Vietimme viime viikonloppuna blini-iltaa vegaanisesti syövän ystäväperheemme kanssa. He loihtivat blinit täytteineen, me lupasimme tuoda jälkkärin.
Helppo valinta olisi ollut napata lähikaupasta jokin vegejäätelö. Halusin kuitenkin tehdä jälkiruoan itse, jotta oppisin taas lisää vegaanista kokkailua. Helpot ja samettiset mousset ovat aina olleet suosikkejani, joten tein vegaanisen suklaavaahdon kookospohjaan.
Alkuperäinen K-ruoan resepti löytyy täältä. Lisäsin ohjeeseen hieman sokeria, sillä käyttämäni tumma suklaa oli tuhtia tavaraa. Porukassa oli lapsia, ja ajattelin, että sokeriton mousse voi olla heille vähän liian karvasta, vaikka aikuiset tykkäisivätkin.
VINK: Voit jättää sokerin pois tai voimistaa kookoksen makua käyttämällä kookossokeria.
VINK VINK: Appelsiini sopii makumaailmaan. Pari appelsiininlohkoa antaa annokseen myös kaunista väriä.
VINK VINK VINK: Kookosmaidon pitää olla kylmää, jotta se vaahdottuu. Ota vaahto kuitenkin huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoilua. Näin vaahto notkistuu täydelliseksi. Se ei ole kovaa, mutta ei myöskään vetistä.
VINK VINK VINK VINK: Älä heitä kookosmaidosta erotettua vettä pois. Voit juoda sen sellaisenaan, sekoittaa smoothieen tai käyttää kasvovetenä.
Kookos-suklaavaahto
4 annosta
- 400 gramman tölkillinen kookosmaitoa
- 80 grammaa tummaa suklaata
- 1 teelusikallinen sokeria
- halutessasi pinnalle kaakaojauhetta, raastettua suklaata tai appelsiininkuorta
- Pane kookosmaito jääkaappiin viilentymään tuntia ennen jälkiruoan tekoa. Jos pikaviilennät maidon pakastimessa, vartti riittää.
- Kaavi maidon kiinteä, valkoinen osa suureen kulhoon. Älä kaada nestemäistä kookosvettä joukkoon.
- Vatkaa kookosmaito kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Lohko suklaa paloiksi. Sulata suklaa kattilassa hyvin miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Sulata joukkoon sokeri. Anna kuuman suklaasulan jäähtyä pari minuuttia.
- Kaada huoneenlämpöinen suklaamassa kookosvaahdon joukkoon. Sekoita hyvin. Säilytä vaahto jääkaapissa. Ota se huoneenlämpöön hetkeä ennen tarjoilua.
Parin minuutin jälkiruoat
Jos et ole kovin jälkiruokaorientoitunut, hedelmämaljat vuohenjuustovaahdolla syntyvät käden käänteessä. Ne maistuvat niillekin, jotka eivät välitä makeasta. Voit käyttää vuohenjuuston sijaan myös fetaa ja vaihdella hedelmiä sesongin mukaan.
Lähestyvään pääsiäiseen sopii mainiosti appelsiinijäädyke. Tämä retrojälkkäri tarjotaan söpösti appelsiineihin koverretuista maljoista. Parhaimmillaan erittäin kylmänä!
Löysin vielä hyviä veriappelsiineja, joista voi tehdä appelsiinirahkan hunajan ja kurkuman kera. Kurkuma antaa rahkalle kauniin värin, ja hunaja sopii täydellisesti yhteen sitruksen kanssa. Voit käyttää myös mandariinia.