Löysin vihdoinkin nyhtökauraa lähikaupastamme. Maustamaton versio oli lopussa, joten ostin pari pakettia tomaatin ja savupaprikan makuista versiota. Päätin loogisesti kokkailla nyhtökaurasta jonkinlaisen tomaattisoosin, ja resepti syntyi, kun huomasin keittiön pöydällä olleen puolityhjän cannellonipurkin. Ensimmäisestä kokeilustani syntyi siis nyhtökaurakastikkeella täytettyjä cannelloneja.
Moni tuttu vakuutteli, että nyhtökaura on riittoisaa, vaikka paketissa on vain 250 grammaa tätä lihankorviketta. En kuitenkaan olisi uskonut, miten riittoisaa se todella on. Nyhtökaura on kuin pesusieni, joka paisuu hervottomasti imiessään itseensä nestettä. Yksi paketti siis riittää ihan hyvin, vaikka syöjiä olisi monta.
Maustetunkin nyhtökauran maku on mieto. Se maistuu, no, jonkinlaiselle kuivalihalle, josta voi aistia etäisesti kauran ja palkokasvin aromia. Hyvä maustaminen on siis kaiken a ja o, vaikka käyttäisit marinoitua tuotetta. Jos teet tämän kastikkeen vaikkapa jauhelihasta, mausteita ei tarvitse käyttää ihan niin paljon, koska lihasta tihkuu umamin makua. Teen usein yksinkertaisemman tomaattikastikkeen, mutta nyt ryyditin sitä reipaasti valkosipulilla ja tilkalla valkoviinietikkaa. Luota omaan makuusi ja mausta nyhtökauraruokaa pykälän verran normaalia enemmän.
Jääkaappiin oli jäänyt miehen nacho-sekoiluista hieman ranskankermaa. Heitin sen kastikkeeseen, mutta voit tehdä soosista täysin tomaattisen ja jättää maitotuotteen pois. Timjamin voi korvata oreganolla tai basilikalla. Béchamel-kastikkeen voi maustaa myös valkopippurilla, mutta sitä ei kannata käyttää yhtä paljon kuin muskottia tai viherpippuria. Itse en niin välitä siitä, joten turvauduin vihreään.
Nyhtökauracannellonit
4−6 annosta
Cannellonit:
- 10−14 kypsentämätöntä cannelloniputkiloa
Nyhtökauratäyte:
- 250 grammaa maustamatonta tai tomaatilla maustettua nyhtökauraa
- 2 keltasipulia
- 6−8 valkosipulinkynttä
- 3 suurta porkkanaa
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 ruokalusikallinen hapankermaa/loraus kuohukermaa
- 1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa
- 1 teelusikallinen mietoa chiliä/cayannepippuria
- pari kourallista tuoretta timjamia
- mustapippuria
- suolaa
- sokeria
- öljyä kuullottamiseen
Béchamel-kastike:
- 30 grammaa voita
- 2,5 ruokalusikallista vehnäjauhoja
- 5 desiä maitoa
- 0,5 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää/viherpippuria
- suolaa
Kuorrutteeksi:
- pari kourallista voimakasta juustoraastetta
- tuoretta timjamia
- Tee ensin nyhtökauratäytteen esivalmistelut. Kuori kelta- ja valkosipuli ja leikkaa sipulit pieneksi hakkelukseksi. Kuori porkkanat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi.
- Kuumenna kattilassa loraus öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä/cayannepippuria pari minuuttia keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon porkkanakuutiot ja parin minuutin kuluttua tomaattimurska. Keitä kastikkeesta paksua ja lisää lopuksi joukkoon ranskankerma/kerma. Mausta kastike timjamilla, mustapippurilla, etikalla, suolalla ja sokerilla. Voit käyttää sokeria lähes saman verran kuin suolaa.
- Lisää nyhtökaura vasta lopuksi kastikkeeseen. Sekoita hyvin, tarkista maku ja nosta kastike pois liedeltä. Kastike jäähtyy nopeammin, jos kaadat sen viileään astiaan.
- Täytä cannellonit, kun kastike on jäähtynyt eikä polttele sormiasi. Nosta pastaputki pystyyn uunivuokaa vasten. Pudottele täytettä putken sisälle pienellä lusikalla. Painele täytettä tiiviiksi esimerkiksi puikolla, jotta cannelloniin ei jää ilmaa. Lado täytetyt cannellonit vierekkäin uunivuokaan. Jos täytettä jää yli, vuoraa cannellonien välit lopulla kastikkeella.
- Pane uuni lämpiämään 200−225 asteeseen (kiertoilmalla alhaisempi teho) ja tee uunin lämmitessä béchamel-kastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon vehnäjauho. Sekoita koko ajan, äläkä anna seoksen ruskistua. Kaada joukkoon vähän kerrallaan maito sekä muskottipähkinä/vihepippuri. Sekoita edelleen koko ajan, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Jos kastike ei ala sakeutua, lisää lämpöä pykälän verran. Kiehauta, mutta älä keitä täydellä teholla.
- Nosta valmis valkokastike pois liedeltä. Mausta se suolalla ja kaada kastike cannellonien päälle. Ripottele päälle reilusti juustoa. Paista cannelloneja uunin alatasolla 30−40 minuuttia, kunnes pasta on kypsää ja juusto kullanruskeaa. Koristele valmis annos tuoreella timjamilla ja mustapippurilla.
- Kuuluta kovaan ääneen Facebookissa, että olet eettisempi kuin naapurin Pera, joka osti taas K-marketista marinoituja possunsuikaleita.
Lopputulos oli mielettömän maukas. Tämä oli lohturuokaa parhaimmillaan, täydellistä syksyä enteileviin iltoihin. Nyhtökauran kostumus oli todella samanlainen kuin ylikypsässä lihassa, ehkä hieman liukkaampi. Mielestäni tämä on mainio kotimainen vaihtoehto esimerkiksi soijarouheelle. Nähtyäni miten paljon nyhtökaura turpoaa, en myöskään pidä sen kilohintaa kovana. Jauhelihasta haihtuu kypsennyksen aikana nestettä, mutta tämä 250 gramman paketti vastasi puolen kilon jauhelihasatsia.
Toinen paketti odottelee vielä korkkausta jääkaapissa. Vaikka nyhtökaura on kasvistuote, sekään ei säily ikuisuuksia. Eräpäivää on kuitenkin reilusti enemmän kuin lihoissa. Maun puolesta nyhtökaura ei voita pitkään uunissa muhinutta lihaa. Se pieksee kuitenkin arkiset suikaleet, soijarouheet ja jauhelihan. Ehdottomasti jatkoon.