munakoisolaatikko

La parmigiana di melanzane eli munakoisovuoka

No niin, nyt on toivuttu parin päivän takaisesta märinästä. Kiitos kaikille ihanista viesteistä! On aina kivaa, kun kommentoitte, ja viimeisimmät viestit olivat niin ihania, että oma mörköily alkoi sekä nolottaa että naurattaa.

Olen sitä mieltä, että aika ja lohturuoka parantavat haavat. Tomaattipohjaiset kastikkeet ja padat ovat jo pitkään olleet lempparilohduttajiani. Se on se umami yhdistettynä sopivaan makeuteen, happoihin ja lämpöön. Tein nyt tuhmasti ja ostin munakoisoa, vaikka laatu ei olekaan tähän vuodenaikaan paras mahdollinen. Munakoiso vain on niin hyvää, tuontikasvisten aatelia. Se vaatii hyvän esikäsittelyn, jotta makuun ei jää karvautta, mutta on niin ihanan mehevä ja suorastaan läskinen, etten voinut vastustaa.

Olen himoinnut jo pitkään munakoisopaistosta, joka on hieman kuin lasagne ilman pastaa tai kasvismoussaka. La parmigiana di melanzanesta on erilaisia versioita Italian eri osissa. Munakoisovuoka voidaan tehdä kasvisversiona, mutta joukkoon voidaan silputa esimerkiksi kinkkua tai makkaraa. Hyvää selontekoa ruokalajista ja sen variaatioista löytyy Casa Rocchi -blogista.

Päätin säveltää oman reseptini taas makunystyröideni perusteella. Tein laatikon yhteen keskikokoiseen uunivuokaan, mutta ruoan voi tehdä pieniin annosvuokiin, kuten Casa Rocchin kirjoittaja. Ostin tätä herkkua aina tamperelaisesta Perla-puodista ja nautiskelin paistosta ihan kylmiltään. Munakoisovuoan voi syödä lasagnen tapaan lämpinä, sen voi tarjoilla pastan kanssa kuten minä tein, maistella lisukkeena leipää tai syödä sellaisenaan, myös kylmänä.

Lorautin tomaattikastikkeeseen jääkaapista löytyneet punkun jämät ja hieman punaviinietikkaa tuomaan väriä ja syvyyttä. Jos et käytä viiniä, voit turauttaa punaviinietikkaa kastikkeeseen hieman enemmän. Tuoreet yrtit olivat nyt niin onnettomia, että käytin suosiolla kuivattua timjamia ja sirottelin vain pari basilikanlehteä koristeeksi. Jos et jaksa leivittää munakoisoja, pelkkä itkettäminen ja siivujen paahtaminen öljyssä riittävät. Leivitys tuo kastikkeeseen kuitenkin ihanaa sakeutta ja tekee paistoksesta todella syntisen.

munakoiso-tomaattivuoka

Tomaatti-munakoisopaistos

46 annosta

  • 3 munakoisoa
  • 4 tomaattia
  • 1 suuri keltasipuli
  • 46 valkosipulinkynttä
  • 1 tölkillinen (400 grammaa) laadukasta tomaattimurskaa
  • 2 ruokalusikallista punaviiniä
  • 2 ruokalusikallista punaviinietikkaa (voit lorauttaa enemmän, jos et käytä viiniä)
  • kourallinen tuoretta timjamia tai 12 ruokalusikallista kuivattua
  • sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria

Kuullotukseen ja leivitykseen:

  • oliiviöljyä
  • 0,7 desiä parmesaaniraasteen ja vehnäjauhojen/parmesaaniraasteen ja korppujauhojen sekoitusta/korppujauhoja

Kuorrutteeksi:

  • pari kourallista mozzarellaraastetta

  1. Itketä munakoisot hyvissä ajoin, mieluiten ainakin tuntia ennen kuin alat tehdä ruokaa. Leikkaa munakoisot parin millin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele viipaleiden päälle kevyesti suolaa, ja lado kerroksittain talouspaperia ja munakoisosiivuja. Suola heruttaa nestettä munakoison pinnalle, vähentää sen kitkeryyttä ja helpottaa käsittelyä.
  2. Tee tomaattikastike munakoisojen itkettyessä. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Poista tomaateista kannat ja kuutioi ne. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon tomaattilohkot, tomaattimurska, viini ja punaviinietikka. Keittele kastiketta, kunnes sen koostumus on paksu. Mausta timjamilla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Voit käyttää sokeria yhtä paljon kuin suolaa. Älä liioittele suolan kanssa, sillä itkettäminen suolaa munakoisoja.
  3. Kun munakoisot ovat itkettyneet, huuhtele ne ylimääräisestä suolasta ja puristele viipaleet kuiviksi. Kierittele siivut kevyesti leivitysjauhoissa. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja paahda siivut molemmilta puolilta. Riittää, kun munakoiso pehmenee hieman ja saa vaaleanruskean paistopinnan. Munakoiso imee öljyä kuin sieni, joten pari teelusikallista per paistosatsi riittää.
  4. Öljyä uunivuoka. Lado pohjalle munakoisoviipaleita. Levitä sen jälkeen kastiketta ja munakoisoa kerroksittain. Yritä saada päälimmäiseksi munakoisokerros.
  5. Paista paistosta uunin ala- tai keskitasolla 180200 asteessa 4050 minuuttia. Mitä pidempään ja matalammalla lämmöllä paistos muhii, sen mehevämpi koostumuksesta tulee. Ota vuoka uunista noin varttia ennen kuin paistos on valmista. Ripottele päälle pari kourallista mozzarellaraastetta ja paista, kunnes juusto on kullankeltaista.

munakoisovuoka

Lohturuokateema jatkuu, sillä uunissa paistuu nyt pizza, johon käytimme munakoisonjämät. Ja viikon aikana on tapahtunut mahtavia juttuja kitinästäni huolimatta.

Kävin tiistaina Tampere Food Clubin bloggaajien kanssa. C:ssä. Mansen Muijat ehtivätkin jo käynnistämme kirjoitella, oma bloggaukseni venyy ensi viikkoon. Eilen pääsin maistelemaan myös Hellan ja Huoneen olut- ja sakemenuun. Tästäkin juttua luvassa ensi viikolla. Jo nyt voin sanoa molemmista käynneistä, että huhheijakkaa. Tampereella on aivan mielettömiä ravintoloita, kokkeja ja sommeliereja, saamme olla ylpeitä!

Huomenna herätyskello pirahtaa jo kuudelta. Lähdemme miekkosen kanssa minilemmenlomalle Tallinnaan. Siellä odottaa Ribe, josta aika moni bloggaaja on kirjoittanut. Jännä nähdä, millainen omasta illasta tulee. Lisäksi sain vinkin samoilla hoodeilla olevasta jazz-baarista nimeltä Chicago 1933. Medium-koon gt on kuulemma puolen litran tuoppi, ja baarissa saa pössytellä sokareja. Taivas! Dostojevskia matkalukemiseksi!

 

2 Kommenttia

  1. Hei, huomasin pienen kirjoitusvirheen ja ajattelin että haluaisit ehkä korjata sen. Ruoka on siis nimeltään parmigiana di melanzane. tai melanzane alla parmigiana eli munakoisoa parmalaisittain. (Eli ei melanze vaan melanzane).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.