja vetäytyneenä, jolloin maut voimistuvat.
Nappasin pari kuvaa myös lehtitaikinalevyjen asettelusta ja leipomisesta kahdeksi suureksi levyksi. Painelin levyt mahdollisimman saumattomasti yhteen, mutta saumakohdat ratkeilivat hieman paistettaessa. Tämä ei kuitenkaan haitannut. Piirakka leikataan joka tapauksessa annospaloiksi, ja saumakohtien ansiosta on helppo leikata tasaisen kokoisia paloja.
Vegaanisia herkkuleivonnaisia
Toinen viime aikojen suosittu, vegaanille ja monille allergikoille sopiva leivonnainen, on taatelikakku. En ole saanut aikaisemmin yhteenkään kuivakakkuun näin pehmeää ja kimmoisaa koostumusta.
Vegaaninen juuresgalette on kaunis ja helppo piirakka. Täytteeksi tulee karamellisoitua sipulia ja sen päälle porkkanaa tai vaikkapa palsternakkaviipaleita. Makean marjagaletten voi täyttää kirsikoilla ja luumuilla.