Yksi lama-ajan lapsuuden ikonisimmista ruoista oli jauheliha-perunalaatikko. Laatikkoon tuli tasan perunasiivuja, sipulia, jauhelihaa, paria perusmaustetta ja kuorrutteeksi juustoa ja korppujauhoja. Niin yksinkertaista ja niin mielettömän hyvää.
Koulussa puolestaan oli usein tarjolla merimiespihviä. Pataruokaa, jolla ei ole mitään tekemistä pihvin kanssa. Merimiespihvissä on uunivuoassa haudutettuja perunasiivuja, naudanlihasuikaleita ja samat simppelit mausteet kuin jauhelihalaatikossakin. Tosin kovimman laman aikaan koulun merimiespadassakin oli muistaakseni jauhelihaa, ei lihasuikaleita.
Syksyllä himoitsen aina kotoisia uuniruokia ja keittoja. Päivitin lapsuuteni liha-perunavuoat nykymakuni mukaiseksi. Kevensin perunalaatikkoa kesäkurpitsalla, maustoin jauhelihan reilummin ja heitin lootan päälle vielä tomaatteja väriä antamaan. Tähän kreikkalaiseen jauhelihavuokaan tai kreikkalaiseen merimiespihviin sujahti myös oliiveja ja fetaa.
Mies on ollut pari viikkoa työmatkalla, joten tein ruokaa hieman normaalia pienemmän annoksen. Yleensä laittaisin jauhelihaa vuokaan puoli kiloa tai enemmän ja myös pari perunaa lisää. Muokkaa annoskokoa syöjien määrän ja uunivuoan koon mukaan.
Jos maustekaapistasi ei löydy muskottia, voit jättää sen pois ja heittää vaikkapa laakerinlehden muhimaan pannulle jauhelihan joukkoon. Kasvisliemestä ei kannata tehdä kovin voimakasta, sillä oliiveissa ja fetassa on suolaa. Myöskään jauhelihaa ei kannata suolata ylettömästi.
Kreikkalainen jauheliha-kasvisvuoka
4 annosta
- 400 grammaa jauhelihaa
- 1 keltasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 6 perunaa
- 1 kesäkurpitsa
- 3 tomaattia
- 1 desi mustia kivettömiä oliiveja
- 200 grammaa fetajuustoa
- 2 desiä mietoa kasvislientä
- 1 teelusikallinen jauhettua maustepippuria
- 1 teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää
- 1 teelusikallinen jauhettua neilikkaa
- 2 teelusikallista kuivattua timjamia
- suolaa
- öljyä kuullottamiseen ja vuoan voiteluun
Kuorrutteeksi:
- kourallinen voimakasta juustoraastetta
- Tee ensin esivalmistelut. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi perunat. Leikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta 3 desiä vettä ja mausta se palalla kasvisliemikuutioita tai pienellä fonditilkalla. Jos käytät kokonaista fetaa ja kokonaisia oliiveja, paloittele ne.
- Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, maustepippuria, muskottipähkinää ja neilikkaa pari minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon jauheliha ja paista se kypsäksi. Tarkista maku, lisää joukkoon timjami ja hieman suolaa.
- Öljyä uunivuoka ja lado sen pohjalle kerros perunaviipaleita, kesäkurpitsaa, puolet jauhelihasta, oliiveista ja fetasta. Levitä tämän päälle vielä toinen kerros täytteitä. Kaada kasvisliemi tasaisesti joukkoon. Pane päällimmäiseksi tomaattiviipaleet ja levitä kuorrutteeksi juustoraaste.
- Paista jauhelihalaatikkoa uunin alatasolla 225 asteessa 20 minuuttia. Vähennä lämpötila 175 asteeseen ja anna muhia vielä noin 40 minuuttia. Perunavuoat ovat sitä herkullisempia, mitä pidempään ja mitä miedommalla lämmöllä ne muhivat. Jos sinulla on aikaa, voit haudutella vuokaa vaikka 165 asteessa yli pari tuntia.
