kreikkalaiset gigantes-pavut ohje

Kanelinen papupata kreikkalaisittain

Kreikasta on tullut suosikkini Välimeren ruokamaista. Kasvisruoat ja yrttien käyttö ovat etenkin kreetalaisessa ruokakulttuurissa omaa luokkaansa. Suosikkejani ovat mausteisessa tomaattikastikkeessa tarjotut voipavut eli gigantesit, joita haluan aina alkupalaksi. Gigantesien kastike on hennon tomaattinen, ja joskus siinä on kanelia.

Päätin versioida kreikkalaisista jättipavuista pataruoan, jossa on vielä tomaattisempi ja mausteisempi kastike. Toisin kuin stifadoa tehdessäni, aikaa juuresliemen haudutteluun ei nyt ollut tuntikausia, joten käytin kokonaisten tomaattien sijaan murskaa ja terästin kastiketta fondilla. Tämä on todella ruokaisa ja proteiinipitoinen ruoka, jonka jälkeen kenenkään on turha väittää, etteikö kasvissafka pitäisi nälkää. Papupata maistuu sellaisenaan tai ohran, riisin tai vaalean leivän kera.

VINK: Voipapujen sijaan voit käyttää myös kikherneitä.
VINK VINK: Voit tarjota papuja myös alkupalana. Puolita tällöin annos.
VINK VINK VINK: Kanelitanko ei värjää ruokaa yhtä rusehtavaksi kuin kanelijauhe. Se tuo ruokaan myös kivan, patamaisen elementin. Voit kuitenkin korvata tangon käyttämällä enemmän jauhettua kanelia. Jos et käytä kokonaisia maustepippureita, käytä hieman enemmän rouhittua mustapippuria.
VINK VINK VINK VINK: Pavuista ei erity nestettä, toisin kuin lihasta. Käytä runsaasti öljyä, joka ehkäisee jauhoista suutuntumaa. Voit lorottaa öljyä vielä valmiin annoksen päälle.

Kreikkalainen papupata

4 – 6 annosta

  • 2 keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 kanelitanko
  • 1 teelusikallinen kanelijauhetta
  • 0,5 teelusikallista mietoa chilijauhetta/cayannepippuria
  • 8 maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 maustepippuria
  • 2 tölkkiä eli noin 800 grammaa tomaattimurskaa
  • 2 tölkkiä eli noin 600 grammaa voipapuja
  • 1 kasvisliemikuutio/1 ruokalusikallinen kasvisfondia
  • 1 ruokalusikallinen puna/valkoviinietikkaa
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • runsaasti hyvää oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja keltasipulit. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä.
  2. Lorauta kattilan pohjalle reilusti öljyä. Kuullota sipulisilppua, kanelitankoa ja kanelijauhetta, chilijauhetta, maustepippureita ja laakerinlehtiä pari minuuttia.
  3. Kaada joukkoon tomaattimurska ja kasvisliemikuutio/fonditilkka. Huuhtaise tölkit ja kaada myös tomaattinen vesi liemeen. Anna kastikkeen paksuuntua ja porista miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes kastike on täyteläisen paksua.
  4. Lisää pavut joukkoon vasta lopuksi, jotta ne eivät hajoa. Mausta pata etikalla, silputulla timjamilla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Sokeria saa käyttää runsaasti.
  5. Tarjoile pata sellaisenaan tai leivän, keitetyn ohran tai riisin kera. Voit viimeistellä annokset oliiviöljyllä tai lisätä vielä öljylorauksen pataan.

kreikkalaiset gigantes-pavut ohje
vegaaninen papupata ohje
Meheviä talvipatoja

Mainitsinkin alussa toisen kreikkalaisen suosikkini, mausteisen lihapata stifadon. Tämä on viikonlopun lohturuoka, jonka teen lampaan sijaan riistasta. Maku on vielä joulumausteisempi, sillä pataan tulee myös neilikkaa.

Villen pata taas on armaan puolisoni mukaan nimetty yrttinen makkarapata, joka saa potkua Koskenlaskija-juustosta, pippurista ja runsaasta rosmariinista. Suosittelen lihaisaa riistamakkaraa tai seitanchorizoa, jota valmistaa esimerkiksi Vegem.

Gnocchien kera tarjottava kasvisgulassi on tämän papupadan tavoin suht nopea, mutta mehevä arkiruoka. Jos haluat ruoasta vegaanisen, korvaa hapankermasilmä vaikkapa maustamattomalla soijajugurtilla tai PåMackan-tuorejuustokkeella, jota notkistat kasvimaidolla.

 

2 Kommenttia

  1. Erittäin hyvää pataa joka vain paranee kun hauduttaa kauemmin valurautapadassa. Ensi kerralla kokeilen tehdä itse keitetyistä pavuista, jos maku imeytyisi niihin paremmin. Maukasta oli ja kotiväki kehui. Kiitos ideasta.

    • Kiva, että maistui! Tämä oli tosiaan tällainen arki-illan pikaisempi versio. Juhlapataan voi lorauttaa vaikka punaviiniä ja keitellä pidempään miedolla lämmöllä. Mä lisään pavut yleensä melko loppuvaiheessa siksi, että koostumus pysyy napakkana. Ja kuten kaikki padat ja sopat, tämäkin on parasta seuraavana päivänä kunnolla makustuttuaan. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.