kasvisgulassi ja perungnocchit resepti

Kasvisgulassikeitto gnocchien kera

Voisin elää koko talven mausteisilla keitoilla. Salaatin söin viimeksi joskus marraskuussa, ja kokemus oli todella tympeä. Kroppani vaatii nyt lämpöä ja sisäistä halailua. Kun pakkanen alkoi kiristyä, keittelin kotiin hyggen tuoksua pyöräyttämällä kasvisgulassin. Halusin soppaan jotain helposti toteutettavaa ekstraa, ja päätin korvata keiton perunat perunasta tehdyillä pastapalleroilla eli gnoccheilla.

Ideana oli tehdä suht nopea lohtukeitto, joten en todellakaan alkanut näpertää gnoccheja itse. Pitäisi kokeilla sekin vielä joskus, mutta ei illalla, kun kirjoitat samaan aikaan laskuja ja tunkkaat blogisi uutta ulkoasua kuntoon (sivuhuomautus: jälkimmäinen on aivan painajaismaista, mieluummin synnyttäisin kuin olisin osallisena tässä projektissa).

Gnocchit löytyvät yleensä samasta kylmähyllystä kuin tuorepastat. Tampereen keskustassa Sokos ja Stockmann ovat varmoja ostopaikkoja, pienemmistä kaupoista niitä löytää vaihtelevammin.

Jätin keiton hieman tavallista liemevämmäksi, koska gnocchit ovat aika täyttäviä. Jos nautit keiton ilman gnoccheja tai käytät niiden sijaan tavallista perunaa, voit lisätä hieman muiden kasvisten määrää ja käyttää vaikkapa kaksi paprikaa.

Lopuksi vielä tärkeä vinkki. Gnoccheja ei missään nimessä kannata keittää keiton joukossa, vaan erikseen omassa vedessään. Palleroista irtoaa keittämisen aikana aika paljon tärkkelysvaahtoa, joka voi saostaa keiton. Gulassin koostumus pysyy miellyttävämpänä ja gnocchit kauniin vaaleina, kun keität gnocchit erikseen ja lisäät ne keittoon vasta tarjoiluvaiheessa.

Kasvisgulassikeitto

(46 annosta):

  • 1 keltasipuli
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista paprikajauhetta
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 teelusikallinen jauhettuja kuminan- tai fenkolinsiemeniä
  • 1 teelusikallinen kokonaisia maustepippureita
  • 3 porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 tölkillinen eli noin 300 grammaa kypsennettyjä kikherneitä
  • 2 tölkkiä laadukasta tomaattimurskaa
  • 1 vähäsuolainen kasvisliemikuutio/1 ruokalusikallinen kasvisfondia
  • pari oksaa tuoretta timjamia
  • suolaa
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria
  • vettä
  • öljyä kuullottamiseen

Gnocchit:

  • 500 gramman paketillinen valmiita gnoccheja
  • iso kattilallinen vettä
  • suolaa

Lisukkeeksi:

  • smetanaa, ranskankermaa tai luonnonjugurttia

  1. Esivalmistele keiton ainekset. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Pese ja kuutioi paprika. Murskaa kuminan/fenkolinsiemet morttelissa hienoksi jauheeksi. Huuhtele ja valuta kikherneet lävikössä.
  2. Kuumenna kattilassa loraus öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, paprikajauhetta, kuminaa/fenkolia, laakerinlehtiä ja maustepippureita pari minuuttia keskilämmöllä. Älä anna sipuleiden tummua. Lisää pieni tilkka vettä sekä porkkana ja palsternakka. Kuullota vielä pari minuuttia sekoitellen.
  3. Lisää seuraavaksi kattilaan tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskatölkit vedessä ja kaada vesi kattilaan. Kattilassa saa olla nestettä niin paljon, että kasvikset peittyvät selvästi ja koostumus on keittomainen, ei muhennosmainen. Lisää kasvisliemikuutio/fondi ja anna liemen kiehua kannen alla, kunnes porkkana ja palsternakka ovat pehmenneet mieluisan tuntuisiksi.
  4. Lisää loppuvaiheessa joukkoon kikherneet ja paprika. Vähennä lämpöä, etteivät herneet hajoa. Maistele ja lisää makusi mukaan suolaa, sokeria, mustapippuria ja reilusti tuoretta timjamia. Sokeria voi käyttää lähes yhtä paljon kuin suolaa, sillä se syventää liemen mausteisuutta ja taittaa tomaatin hapokkuutta.
  5. Kiehauta suuressa kattilassa reilusti suolavettä. Kaada gnocchit kiehuvaan veteen ja keitä niitä noin 2 minuuttia. Vahdi, ettei kastike vaahtoa kattilan yli. Huuhtele kypsät gnocchit huolellisesti lävikössä.
  6. Tarjoile keitto gnocchien kera. Koristele annos tuoreella timjamilla ja smetanalla tai vastaavalla hapanmaitotuotteella.

kasvisgulassikeitto ja perunagnocchit ohje

Hahaa, huomasin nyt, että tuo kuvissani silloin tällöin vilahtava puulusikka on oikeasti unkarilainen! Yleensä käännän sen kuvissa toisinpäin, mutta nyt punavihreä Budapest -teksti sopi stailaukseen kuin pottu soppaan.

Muistatteko muuten vielä sitä aikaa, kun olohuoneiden vitriinit olivat puulusikoita täynnä? Oli ympäri maailmaa ostettuja turistinukkeja, rasioita, kenkiä, pulloja, viuhkoja ja vaikka mitä, eikä se ollut mautonta, vaan arvokasta. Meidän olohuoneemme kirjahylly oli täynnä kaiken maailman nukkeja ja posliinipatsaita, joita paljon matkustelleet mummot toivat meille reissuiltaan.

Jossakin vaiheessa tärkeät tavarat muuttuivat kuitenkin krääsäksi. Noloksi romuksi, jonka keräily ja johon kiintyminen osoitti huonoa makua. Mutta kaipa nämäkin vaiheet kuuluvat luonnollisina ihmisen elämänkaareen. Ensin lumoudutaan leluista ja tavaroista, sitten revitään juuret irti ja naureskellaan krääsälle. Lopulta tavarat alkavat taas liikuttaa, ja niihin liittyvät tunteet ja muistot muuttuvat hellyyttäviksi.

Pitääkin käydä vanhoja korulippaita tänään läpi. Tutkia ja puhdistaa, kuulostella tavaroiden tarinoita.

PS. Jos hiilihydraateilla ryyditetyt lohtukeitot kiinnostavat, kokeile aasialaistyylistä pho-keittoa taikinamykyjen kera. Kirkkaaseen liemeen tehty perinteinen madekeitto taas on kevättalven klassikko. Tässä paahdetussa paprikakeitossa ei säästellä kerman eikä rakkauden määrää, ja se onkin yksi syntisimmistä luomuksistani.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.