Tätä reseptiä makustelin ja pyörittelin mielessäni pitkään. Kun törmäsin Jamie Oliverin kurpitsa-ricottapastan ohjeeseen, en saanut sen kuvaa mielestäni. En myöskään sitä, että pastavuokaan tuli KOLMEA eri juustoa, lääh lääh…. Jotain tällaista oli tehtävä!
En kuitenkaan innostunut siitä, että Oliverin reseptissä on myös tomaattia, vaikka se sopiikin kurpitsan kaveriksi. Kurpitsa on siitä vänkä kasvis, että tekotavasta, mausteista ja makupareista riippuen aromia voi virittää luontevasti hapokkaaseen tai samettiseen suuntaan. Kaipasin jälkimmäistä.
Pyörin aika pitkään suu auki Stockan Herkussa, kahmin ostoskoriini vähän sitä sun tätä ja muistelin jumalaista munakoiso-pinaattilasagneani. Halusin tähän pastavuokaan samaa pehmeää kermaisuutta ja sopivasti rehtiä rasvaa. Niinpä keitin kurpitsasoseen, sekoitin siihen ricottaa ja bechamel-kastikkeen tyyliin hieman muskottipähkinää. Toisen täytteen tein lehtikaalista, basilikasta ja sipuleista, mausteeksi vähän meiramia.
VINK: Käytin myskikurpitsaa, mutta maun ja värin puolesta myös oranssi kurpitsa tai hokkaidokurpitsa sopivat pastaan.
VINK VINK: Jos et pidä lehtikaalista tai sitä ei ole saatavilla, käytä pinaattia. Sekä tuore että pakastettu käyvät. Pinaattia kannattaa käyttää enemmän kuin lehtikaalia, sillä pinaatti menee kuullotuksen aikana huomattavasti enemmän kasaan kuin lehtikaali.
VINK VINK VINK: Jos et käytä meiramia etkä halua ostaa sitä vain yhden reseptin vuoksi, voit jättää sen pois. Minä tykkään vanhoista suomalaisista yrteistä, jotka ovat lempeitä. Maku ei kuitenkaan muutu olennaisesti, jos skippaat meiramin. Muskottipähkinän taas voit korvata ripauksella viher- tai valkopippuria.
Kolmen juuston kurpitsapasta
4−6 annosta eli yksi iso vuoallinen
- 1 noin kilon painoinen mieleisesi kurpitsa
- 1 purkki eli noin 200 grammaa ricottajuustoa
- 1/4 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää/viherpippuria/valkopippuria
- pieni ripaus sokeria
- 4 lehteä eli vajaa puoli pussillista lehtikaalia/2 rasiaa tuoretta pinaattia/300 grammaa pakastepinaattia
- 1 iso keltasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 ruukku basilikaa
- 500 grammaa pennepastaa
- reilu kourallinen parmesaaniraastetta
- 1 pallo mozzarellaa
- suolaa
- mustapippuria
- öljyä kuullottamiseen
- Esivalmistele ainekset. Leikkaa kurpitsasta kuori ja kannat. Paloittele kurpitsa pieniksi kuutioiksi, sillä ne kypsyvät nopeasti. Kuori ja silppua keltasipuli, kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Pese lehtikaali ja leikkaa lehdet irti kovasta lehtiruodista. Silppua lehtikaali pieneksi. Jos käytät lehtikaalin sijaan tuoretta pinaattia, huuhtele lehdet. Jos käytät pakastepinaattia, ota se sulamaan.
- Kaada kurpitsakuutiot suureen kattilaan. Kaada kuutioiden päälle niin paljon vettä, että ne peittyvät. Keitä kurpitsa pehmeäksi.
- Tee kurpitsan kiehuessa lehtikaali/pinaattitäyte. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulia pari minuuttia sekoitellen keskilämmöllä. Lisää seuraavaksi joukkoon lehtikaalisilppu/tuoreet pinaatinlehdet/pakastepinaattinapit. Revi basilika joukkoon. Voit säästää pari lehteä koristeluun.
- Jos käytät pinaattia, riittää, kun jatkat lehtien kuullottamista toiset reilut pari minuuttia/kunnes pakastepinaatti on sulanut. Lehtikaali kypsentyy hitaammin, joten sitä kannattaa kypsentää viitisen minuuttia. Mausta viherkastike lopuksi suolalla, mustapippurilla ja meiramilla. Suolaa voi käyttää reilusti, sillä ruoka imee makuja.
- Tee kurpitsasose. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta jätä sitä kattilaan puolen desin tilkka. Hienonna kurpitsa pyreeksi sauvasekoittimella. Kaada joukkoon ricottajuusto ja sekoita hyvin. Mausta seos muskottipähkinällä/viher/valkopippurilla, melko runsaalla suolalla ja ripauksella sokeria.
- Esikiehauta lopuksi pasta runsaassa suolavedessä hieman al denteä raaemmaksi. Huuhtele pasta siivilässä.
- Kaada vuokaan reilusti öljyä ja sivele se tasaisesti vuoan pohjalle. Lado pohjalle puolet pastasta, sen päälle vihermuhennos ja kourallinen parmesaaniraastetta. Levitä puolet kurpitsasoseesta muhennoksen päälle. Kaada tämän päälle loppu pasta, sen päälle loppu kurpitsasose ja viipaloitu mozzarella. Painele päälimmäistä pastakerrosta kurpitsasoseeseen, jotta kuoresta ei tule kuivaa.
- Paista vuokaa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes mozzarella alkaa sulaa ja saa hieman väriä.
Värikkäitä kurpitsaherkkuja kaamosiltoihin
Kurpitsasesonki jatkuu vielä hyvän aikaa, joten tässä vielä muutama herkullinen resepti suolaisen- ja makeannälkään.
Tähän kurpitsa-juustosalaattiin tulee hunajassa makeaksi paahdettua, timjamilla maustettua kurpitsaa, pähkinöitä, kutun/kotijuustoa ja pieni ripaus chiliä terävoittämään täyteläistä kokonaisuutta.
Härkis-kurpitsabolognesessakin on reilusti timjamia. Tilkka viinietikkaa ja chiliä tasapainottavat porkkanan ja kurpitsan makeutta. Kastikkeesta tulee kaunis, koska siinä on sattumia, vaikka härkis hiukan hajoaisikin joukkoon.
Suolaisenmakea, joulumausteita ja tuorejuustoa sisältävä kurpitsapiirakka taas maistuu niille, jotka eivät pidä äkkimakeasta.