Tein tänä syksynä kivan työkeikan: myin pasta puttanescan reseptini kuvineen Järki Särjelle. Lisäksi otin kuvia heidän omaan kiusausreseptiinsä, ja ottamistani kuvista tehtiin reseptikortteja, joita yritys jakaa tapahtumissa.
Järki Särki -kiusaus osoittautui todella helpoksi ja maukkaaksi arkiruoaksi, jota olen tehnyt kuvaussession jälkeenkin, ohjetta hitusen omaan makuuni muutellen. Alkuperäisessä reseptissä on vain perunaa ja sipulia, ja perunaa 600 grammaa. Tykkään tehdä uuniruokia kerralla isomman satsin, joten olen käyttänyt perunaa enemmän. Joskus olen lisännyt joukkoon myös muita kasviksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa.
VINK: Voit käyttää Järki Särkeä 1 – 2 purkillista. Yhdellä purkillisella kalan maku on vienompi, hieman kuin janssoninkiusauksessa. Kahdella purkillisella saat enemmän ruokaisuutta.
VINK VINK: Järki Särki on valmiiksi hyvin marinoitu. Et välttämättä tarvitse lisämausteita, mutta basilika ja oregano sopivat hyvin tomaattisärjen makumaailmaan.
Tomaattinen Järki Särki -kiusaus
- 1 kilo (jauhoista) perunaa
- 2 keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 – 2 purkillista Järki Särkeä tomaattiyrttikastikkeessa
- 4 desiä kuohu/ruokakermaa + tölkkien huuhteluvedet
- 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
- 1,5 teelusikallista kuivattua basilikaa tai oreganoa/kourallinen tuoretta
- suolaa
- pippuria
- pari kourallista voimakasta juustoraastetta
- 1 desi korppujauhoja
- öljyä vuoan voiteluun
- Pese, kuori ja leikkaa perunat tikkumaisiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Sekoita sipulit perunatikkuihin ja sekoita hyvin. Valuta öljy pois Järki Särjestä, mutta säästä purkissa olevat pippurit, laakerinlehdet ja muut kokonaiset mausteet.
- Öljyä uunivuoka kevyesti. Lado vuokaan kerroksittain peruna-sipuliseosta ja Järki Särkeä. Sujauta kerrosten väliin Järki Särki -purkissa olleita marinadimausteita, kuten laakerinlehtiä.
- Sekoita kulhossa kerma, sitruunamehu, basilika/oregano ja rouhaus pippuria. Maistele ja mausta kevyesti suolalla. Huomioi, että kalan marinadissakin on suolaa.
- Kaada kerma vuokaan. Voit vielä huuhtaista kermapurkin ja kaataa vesitilkan joukkoon. Ripottele kiusauksen pinnalle juustoraastetta ja korppujauhoja. Kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa 50 – 60 minuuttia. Kiusaus on valmista, kun peruna on pehmeää ja pinta on kullanruskea.
Pitkään muhineita kalaherkkuja
Blogiarkistostani löytyy toinenkin maukas kiusausresepti. Kuva ja stailaus ovat ehtaa vuotta 2016, mutta ei anneta sen häiritä! Sitruunalla ja kapriksilla maustettu savusiikakiusaus on mehevä ja maukas.
Savukala-kaalikeitto taas on pikantti alkupala. Kala toimii keitossa mausteena, joka antaa siihen syvyyttä, rasvaa ja vienon savun maun. Ihanaa!
Lisää Järki Särjen omia reseptejä taas löytyy täältä.