vegaaninen pyttipannu ohje

Keväinen kasvispyttis Ikean vegenakeista

Ruotsalaiset. Niillä on Vickan, Abba ja enemmän katkarapuja ja majoneesia voileivissä. Ne voittavat aina Euroviisut ja jääkiekon MM-kisat. Niillä on Oatly ja Ikea. Ja Ikealla yksi parhaista maistamistani kasvisnakeista.

Käväisimme viime sunnuntaina Ikeassa. Ostosten jälkeen päätimme syödä kaupan bistrossa hodarit ja testata samalla Ikean vegetarjonnan. Tilasimme slaissin kasvispizzaa ja kasvishodarit.

Nakin makua joutui vähän kaivelemaan kaalisalaatin ja kuivatun sipulin alta. Katkaisin pätkän ja maistelin kyrsää sellaisenaan ilman lisukkeita. Mitä ihmettä, tämähän maistuu ihan erilaiselta kuin yksikään testaamani vegenakki.

Tämä maistuu kasviksilta.

Kasviksia, ei epämääräisiä aromeja

Ikean kasvisnakeissa näkyy reilusti vihreitä rehuja. Kormoj-nakissa on muun muassa lehtikaalia, punaisia linssejä, kvinoaa, porkkanaa ja sipulia. Linssit tuovat massaan proteiinia, kvinoa ja seitanista tuttu vehnägluteeni tekevät koostumuksesta napakan. Nakki ei hajoa leikatessa tai pannulla pyöritelllessä. Selleri, porkkana ja sipuli, siis tutut keittojuurekset, loihtivat makuun mehevyyttä.

Vertailin huvikseni Ikean liha- ja kasvisnakin tuoteselosteita. Vegenakissa proteiinia on vain yksi gramma vähemmän kuin lihanakissa (g/100g). Muistelen, että kasvisversiossa ei myöskään ollut arominvahventeita. Lihanakissa niitä taas oli, ja ne oli muistikuvieni mukaan kuitattu vain ylimalkaisella sanalla ”aromit”.

Ikean kasvisnakki ei siis yritäkään olla vegaaninen huijausversio lihanakista. Se on kasvisnakki, joka maistuu niille vihanneksille, jotka antavat syvän aromin keittoihin, liemiin ja patoihin. Reilusti vihertävät kasvisnakit ovat mielestäni myös kivan näköisiä.

Innostuin niin kovasti, että ostin myös mukaan pussillisen pakastenakkeja. Lähes puolen kilon paketti maksaa vain 3,5 euroa. Kotona pyöräytin pikaiseksi iltapalaksi pyttipannun. Halusin siihen keväistä vehreyttä, joten käytin tavallista vähemmän perunaa ja korvasin sen parsalla. Päälle reilusti sinapilla ja sitruunalla maustettua vegemajoneesia, ja mättö on valmis. Ei kun leffa pyörimään!

VINK: Pyttipannu on rento ruoka. Voit muokata minkä tahansa raaka-aineen määrää makusi mukaan. Etikkakurkut ja -punajuuret kannattaa kuitenkin jättää kevätversiosta pois, sillä ne eivät sovi yhteen tuoreen parsan kanssa.

VINK VINK: Voit jättää palsternakan ja juurisellerin pois tai käyttää vain toista. Nämä juurekset antavat pieninäkin annoksina lisäaromia ruokaan kuin ruokaan, mutta eivät ole välttämättömiä.

VINK VINK VINK: Jos käytät Dijonin sijaan makeampaa sinappia, voit sekoittaa sitä enemmän majoneesiin ja jättää sokerin pois. Luota tässäkin omiin mieltymyksiisi ja maistele dippiä.

Kasvispyttäri parsalla ja vegenakeilla


4 – 6 annosta

  • 460 grammaa eli paketillinen Ikean kasvisnakkeja
  • 500 gramman nippu vihreää parsaa
  • 1 keltasipuli
  • 3 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • peukalon pituinen pala palsternakkaa
  • peukalon pituinen pala juuriselleriä
  • öljyä kuullottamiseen
  • suolaa
  • pippuria
  • halutessasi koristeeksi ruohosipulia

Sinappinen majoneesi

  • 1 desi (vegaanista) majoneesia
  • 1 teelusikallinen Dijon-sinappia
  • 1 teelusikallinen sitruunamehua
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • suolaa


  1. Tee ensin majoneesi, jotta se ehtii makustua. Sekoita majoneesi, sinappi ja sitruunamehu. Lisää joukkoon sokeria ja suolaa, kunnes maku miellyttää. Pane majoneesi jääkaappiin vetäytymään.
  2. Esivalmistele pyttipannun ainekset. Ota vegenakit huoneenlämpöön sulamaan. Kuori ja lohko sipuli, perunat, porkkanat, palsternakka ja juuriselleri. Kuori parsat, leikkaa niiden puumainen tyvi pois ja pilko parsat noin neljään osaan. Kun vegenakit ovat sulaneet pehmeähköiksi, pilko ne.
  3. Kaada paistinpannulle reilusti öljyä. Lisää pannulle ensin kovimmat juurekset eli porkkana, palsternakka ja selleri. Kuullota pari minuuttia ja kaada tämän jälkeen pannulle nopeammin kypsyvät sipuli ja perunat sekä nakit. Kuullota sekoitellen, kunnes raaka-aineet ovat kypsiä.
  4. Kaada vasta lopuksi joukkoon parsa, joka vaatii vain parin minuutin kypsennyksen. Rouhi joukkoon suolaa ja pippuria.
  5. Koristele annokset ruohosipulilla ja tarjoile majoneesin kera.

Vegaaninen pyttipannu
Pyttipannu Ikean kasvisnakeilla ohje

Tuossa alimmassa lähikuvassa muuten näkyy hyvin, millaisia Ikean nakit ovat: ihan reilusti vihertäviä kasvispötköjä. Pakastealtaassa näkyi olevan myös kasvispyöryköitä. Ovat kuulemma gluteenittomia ja kivan makuisia, kerrottiin internetissä.

Meheviä makkaraherkkuja

Heitellääs tähän vielä arkistojen kätköistä lisää makkararuokia. Nämä eivät ole vegaanisia, vaan barbaarisafkaa. Siskonmakkaraa ei kannata väheksyä, sillä siitä saa erinomaisen makkarapastan rosmariinin kera.

Vaalea, mieto makkara, kuten lammasmakkara, sopii yhteen porkkanan ja kerman kanssa. Kombosta syntyy samettinen, tuhti pasta. Olen laittanut lammasmakkaraa ja porkkanaa jopa pizzan päälle. I know, sounds weird, mutta maut toimivat loistavasti vaaleassa pizzassa, jossa ei ole tomaattikastiketta, vaan pelkkää juustoa ja sen kanssa ehkä myös ranskankermaa.

Tummempaa riistamakkaraa tai chorizoa kannattaa kokeilla tässä siippani bravuurissa. Villem pataan tulee makkaraa, kaalia, Koskenlaskijaa, paljon rosmariinia ja pippuria. Uumoilen, että nämä maut sopivat hyvin yhteen myös seitanin ja seitanmakkaran kanssa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.