Kuvittele sateinen ja sumuinen lokakuun ilta. Kello on kymmenen ja vatsasi kurnii. Olet käynyt teatterissa ystäväsi kanssa ja takana on kaikin puolin ihana ilta. Katuvalot kiiltelevät asvaltilla, juokset nopeasti kotiin ja ohitat pikaruokapaikat päättäväisesti; jos sitä tekisi nälkäänsä vaikka voileivät. Kotona tuoksuu lempeän mausteiselle, hieman makealle ja jouluiselle. Liedellä on suuri kattila, kurkkaat sinne. Kattila on täynnä houkuttelevan värikästä keittoa. Vielä lämmintä, mutta ei kuumaa, vaan juuri sopivaa.
Sain kokea tämän suorastaan kaunokirjallisen idyllisen hetken viime viikolla. Ville oli keitellyt kotona ruokaisaa, mutta kevyttä ja ihanan mausteista soppaa. Sitä oli mukava hörppiä lautasellinen ennen nukkumaanmenoa ja kuunnella ikkunaa rummuttavaa sadetta.
Ville on kokannut keittoa alunperin kanaversiona, mutta kikherneet sopivat siihen yhtä hyvin, mielestäni jopa paremmin. Tämä soppa on niitä ruokia, jotka ovat vegaanisina herkullisempia kuin lihaversio, mutta en ole edes tietoisesti ajatellut, että teen vegaaniruokaa.
VINK: Joskus laitamme keittoon enemmän chiliä, joskus vähemmän. Tällä kertaa keitto oli lempeämpää, jotta se maistui lapsoselle. Säädä tulisuuden määrää mielesi mukaan, se antaa hyvää kontrastia makeille juureksille.
VINK VINK: Keiton silmäksi sopii raikas jugurttinokare. Jopa hyvin hapan bulgarianjugurtti mätsää soppaan, joka saa makeutta bataatista, maissista ja porkkanasta. Revin päälle myös runsaasti korianteria. Jos et pidä siitä, kokeile minttua, persiljaa tai basilikaa.
VINK VINK VINK: Voit käyttää lisukkeena jugurtin sijaan kaurafraichea. Kauranmaku katoaa, kun sekoitat fraicheen tipan happoa, esimerkiksi sitruunamehua tai omenaviinietikkaa.
Mausteinen bataatti-kikhernekeitto
Suuri kattilallinen
- 2−4 valkosipulinkynttä
- 1 iso tai 2 pienempää keltasipulia
- 3 porkkanaa
- 1 iso bataatti
- 1 tölkillinen eli noin 250 grammaa kikherneitä
- 1 tölkillinen/pussillinen eli noin 200 grammaa säilykemaissia
- 2 tölkillistä eli vajaa litra tomaattimurskaa
- 3 teelusikallista juustokuminaa
- 3 teelusikallista jauhettuja korianterinsiemeniä
- makusi mukaan chiliä tai cayannepippuria (ei pakollinen)
- 2 ruokalusikallista sokeria
- suolaa
- mustapippuria
- tilkka öljyä kuullottamiseen
- tarjoiluun paksua luonnonjugurttia/kaurafraichea ja tuoreita yrttejä
- Esivalmistele ainekset. Kuori porkkanat ja bataatti ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli, kuori ja silppua keltasipuli. Jos käytät tölkkimaissia, huuhtele se siivilässä. Huuhtele myös kikherneet.
- Kuumenna tilkka öljyä suuren kattilan pohjalla. Kuullota keltasipulia, valkosipulia, korianteria, juustokuminaa ja chiliä reilu minuutti, mutta älä anna sipulin tummua kovin keltaiseksi. Lisää joukkoon porkkana- ja bataattikuutiot ja tomaattimurska. Täytä toinen tomaattimurskatölkki vedellä ja kaada myös huuhtaisuvesi kattilaan.
- Keitä keskilämmöllä, kunnes porkkana ja bataatti ovat puolikovia. Lisää tässä vaiheessa kikherneet ja maissi. Keitä vielä hetki, kunnes juurekset ovat miellyttävän pehmeitä, mutta eivät mössääntyneitä. Lisää lopuksi suola, sokeri ja pippuri. Maistele ja lisää halutessasi muitakin mausteita.
- Tarjoile keitto jugurtin, yrttien ja vaalean leivän kera.
Lämmittäviä sopparuokia syyssäähän:
Toinen ihanan mehevä, tomaattipohjainen talvisoppa on yrteillä maustettu gulassikeitto gnocchien kera. Tämä paahdetusta valkosipulista ja hunajasta tehty keitto taas tappaa flunssapöpöt takuuvarmasti. Appelsiinilla maustettu keltainen kanakeitto piristää fiilistä ihan jo värinsä puolesta. Perinteinen borssikeitto taas on ihanaa viikonloppuruokaa, ja se maistuu niin lihan kera kuin kasvisversionakin.
Hieman aiheeseen liittyen: tyttömme katselee nykyään lähes joka ilta Muumi-piirrettyjä. Ja aina, kun näen Muumien talvijaksoja, minun alkaa tehdä mieli kalakeittoa, sitähän se Tuutikki aina keittelee. Ja kyllä ne kesäjaksotkin laukaisevat jonkun soppahimon, kun Muumimamma pyörii keittiössä kattilan äärellä. Muumit ja soppa assosioituivat mielessäni jo lapsena. Halusin aina Muumi-päivinä lohikeittoa.
Hörps!