Yhtä asiaa en vain koskaan ymmärtänyt. Koulussa moni söi näitä liha-perunavuokia ketsupin kanssa. Ei, ei, ruokaneurootikko ei hyväksy! Ketsuppia syödään pastaruokien tai ranskanperunoiden, ei laatikoiden kanssa.
Itsehän toki dippailen Mäkkärin ranskalaisia surutta vaniljapehmikseen, eikä tässä ole mitään outoa. Rai rai!
Onko mitään ihanampaa kuin ranskalaiset ja pehmis kinuskikastikkeella, yhtäaikaa <3 hyvältä kuulostaa myös tuo yllämainittu ruoka, parasta kai se, että sitä voi varioida loputtomasti sillä periaatteella, mitä jääkaappiin on ilmestynyt tai jäänyt 🙂
Ojjjojjj, kinuskikastike kuulostaa aivan täydelliseltä tähän komboon! Rakastan kaikkea suolaisen ja makean, ylhäisen ja alhaisen yhdistelmää.
Kaverini testasi heti tämän reseptin, tuli kuulemma jääkaappi tyhjennettyä tehokkaasti oliivinjämistä ja kasviksista. Uuniruokien nerokkuus piilee mielestäni siinä, että heititpä vuokaan mitä tahansa, se on aina maukasta, kunhan haudutat rauhassa ja maustat hyvin.
Myös neilikka puuttuu ainesosaluettelosta, vaikka on mainittu tekstissä.
Tästä tuli keittoa, vaikka pidin yli ohjeen ajan uunissa. Ihan kivan makuista, mutta koostumus kaukana toivotusta.
Voi ei, minäpäs korjaan heti!
Mulla uuniruoissa kuivahtaminen taas on suurempi riski. Laitan joskus laatikoihin enemmän nestettä kuin tässä. Mutta kasvikset ovat siitä ärsyttäviä, että niiden koostumus voi vaihdella paljonkin. Ei tarvitse kuin olla vähän vetisempi ja koostumukseltaan ”muhjumpi” kesäkurpista ja perunalaatu, joka ei nestettä ime, niin koostumus on kosteampi. Hyvä, että maku oli kuitenkin mieleen. 🙂
Editoin ohjetta myös siten, että vähensin kasvisliemen määrää. Ehkä tämä vähentää vetistymisen riskiä!! 🙂
Äh, unohtui muskottipähkinä, sillä sitä ei lukenut missään kohtaa ohjetta. Ja sitä kun olisi löytynyt kaapista. Korjaisitko sen ohjeeseen, kiitos. 🙂 Muuten oivan kuuloinen resepti, nyt uunissa tosin vasta.
Voi ei! Teen heti korjauksen ja valtaisat kiitokset tarkkuudestasi. Mitä mä tekisinkään ilman teitä, kun ei ole editoria. <3
Kiitos korjauksesta resptiin! Ja kiitos vielä reseptistä, oli kyllä aivan huippuhyvää! Vaikka muskottipähkinä jäikin pois. 😀
Hyvää on, osan perunoista korvasin porkkanalla ja palsternakalla. Ja paremman puoliskon toiveesta väliin kerros halkaistuja ruusukaaleja. Seuraavaksi ulutan varmaa aurinkokuivatun tomaatin silput jauhelihan joukkoon. Käydään makumatkalla kun ei minnekään pääse.
Kiva kuulla, miekkonen! Kannattaa muuten ottaa talteen se aurinkokuivattujen tomaattien öljy. Siinä on valmiina maukas salaatinkastike.
Moi, mä paloittelin perunat tähän kun ohjeessa oli alussa niin ja huomasin myöhemmin että ne olis pitäny viipaloida semmonen pienen muokkauksen voisi tuohon alkuun tehdä
Kiitti! Olen kirjoittanut tämän ohjeen tosi väsyneenä kotiäitinä aikoinaan ja on pitänyt korjailla paljon. 🙂