Tyttäreni pääsi jonkin aikaa sitten leipomaan mummolassa pullaa. Sen jälkeen olen saanut kuunnella tarhamatkat jankutusta ”äiti leivotaan äiti leivotaan äiti leivotaan äiti minä haluan pullaa minä leivon pullaa minä haluan minä minä minä jankuti jankuti jank jne.”
En ole suuri pullafani. Syön mielelläni yhden uunituoreen pullan tai korvapuustin kahvin tai maidon kanssa. Siihen se sitten jää. Yön yli levännyt pulla houkuttelee yhtä paljon kuin villatumpun pureskelu. Lupasin kuitenkin likalle, että leivomme jotakin, koska onhan tuommoisen pienen hääräilyä ihana katsella. Ja leipomisen tuoksu kotona, ah. Siitä pidän koko puuhassa ehkä eniten.
Päädyin lopulta perinteisiin kaurakekseihin, koska ne ovat helppoja ja nopeita tehdä. Keksit ovat muutenkin nerokkaita; ne ovat jo valmiiksi kovia. Mistä tunnistat vanhentuneen keksin? No et vittu mistään, öhö öhö öhö, puujalkojen kolinaa.
En tietenkään voinut pitäytyä perinteissä, vaan maustoin keksit taas omien fiilisteni mukaan. Ja kyllä kuulkaa kannatti. Appelsiini sopii kaurakekseihin mielettömän hyvin. Jo pelkästään keksien tuoksu, joka edelleen leijailee lautasen vieressä, on hurmaava. Pohjana käytin tätä Valion reseptiä, joka oli arvostelujen mukaan toimiva.
Kaura-appelsiinikeksit
Noin 20 kappaletta
- 125 grammaa voita
- 2,5 desiä sokeria
- 2,5 desiä kaurahiutaleita
- 2 desiä vehnäjauhoja
- 1 muna
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1/4 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1/4 teelusikallinen jauhettua muskottia tai neilikkaa
- 1/4 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- Ota voi hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Älä sulata voita mikrossa tai liedellä, koska taikinan muotoilu on muuten hankalaa. Sekoita sokeri pehmeän voin joukkoon ja vaahdota seos sähkövatkaimella.
- Lisää sokeri-voivaahdon joukkoon kananmuna ja raastettu appelsiininkuori. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet huolellisesti ja lisää ne tasaisesti taikinan joukkoon. Älä sekoita liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa, ja muovailtavuus säilyy.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle. Kääri paperi taikinan ympärille ja muokkaa siitä paperia apuna käyttäen pitkulainen tanko. Nosta tanko noin vartiksi jääkaappiin.
- Kun taikina on kovettunut hieman, ota se takaisin huoneenlämpöön. Leikkaa pitkulasta parikymmentä pienempää palaa. Pyörittele ne palloiksi ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Jätä palleroiden väliin hyvin tilaa, sillä ne turpoavat todella paljon.
- Paista kaurakeksejä uunin ylätasolla 175 asteessa noin 15 minuuttia. Nosta keksit huoneenlämpöön ja irrottele ne veitsellä toisistaan, kun keksimassa on vielä lämmintä ja pehmeähköä. Anna irrotettujen keksien kovettua ja jäähtyä noin vartti. Nautiskele kahvin tai maidon kanssa.
Lapsesta kyllä huomaa, että hän on elänyt koko pienen elämänsä bloggausharrastukseni vaikutuspiirissä. Tyyppi oli ohjeistanut mummolassa, että makkarakeittoa ei saa syödä ennen kuin annoksesta on otettu kuva. Hän haluaa olla ruoanlaitossa aina mukana, ja mestarin toiminta pitää ikuistaa kuviin, jos yhteiskuntarauhan halutaan säilyvän.
Ilmeistä tulkitsen, että leipomishommat olivat kivoja ja keksit maistuvia. Innostuin kekseistä nyt toden teolla itsekin. Mielessä pyörii kaikenmoista. Kuivatuilla marjoilla, valkosuklaalla ja viherpippurilla tuunatut keksit? Inkiväärikeksit? Juustokeksit?