Pengoin viime viikolla baarikaappimme alahyllyä, jonne tuppaa kertymään sekalaista romua. Samppanjapullojen joukossa on tuikkukynttilöitä, kynttilänjalkoja – ja joulusuklaata.
Huimasta makeanhimostamme kertoo jotain se, että suurin osa viime joulun lahjakonvehdeista on edelleen syömättä. Minä julistauduin joskus suklaaholistiksi Twitter-profiiliani myöten, kunnes tajusin, että syön todella vähän makeaa, vaikka nakerrankin sitä joka päivä.
Pointti onkin se, että makeansyöjänä olen raivostuttava hiiri. Juuri se tyyppi, jota kaikki todelliset suklaaholistit vihaavat. Syön joka päivä kahvin kanssa yhden macaron-leivoksen, konvehdin tai pienen pullan, mutta en enempää.
En ole koskaan syönyt kokonaista suklaalevyä tai jäätelöpaketillista. Tulen nimittäin tosi huonovointiseksi, jos verensokerini pomppaa rajusti ylös. Kerran syötyäni sekä ison munkin että jäätelön sydämeni alkoi hakata, pääni tuli kipeäksi ja hikoilin. Olo oli vähän samanlainen kuin sokerirasitustestissä raskausaikana.
En välttele sokeria hysteerisesti. Jos syön pullaa, syön tavallista pullaa, en stevialla maustettua. Jos haluan suklaata, syön suklaata enkä kuivattuja hedelmiä. Makeat herkut ovat ihania, mutta kaikki suolainen ja rasvainen on minun mielestäni vielä triljoona kertaa ihanampaa.
Siksi leivoin itsenäisyyspäivänä perinteisten makeiden torttujen lisäksi suolaisia joulutorttuja, joiden täytteenä oli savuhärästä ja timjamista tehty tahna.
Resepti on itse asiassa päivitetty versio ohjeesta, jonka kehittelin Savusuolan alkuaikoina. Nyt notkistin tuorejuustoa jugurttinokareella, jotta täytteen levittäminen olisi helpompaa. Voit käyttää jugurtin sijaan mitä tahansa maitotuotetta: kermaviiliä, smetanaa, hapankermaa tai hätätapauksessa vaikka maitotilkkaa. Myös majoneesi sopii täytteen notkistajaksi.
Lisäsin mausteeksi myös hieman Dijon-sinappia. Muuten resepti on ennallaan: tuorejuustoa, savuhärkää, timjamia, suolaa, pippuria. Ostin ohueksi siivutettua savuhärkäleikettä, jota saa perusmarketista. Voit käyttää myös poroa tai hevosta, mutta nämä lihat ovat puolet kalliimpia kuin härkä, eikä niitä löydä kaikista pikkukaupoista.
Savuhärkä-timjamitäyte joulutorttuihin
(5−6 torttulevyn täytteeksi):
- 100 grammaa savuhärkäleikettä
- 1 pieni punasipuli
- kourallinen tuoretta timjamia
- 150 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
- 1 ruokalusikallinen luonnonjugurttia
- 1 teelusikallinen Dijon-sinappia
- ripaus musta- tai viherpippuria
- suolaa
- Kuori punasipuli ja irrota timjaminlehdet oksista. Silppua sipuli, timjami ja härkäleike mahdollisimman hienoksi hakkelukseksi.
- Sekoita tuorejuusto ja jugurtti kulhossa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon timjami, punasipuli ja härkäleike. Sekoita hyvin, maistele ja mausta sinapilla, pippurilla ja ripauksella suolaa. Älä liioittele suolan kanssa, sillä savustettu liha on usein jo melkoisen suolaista.
- Anna täytteen vetäytyä jääkaapissa kelmun alla, kun paistat tortut.
- Nosta torttulevyt sulamaan 15 minuuttia ennen paistoa ja irrota ne toisistaan, kun levyt ovat vielä hieman kovia. Puolita levyt, leikkaa kulmiin viillot ja taittele tähtitortuiksi. Jos haluat torttuihin kiiltävän pinnan, voit voidella ne kananmunalla. Paista tortut uunissa paketin ohjeen mukaan. Anna valmiiden torttujen jäähtyä, jotta täyte ei sula. Lisää täyte reiluina nokareina torttujen keskelle.
Näitä torttuja voisin vetää suruttomasti pellillisen. Kun puhutaan suolaisesta ruoasta, minä vihaan juuri sellaisia närppijöitä, jollainen itse olen makean kanssa.
Olin viime viikolla Gopalissa lounaalla, ja olin vähällä ärähtää eräälle patukkapäiselle pojalle, että syö nyt jumalauta se annoksesi loppuun tai anna minun syödä se. Tyyppi sen kuin pyöritteli falafeleja ja basmatiriisiä lautasellaan, ja minä itkin sisäisesti, koska Gopalin buffa ei ole ihan halvimmasta päästä.
Tämän suolaisenhimoni vuoksi olen joskus syönyt jopa asfalttiin jäätynyttä salamipizzaa kadulta. Sydämeni itki verta, kun joku heitti ihanan höyryävän lätyn maahan. Pakkohan asialle oli jotain tehdä, mutta se onkin ihan toinen tarina. Kaunista, söpöilevää, tunnelmallista, stailattua, kimaltavaa ja korrektia joulua kaikille!
Kiitos ohjeesta, näitähän on pakko kokeilla. Niiden makeiden torttujen lisäksi tietysti (minä en katsos ymmärrä kumpaakan sorttia närppijöitä). Ihana nähdä resepti jossa ei ole mitään valmiiksi maustettua juustoa tai jogurttia tai sellaista. Ja kiitos jouluntoivotuksesta, samoin sinne omannäköistä ja laiskaa joulua.
Mä en oikein edes osaa käyttää niitä maustettuja tuorejuustoja. Ostin kerran sellaisen suklaalla maustetun, koska kuvittelin sen olevan kätevä suklaakakun täytteeseen. Maku oli aivan kamala. Suklaan sijaan juusto maistui ja tuoksui enemmän huonolle lakritsalle. Kakku oli vähällä mennä pilalle, mutta sain pelastettua sen sekoittamalla tuorejuustoon runsaasti kaakaojauhetta ja vähän vaniljasokeria.
Toinen kiva täytevaihtoehto näihin suolaisiin torttuihin on lohi-, rapu- tai mätitäyte. Timjamin voi korvata tillillä ja sinapin sijaan/sen lisäksi juustotäytteeseen voi laittaa hiukan sitruunaa.