Voi jeesus, kokonainen patonki ja kivikova! Erään viikonlopun aamiaisherkuksi tarkoitettu leipä unohtui ja kuivui koppuraksi. Olen onneksi oppinut hyödyntämään kuivaa leipää aika hyvin.
Muistatko lapsuuden leipäpizzan?
Korppujauhojen, krutonkien ja sosekeittojen mehevöittäjän lisäksi kuivasta leivästä voi tehdä hekumallisen hyvää paistosta. Mummoni teki ”leipäpizzaa”, kun oli pieni. Hän laittoi pellille leipää, vatkasi päälle munamaidon ja päällysti paistoksen tomaatilla ja sipulilla. Söimme sitä syysiltoina, kun tuuli vinkui pikkuisen mökkimme ikkunoissa.
Tässä paistoksessa päädyimme täyteläiseen béchamel-kastikkeeseen, joka höystettiin Viikonloppukokin tuomilla kuivatuilla suppilovahveroilla. Sienien lisäksi paistoksen täytteeksi sopivat vaikkapa lohi, savutofu, palvikinkku tai kylmäsavuporo.
VINK: Käytin kuivattuja sieniä, ja kuivatun raaka-aineen muuntaminen tuoreeksi ei ole aina ihan yksinkertaista. Jos käytät tuoreita sieniä tai jotain muuta täyteainetta, sanoisin, että noin desi/100 – 150 grammaa on hyvä määrä. Täytettä ei tarvitse olla ihan hirveästi, koska leipä, kastike, juusto ja munat tekevät paistoksesta tuhdin.
VINK VINK: Kuivatut sienet kannattaa liottaa. Näin kastikkeesta ei tule kitkerää, ja sienet ovat mehevämpiä. Voimakkaita sieniä, kuten suppilovahveroita, kannattaa liottaa pidempään kuin miedompia tatteja. Jos käytät suolasieniä, liota ne erittäin hyvin ja maistele kastiketta ennen kuin lisäät siihen suolaa.
VINK VINK VINK: Laita munat paistoksen päälle vasta paiston loppupuolella. Näin munat jäävät kauniin värisiksi ja pehmeiksi.
Leipäpaistos béchamel-kastikkeella
4 – 6 annosta
Kastike:
- 0,5 desiä kuivattuja sieniä
- 1 kelta/salottisipuli
- 40 grammaa voita
- 3,5 ruokalusikallista vehnäjauhoja
- 6 desiä maitoa
- reilu kourallinen vahvaa juustoraastetta
- 3/4 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää/viherpippuria
- 1 teelusikallinen kuivattua timjamia/muutama oksa tuoretta
- suolaa
Muut ainekset
- 1 kuivahtanut patonki/vastaava määrä muuta vaaleaa leipää
- 4 munaa
- pinnalle voimakasta juustoraastetta
- koristeeksi timjamia
- voita tai öljyä sipulien ja sienten paistamiseen
- Liota ensin sienet vedessä. Kiireessä puolen tunnin liotuskin riittää, mutta mitä pidempään liotat, sen parempi. Kun sienet ovat pehmenneet, siivilöi vesi pois. Jos käytät tuoreita sieniä, voit ohittaa tämän vaiheen.
- Tee seuraavaksi kastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon jauhot. Sekoita koko ajan, äläkä anna jauhojen ruskistua. Kaada maitoa kattilaan ohuena nauhana sekoitellen. Voit nostaa lämpöä pari pykälää, jotta kastike saostuu ja kuplii hieman. Älä kuitenkaan keitä, äläkä lopeta missään vaiheessa sekoittamista. Lisää lopuksi joukkoon juusto edelleen sekoittaen. Ota paksuuntunut kastike liedeltä sivuun ja mausta muskotti/viherpippurilla, timjamilla ja suolaripauksella.
- Kuori ja silppua sipuli. Lorauta paistinpannulle öljyä tai voita. Kuullota sipulisilppua ja sieniä keskilämmöllä, kunnes sipuli on saanut kullankeltaisen värin. Sekoita sieni-sipuliseos kastikkeeseen.
- Öljyä uunivuoka kevyesti. Palastele leipä vuoan pohjalle ja kaada kastike leivän päälle. Kuorruta paistos juustoraasteella ja paista 200 asteessa alatasolla 15 minuuttia.
- Ota vuoka hetkeksi pois uunista. Riko munat paistoksen päälle. Paista vielä, kunnes munat ovat hyytyneet ja paistoksen pinta on kullanruskea. Koristele annos timjamilla.
Mehevä uuniruoka on vaivan väärti
Vaikka leipäpaistoksen tekemisessä kestää pidempään kuin tavallisissa voikkareissa, tämä on silti suht nopea ja helppo uuniruoka. Kun valkokastikkeen oppii kerran tekemään, se sujuu näppärästi.
Lisään tähän vielä pari ihanaa uuniruokaa, jotka vaativat vähän vaivaa, mutta lopputulos palkitsee. Munakoiso-pinaattilasagneen ei tule tomaattia, vaan béchamelia ja pinaattimuhennosta. Tämä on syntiä!
La parmigiana di melanze eli munakoisovuoka on vähän kuin lihaton lasagne tomaattikastikkeessa. Todellista talvista lohturuokaa.
Nyhtökauralla täytetyt cannellonitkin uivat sekä valko- että tomaattikastikkeessa. Kolmen juuston kurpitsapasta taas on kermainen, uunissa valmistettu pastavuoka.